Nikad dosta preporuka, a za vas smo sabrali gomilu stripova, filmova, knjiga, igara, glazbe (…) razbacanih po tri tiskana Bricka. Jedino što moramo napomenuti je da valja biti oprezan jer kada se jednom u njih zaroni praznici će proći – prebrzo. 🙂

Ova šetnja nije laka. Na listi je preko 70 različitih uradaka potpuno različitog tipa, ljepote, starosti, kreativnosti… No baš zato svatko može pronaći nešto za sebe. Samo hrabro.

Pokretni dvorac (Hauru no ugoku shiro)

(animirani film)

Jedan od razloga zašto volimo japanske anime je i animacijski Studio Ghibli i njegov najpoznatiji autor, Hayao Miyazaki. Pokretni dvorac spaja vrhunsko crtačko majstorstvo i uzbudljivu priču punu zanimljivih likova, čovjekolikih životinja, vještica, čarobnjaka i čudnovatih strojeva.

Film koji niti u jednom trenutku nije dosadan i koji ćete poželjeti pogledati ponovno da biste povatali sve niti u bogatom i složenom zapletu. Posebno ga preporučujemo onima koji vole povijest i fantastične priče.

Melita Rundek: Hrvač

(knjiga)

Jesi li ikada nešto jako želio, ali si se bojao da nećeš uspjeti? Što tada činiš, odustaješ ili se boriš? Ovo je priča o posve običnom dječaku Filipu, koji ima sve želje i nade kao i ostali. Želi se dokazati u hrvanju, postati hrvački sudac jednoga dana, želi da se Ana zaljubi u njega, da mama bude sretna i da se prestane previše brinuti i da tata napokon bude ponosan na njega.

Filip ima cerebralnu paralizu te mu je i hodanje teško, a kamoli hrvanje. Unatoč tome, pravi je borac pa čak i uzor svojim prijateljima koji tako lako odustaju od svojih snova iako im nije ni upola teško ostvariti ih kao Filipu.

Ova prekrasna priča grijat će tvoje srce još dugo nakon što prođu ljetne vrućine.

Kanjon Rječine – Mlin Žakalj

(izlet)

Jeste li znali da se u srcu Rijeke – u nekadašnjoj tvornici papira Hartera nalazi ulaz na šetnicu „Kroz kanjon Rječine“? Dakle, ako se nalazite u centru grada i dosta vam je užarenog asfalta ili prepunih gradskih plaža, samo 10 minuta šetnje do samog kraja Hartere dijeli vas od ulaska na šetnicu koja prati tok Rječine i vodi vas prema mlinovima Žakalj i Matešić.

Dok budete istraživali ove nekada velebne mlinove, koje je danas priroda gotovo u potpunosti zaposjela i pretvorila u pravu džunglu, osjećat ćete se kao pravi Indiana Jones. Na samome početku šetnice dočekat će vas veći uspon, nakon kojega slijedi prilično jednostavna staza putem s koje ćete moći uživati u prekrasnim pogledima na slapove i mnoge druge skrivene kutke kanjona Rječine.

Za 45 minuta lagane šetnje stići ćete do mostića koji vodi do mlina Žakalj. Ondje možete uživati u pikniku i prikupiti snagu za povratak, a oni avanturističkijeg duha uvijek mogu nastaviti jednom od staza koje vode dalje prema Pašcu ili Drenovi. Zato sljedećeg puta kada čujete nekoga tko se žali kako Rijeci nedostaje zelenila – dobre cipele na noge, šešir na glavu, boca vode u ruksak i pravac kanjon Rječine!

Grim Fandango Remastered (PC)

(igra)

Likovi puni suosjećanja i velike priče nikada zapravo ne izađu iz mode. Grim Fandango, osobito u obnovljenoj verziji, odličan je primjer takve igre. Besprijekorno pripovijedanje, likovi bez premca i topli humor uvrstili su ga u bezvremenske klasike.

