Što da moraš svemircima objasniti kakvo je stanje na Zemlji? Ova slikovnica ti može puno savjetovati…

“Primjećuješ li da se nešto čudno događa s našim planetom?”

Upravo tako započinje jedna svemirsko-ekološka avantura spakirana u korice stvarno zanimljive slikovnice Bitka za Zemlju u izdanju Fluffy Rebel-a.

Zašto avantura? Zato što si ti glavni lik ove priče i imaš zadatak otići do dalekih kutaka svemira objasniti Mudrima koji žive na planetima Terra, Aqua i Aer kakvo je stanje na Zemlji.  Oni će te mudro savjetovati kako imati zdraviju, čišću i ljepšu budućnost na našem planetu. Sigurna sam da svi to želimo. Na tvom putu pratiti će te vješti piloti s mudrih planeta. 

Prvo ćeš posjetiti planet Terru gdje te prati Tinto Tan. Kad se sretneš s Terrakijima koji žive na Terri, tvoj zadatak je ispričati im u nekoliko rečenica što se događa sa zemljom na našem planetu. Vjerujem da to neće biti problem jer svakodnevno slušamo vijesti o onečišćenjima širom zemaljske kugle. Otpad, ulje, metali, plastika, staklo. 

“Svakom tko na Zemlji živi,
jednom na um mora pasti,
Zemlja nije samo za vas,
nova djeca tu će rasti.

Zato svatko mora znati,
da bi bilo bolje svima,
svakog dana jedan kratak
ispuniti svoj zadatak.”

Terrakiji će ti dati savjete, a ti razmisli kako možeš pomoći da se manje zagađuje zemlja u tvom mjestu, zapiši dobre ideje i s prijateljima ih realiziraj.

Drugi planet koji ćeš posjetiti je Aqua, a tamo će te odvesti pilotkinja Santa San. Aquanima trebaš opisati stanje vode na Zemlji. Vode je sve manje, a ljudi se razbacuju, onečišćuju ju. Ispričaj im što znaš, a oni će ti dati savjete.

“Sada troše se bez smisla,
litre vode što u nepovrat idu,
zato prije neg’ je pustiš
razmisli o njenom cilju.

Dovoljno da svakog dana
nekoliko ti minuta
razmišljaš da svu tu vodu
treba čuvati za sutra.”

Ti razmisli o savjetima, pokušaj ih prenijeti prijateljima i zajedno pokušajte učiniti nešto da se manje zagađuje i troši voda u tvom mjestu. 

Na treći planet Aer otpratit će te pilot Vasko Skando. Aerobima trebaš objasniti stanje zraka na Zemlji i poslušati savjete zlata vrijedne kako bi Zemlja napokon lakše disala. Tvornice, dim, automobili, sječa šuma, sve su to problemi koji vode onečišćenju zraka. 

“Auto zamijenite šetnjom,
a nebrigu s malo znanja,
i crni dim otpuhat ćete
sa zemaljskog tog imanja.

Dovoljno da svakog dana
nekoliko ti minuta
odvajaš za svoju Zemlju
promišljaš o boljem sutra.”

Nakon što si čuo savjete, razmisli kako možeš pomoći da se manje zagađuje zrak u tvom mjestu, dogovori se s prijateljima o sljedećim koracima i znajte da svatko na svoj način može pomoći našem planetu.

Odlična ekološka slikovnica autora Domagoja Piplice, osim što iskazuje velike ekološke probleme onečišćenja zemlje, vode i zraka, traži od djece i svih koji će ju pročitati uključivanje, promjenu, aktivizam. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, i ova slikovnica je tiskana na recikliranom papiru.

Važno je kod djece osvijestiti da smo mi na našem planetu samo prolaznici, da ga trebamo sačuvati za generacije koje tek dolaze. Je li to uopće moguće? Itekako, ako se svi uključimo. I najmanja promjena je promjena. Krenimo od sebe, svojih obitelji i svojih domova. Učinimo što možemo, razgovarajmo s djecom, prijateljima.

Budimo primjer drugima.

Upravo ova slikovnica može biti pravi alat za promjenu. Kroz zanimljivu priču, rimovane stihove i prekrasne ilustracije Brune Lukšić i Vedrane Novak djeci će biti lakše shvatiti koliko je važno da čuvamo i sačuvamo naš planet. 

“Kada navečer legnete u krevet, pokušajte ostaviti planet barem
malo bolji nego ste ga susreli to jutro kad ste otvorili oči.
Mala srca čuvaju hrabrost.
Male ruke donose djela.
Male ideje mijenjaju naš svijet.”