Nakon što smo upoznali 5 odličnih naslova o istraživanju svijeta u novom nastavku idemo u životinjski svijet.

Postoje te neke dječje knjige koje se možda nalaze na policama za dječje knjige u knjižarama i knjižnicama, ali ih vole i odrasli. To su knjige za cijeli život. A ako si ljubitelj životinjskog i biljnog svijeta, onda ćeš u njima uživati svaki dan i nikad ti neće dosaditi. Jer u takvim knjigama ćeš uvijek, bez obzira na to koliko puta ih prolistao i pročitao, pronaći neku novu informaciju, neku novu sličicu i iznova se oduševiti.

Jedna od takvih knjiga je Iluminatura (Školska knjiga, 2016.g.). Uz ovu knjigu dobit ćeš kaleidoskop boja kroz trobojni filter pomoću kojeg ćeš moći vidjeti 180 životinja u 10 različitih staništa širom svijeta. A kako to funkcionira? Ako želiš vidjeti životinje koje su aktivne danju, pogledat ćeš kroz crveni filter. Ako želiš vidjeti biljni svijet, škicni kroz zeleni, a ako te zanimaju noćne i sumračne životinje, pogledaj kroz plavi filter.

Za svako stanište postoji vodič po vrstama životinja tako da možeš povezati informacije o životinjama s ilustracijama. Sasvim novi svijet se otkriva kroz ovaj šareni spektar boja. Uz Iluminaturu ćeš saznati najzanimljivije podatke o kongoanskoj kišnoj šumi, pustinji Simpson, jezeru Lomond, Andskom gorju, Weddellovu i Rossovu moru, šumi Redwood, istočnosibirskoj tajgi, ravnicama Serrengetija, slijevu rijeke Ganges i grebenu Apo. Pomoću ovih čudesnih filtera istraži džungle, oceane, šume i travnjake.

Nevjerojatna putovanja

Još jedna nevjerojatna knjiga koja će te sigurno očarati je Putovanja – nevjerojatne seobe životinja (Školska knjiga, 2018.). Kad ugledaš ovakvu naslovnicu u knjižnici, knjižari ili bilo gdje drugdje, nemoguće je ostati ravnodušan. Ona te jednostavno privuče sebi. U ovoj su knjizi opisana putovanja 20 različitih životinja, od najmanjih vretenaca do grbavih kitova, a svima je zajedničko da prelaze nevjerojatne udaljenosti iz različitih razloga i na tim svojim putovanjima nailaze na brojne prepreke i opasnosti od kojih je najveća, naravno, čovjek.

Na samom kraju knjige nalazi se zemljovid na kojem su prikazane sve seobe iz knjige te zaključak kako životinje selice danas trebaju našu pomoć kako bi sigurno stigle na svoja odredišta. Zajedničkim radom moramo zaštititi selice i sačuvati mjesta kojima putuju i gdje žive. Danas znamo mnogo o seobama životinja, a nekada su znanstvenici mislili da lastavice prezimljuju na dnu bara, kao žabe. Nevjerojatno, zar ne? Fascinirat će te lice s naslovnice. Albatros. Lutalica, skitnica koja se ne seli kao ostale životinje s jednog mjesta na drugo, već luta oceanom u potrazi za hranom. Godišnje preleti više od 100.000 km, a da ne dotakne kopno. Nevjerojatan je, s rasponom krila većim od 3 metra, a njegova ilustracija iznad uzburkanog mora, ispod noćnog, olujnog neba meni je najbolja u knjizi.

Osim albatrosovih lutanja, u knjizi su opisana i putovanja grbavog kita, carskih pingvina (odličnih roditeljskih kompetencija), karibua (divljih sobova), polarne čigre (koja pređe 77.000 km godišnje i čija seoba je najduža, od jednog pola do drugog i u svom životu preleti tri udaljenosti do Mjeseca i natrag), leptira monarha, bijelog ždrala, lastavice pokućarke, vretenca, južnoafričke srdele, crvenog raka s Božićnog otoka, crvenovratog kolibrića, indijske guske, velike bijele psine, afričkog slona, pacifičkog lososa (čiju tužnu sudbinu svi već vjerojatno znaju i kojima je putovanje iz oceana uzvodnu uz rijeku posljednje jer nakon što odlože ikru, ugibaju), orla ribiča, običnog gnua, blijedožutog voćnog šišmiša i goleme želve.

Uroni u svijet nevjerojatnih putovanja životinja kroz zanimljive priče i čarobne ilustracije zbog kojih ćeš doista osjećati kao da letiš iznad oceana nad kojim bjesni oluja ili kao da si visoko u planinskoj šumi Meksika gdje zrak treperi od plesa tisuća i tisuća leptira.

Crni morski vrag

Ako voliš čitati o životinjama, Skener: Čudesne životinje (Lusio, 2017.) je savršena knjiga za tebe. U njoj ćeš otkriti nevjerojatne činjenice o svijetu čudesnih životinja. Predstavljeno je po 5 životinja iz svake kategorije. Najveće, najbrže, genijalne, najjače, sićušne, smrtonosne, svjetlucave, najdužeg životnog vijeka, megaselice, očaravajuće, najotpornije i majstorice prerušavanja. Kad bi nas netko pitao koja je najbrža životinja na svijetu, vjerojatno bi većina odgovorila gepard. Ja jesam, ali to je netočno. Najbrži je sivi sokol koji postiže brzinu od 390 km/h !