Za toplinu koja se proteže igrom možemo zahvaliti Mannyu Calaveri, putničkom agentu u zemlji mrtvih. Manny pati zbog arogantnosti suradnika i bezobzirnog pogleda korumpiranoga šefa. Većina likova su kosturi, uglavnom preminulih ljudi, no to ih ne sprječava da budu ljudskiji od većine likova videoigara. U igri pratimo Mannyev bijeg od posla koji mrzi i potragu za prekrasnom i besprijekornom klijenticom koja je zarobila njegovo srce.

Na putovanju okružuje se nizom različitih zabavnih likova, uključujući pretilog i naivnog Glottisa, demonskog mehaničara koji je sklon klađenju na utrke mačaka. Odigrajte ovu igru i nasmijte se do suza s likovima koje ćete zavoljeti za cijeli život.

Vila Ružić

(izlet)

Malo dalje od centra Rijeke, na Pećinama, između prekrasnog i bujnog parka s jedne i plaže Ružićevo s druge strane, smjestila se Villa Ružić – spomenička knjižnica obitelji Mažuranić-Brlić-Ružić. Ova kuća mjesto je na kojem se čuvaju i prepričavaju brojne priče iz života ove poznate riječke obitelji.

A ako uzmete u obzir da su samo neki od najistaknutijih članova ove obitelji bili ni manje ni više nego Ivana Brlić Mažuranić, Ivan Mažuranić i Viktor Ružić onda znate da je ovo mjesto pravi izvor povijesnih i umjetničkih poslastica, ljubavnih priča, zanimljivih osobnih predmeta i zbirka knjiga. Još jedna posebnost ove vile jest što se u njoj i dan danas živi.

A ako se pitate kako je to živjeti u muzeju, odnosno imati muzej u svome domu, iskoristite jedan od dana otvorenih vrata za posjet ovome posebnom mjestu. Svake godine u lipnju održava se manifestacija „Đir po Pećinama“ u sklopu koje, pod stručnim vodstvom skrbitelja vile Theodora de Canziania, imate mogućnost za obilazak vile Ružić, ali i drugih vila, okućnica i perivoja na Pećinama s ciljem oživljavanja i unapređenja tradicije njihovoga uređenja.

Los Bando

(film)

Najbolji prijatelji, Grim i Axel, odmalena sanjaju o odlasku na norveško rock prvenstvo. Ali njihovom bendu Los Bando Immortale nedostaje basist, a Axel, koji je pjevač i gitarist, ne zna pjevati. Kada napokon dobiju poziv za sudjelovanje na natjecanju prijatelji moraju čim prije pronaći trećeg člana benda kao i prijevoz do Tromsøa, gdje se održava natjecanje… Spoj je komedije i pustolovnog filma ceste, a namijenjen je svima vama koji sanjate o tome da jednoga dana osnujete svoj rock bend!

Park šuma Golubinjak

(izlet)

Gorski kotar je uvijek dobra ideja, bilo ljeto ili zima. Kada se sredinom ljeta već lagano zasitimo mora i uzavrelog asfalta, sjednemo u auto ili još bolje – u vlak i zaputimo se prema Gorskome kotaru. Već na Gornjem Jelenju, spuštamo prozorska stakla i udišemo svježi gorski zrak za nekoliko stupnjeva niži nego „kod nas dolje“.

Upravo u tom Gorskom kotaru, na svega 45 minuta od našega grada smjestila se Park šuma Golubinjak – raj na zemlji za velike i male, aktivne i manje aktivne. Golubinjak se prostire na području veličine 51 hektar i na jednom mjestu sadržava sve osobitosti i ljepote goranskoga kraja pa tako ondje možete vidjeti čak dvije špilje – Golubinju i Ledenu, poznati prolaz u stijeni „Paklena vrata“, „Kraljicu šume“ – divovsku jelu stariju od 250 godina, šetati uređenim stazama šume ili napraviti piknik na velikoj livadi koja zauzima središnje mjesto park šume.

Ako odlučite ponijeti i sportsku opremu, dočekat će vas sportsko igralište i boćalište, a u slučaju da ogladnite možete iznajmiti mjesto za roštilj ili ručati u ugostiteljskom objektu koji se ondje nalazi. Je li moguće da u ovom opisu sadržaja nisi pronašao nešto za sebe?

Darko Macan: Ljubožder

(knjiga)

Znamo što ćete pomisliti: pa ljeto je, tko bi se htio vratiti u školu!? Ali ovo nije bilo koja škola. Ovo je “Neruševac”! Da, upravo onaj u kojemu smo s Kosjenkom, Atenom i Josipom doživjeli raznorazne – uvijek zanimljive i neodoljivo smiješne, često napete i ponekad strašne – zgode i nezgode dlakovučje-jadnorožno-pampirasto-djedomrzlo-trnoručaste. Dobro nam došli (i još bolje vas našli ako ste prije prošli paklenske vrućine ;)).

Spremni za okršaj s Ljubožderom? Čujte, neće ni to biti baš mačji (Olukov?) kašalj – nikad nije kad tu prste (strelice? čarolije? napitke?) umiješa ljubav. Ili svoje pipke neman koja pojede svu ljubav svijeta, i to baš uoči Valentinova. Ili kad se prišulja Leđan… Ne, samo se sad nemojte osvrtati, dobro znana (krsničko-pametno-snažna) trojka i nova ekipa (valentinovska, trutovska, sanjarska…) su tu – vrijeme je za (antiljubožderski, antivalentinovski?) pokret.

Brod na Kupi

(izlet)

Znaš ono kad su od gužve na plažama jedino veće gužve na cestama, a temperature mora gotovo jednake temperaturama zraka?

E pa tada je vrijeme da, dok svi auti u kolonama kreću prema moru, ti kreneš na suprotnu stranu – pravac: Brod na Kupi! Ima nešto u tom pobjedonosnom osjećaju dok se sredinom ljeta, gotovo praznom cestom, spuštenih prozora i bez potrebe za paljenjem klima uređaja približavaš Brodu na Kupi gdje te uz tok rijeke Kupe čekaju mnogobrojna kupališta, ugodno hladna voda, šljunčane plažice i plićaci te umjetno napravljeni maleni slapovi idealni za cjelodnevnu zabavu i „riječne radosti“. Voda je uvijek malo hladnije nego na moru, ali je zato prekrasno bistra.

A najbolji je dio što te oči ne peku kad roniš, a ako i progutaš malo vode kad te brat ili sestra u igri potope i nije tako strašno! Za one željne avantura tu su rafting i kajaking koji su uvijek popularna rekreacija na Kupi, dok oni željni malo kulturnog uzdizanja mogu istraži i stalni postav Prirodoslovnog muzeja u Kaštel Zrinskom koji se također nalazi u Brodu na Kupi.

Crypt of the Necrodancer

(igra)

Ako naziv zvuči komično, igra humorom ne zaostaje za naslovom. Radi se o jedinstvenoj igri gdje sve akcije radite u ritmu glazbe. Možda zvuči komplicirano, ali ovaj ritmični “dungeon crawler” je zapravo fantastičan, a uz to je pokupio vrijedne nagrade.

Morate jako paziti kamo ćete docupkati u ritmu jer se u istom ritmu kreću i prepreke, zamke te čudovišta koja će vas rado sažvakati uz kvalitetan dubstep. Ali ako i padnete, dignut ćete se pametniji. A padat ćete.

Julijana Matanović: Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom

(knjiga)

Ljeto, more, avantura… ili tečaj kreativnog pisanja? Zašto ne oboje?! Dječak Leon nije pretjerano oduševljen hrvatskim jezikom i književnošću, a o pisanju da i ne govorimo. Njegov rječnik je

pun poštapalica, a jedino što ga zaista zanima je matematika. Zato ga Tinka, djevojčica iz razreda koju ne podnosi, uporno zove Pitagora. No, stvari se mijenjaju za mladog Leona kada završi školska godina i roditelji ga šalju na ljetovanje i tečaj kreativnog pisanja na otok Prvić. Leon ima cool tatu, prezabrinutu mamu, baku koja kao da je ispala iz špijunskoga filma i možda neke nove interese i ljubavi. Sigurno ćeš uživati u ovoj opuštenoj, vedroj knjizi savršenoj za čitanje na plaži.

Čitaj uz oprez, jer možda te inspirira da se ovog ljeta okušaš u nečemu novome i otkriješ talente koje nisi ni sanjao da imaš.