Oduševile su me vrane i hobotnice, nisam imala pojma da su toliko inteligentne. A upoznat ćeš i crnog morskog vraga, najružniju ribu koju sam vidjela, aldabarsku divovsku kornjaču za čiju se jednu jedinku pretpostavlja da je uginula u dobi od 255 godina, hobotnicu Dumbo (koja ima uši kao i slonić) te australskog moloha koji ima lažnu glavu na stražnjoj strani vrata, jer zašto ne? Osim zanimljivih činjenica, u knjizi se nalazi i klizni rendgen, pa tako rendgenski možeš pregledati plavetnog kita, afričkog slona, aldabarsku divovsku kornjaču i medojednog jazavca. To je sigurno najzanimljiviji dio knjige uz brojne prozorčiće. Ovo je jedna od dječjih knjiga koju vrijedi imati u kućnoj biblioteci. Poučna i zanimljiva, i za klince i za odrasle.

Ako tražiš knjigu u kojoj ćeš otkriti nevjerojatne podatke, detalje koji će te iznenaditi i očaravajuće priče o više od stotinu životinja: od nilskoga konja do ježa, od lava do lemura, izaberi Antologiju očaravajućih životinja (Profil, 2018.). Ona ti donosi pregled više od stotinu životinja najrazličitijih vrsta, od ogromnih kitova do najmanjih kukaca. Naslovnica je predivna i očaravajuća baš kao i životinje između njenih korica, prepuna zlatnih detalja. Životinje su predstavljene nevjerojatnim podacima i zanimljivostima, divnim fotografijama I originalnim ilustracijama.

Ah, ti kukci…

Na samom kraju knjige nalaze se drvo života, rječnik i slikovni vodič. Ne znam znaš li (ja nisam) da je mit da sve zmije sikću jer kraljevske kobre reže poput ljutih pasa. Zastrašujuće, pogotovo ako se bojiš zmija kao ja. Još neke od zanimljivosti koje ćeš pronaći u ovoj knjizi su: Žirafe očaravaju svojom veličinom zbog koje mogu jesti lišće s vrhova stabala, ali ta veličina donosi i probleme jer novorođena beba pada na tlo s visine od dva metra; hobotnice imaju plavu krv i tri srca, a jedno prestaje kucati dok plivaju; kod gorile svaki je otisak nosa drugačiji; krzno polarnog medvjeda je prozirno, a čini se bijelo zbog načina na koji svaka dlaka reflektira svjetlo; afrički divlji psi žive u čoporima, a kihanjem odlučuju o odlasku u lov – kad dovoljno pasa kihne, čopor kreće; aksolotlova je supermoć da mu može iznova narasti dio tijela: noga, oko, pluća, rep ili dio srca. Nevjerojatan je svijet životinja, zar ne?

I za kraj – Velika knjiga kukaca (Školska knjiga, 2018.). Ja sam oduševljena ovom dječjom knjigom. Ne mogu reći da sam neki ljubitelj kukaca, ali lijepo ih je vidjeti na nekoj pristojnoj udaljenosti. S obzirom na regiju u kojoj živimo, punu letećih krvopija koje nas grizu svakog ljeta, može se reći da sam pomalo i zamrzila kukce. Jer kod nas već i klinci znaju sve vrste hibrida komaraca, što je to virus Zapadnog Nila i kako se natrackati repelentom kad se ide u park. Ili Kopački rit. Sad sam išla guglati jesu li komarci uopće kukci. Jesu.

U Velikoj knjizi kukaca saznat ćeš koje su bube uopće kukci, koje vrste kukaca postoje, ponešto o obiteljskom stablu kukaca te kako možeš promatrati kukce. Promatrati, a ne dirati (gleda se očima, a ne rukama). Znaš li da većina mravi živi 90 dana, da muha može letjeti unatrag, da su stonoge starije od dinosaura, da paličnjak kad upadne u zamku ili je u opasnosti, može ostaviti svoju nogu i pobjeći? Znači, hladno ostavi komad svog tijela i pobjegne. Ok, kasnije mu izraste nova, valjda zato nema problem s ostavljanjem iste.

Brži od policije

Saznat ćeš i da bi policija mogla imati problema hvatajući obade na autocesti jer su brži čak i od automobila. I koje kukce možeš pronaći u svom domu, koje u svom vrtu te kako privući u vrt korisne kukce. Prekrasno je ovo izdanje na čijem ćeš kraju, nakon što naučiš puno toga novoga o kukcima, pronaći mali rječnik kukaca i kazalo. U svakom poglavlju nalaze se pitanja “Možeš li pronaći…?” gdje trebaš pronaći određene kukce, a na samom početku knjige je zadatak da pronađeš skrovišta plave muhe na 15 mjesta u knjizi. Na kraju knjige imaš i šalabahter ako ti bude preteško.

A nakon što prolistaš i pročitaš sve ove knjige, izađi u dvorište, vrt, šumu, ma bilo gdje na otvoreno i uživaj u svemu onome što nam je priroda podarila. Jer životinjski i biljni svijet su zaista čudesni i zaslužuju da im se divimo. Svaki dan.