Cassie Beasley: Cirkus Mirandus

(knjiga)

“Bit će baš zabavno ovoga ljeta.” Uvjereno tvrdi desetogodišnji Mihej djedu pogleda uprta u nedovršenu kućicu na drvetu, u iščekivanju jedne od njegovih čarobnih priča o Cirkusu Mirandusu, maštovitih priča prepunih čarolija i čudesnih likova koje obično završe obećanjem Savijača Svjetlosti o čudu. No ovaj put priča ne staje tu.

Što ako djedova priča nije tek priča? Što ako je čudo moguće?
Pismo je poslano, čudo zatraženo; cirkus valja pronaći, djeda spasiti. Mihej i snalažljiva prijateljica Jenny već su krenuli. Nećemo li im se pridružiti?

Miro Gavran: Ljeto za pamćenje

(knjiga)

Dvanaestogodišnji Ivo nije očekivao da će mu upravo ovo ljeto biti najljepše dosad. Namjeravao je napisati knjigu i uživati s prijateljem na Šolti, no planove mu je omeo špijunski zadatak koji je dobio od svoje mame. Agent: Ivo. Meta: djed Luka. Misija: pratiti djeda i njegovu sumnjivu novu djevojku na Lošinj.

Je li djed pošašavio ili je u pitanju prava pravcata ljubavna priča? Iz Australije pristiže još jedna zgodna špijunka Hana prema kojoj mladi Ivo ne može ostati ravnodušan i ljetna avantura može početi! Sigurno ćeš uživati u ovoj humorističnoj ljubavnoj priči, savršenoj za vruće ljetne dane

Veliki zli lisac (Le Grand Méchant Renard et autres contes…)

(animirani film)

Nakon što pročitate istoimeni strip, pogledajte i njegovu animiranu filmsku adaptaciju. Podijeljen na tri međusobno povezana dijela u kojima su glavni likovi životinje koje žive na farmi, ovaj veseli i šarmantan film namijenjen je svim uzrastima, a posebno onima koji ponekad požele pogledati film koji ne pršti 3D efektima i računalno generiranim likovima i trikovima!

Madeleine L’Engle: Nabor u vremenu

(knjiga)

A možda je kucnuo čas za neka puno dalja odredišta, onkraj poznatog i uobičajenog, preko granica našeg vremena i planeta, na krilima klasika u novom ruhu?

Krećemo iz ovih stopa: u neviđene kutke svemira prebacujemo se uz pomoć teserakta (neće nedostajati ni letenja, ni preobrazbi…), uz nas su Meg, brat joj Charles, prijatelj Calvin i tri čudesne gospođe osebujnih imena, a pred nama uzbudljiva potraga, ne sasvim bezazlen pokušaj spašavanja Megina oca, borba protiv Crnila (eh, opet neko mračno, gladno zlo?) i, dakako, široka paleta prilika za junačke pothvate, zabavu i nezaboravne ljetne pustolovine.

Brailleovo srce (Le coeur en braille)

(film)

Ovaj francuski igrani film priča je o djevojčici Marie koja zbog rijetke bolesti pomalo gubi vid. Međutim, Marie je talentirana čelistica, odlučna u namjeri da se upiše u prestižnu glazbenu školu, ali za to joj treba pomoć koju pronađe u Viktoru, prijatelju iz razreda koji je zaljubljen upravu u nju. Brailleovo srce odličan je i inteligentan film o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju namijenjen upravo uzrastu naših čitatelja tzv. preteen publici!

Putovima Frankopana

(izlet)

Ako ipak više voliš morske radosti, sigurno cijelo vrijeme čekaš kada ću ti preporučiti neku super plažu ili mjesto uz more. S obzirom da sam i ja jedna od onih koja more voli toliko da mi je i danas mjera za izlazak iz njega „kad mi usta poplave“, mogla bih ti dati puno preporuka za fantastične plaže i kupališta, ali palo mi je napamet da ti za jedan „morski izlet“ preporučim nešto na prvi pogled sasvim neobično. Iako će se većina nas složiti kako je more nepresušan izvor zabave, moraš priznati da je ponekad zgodno imati i neki dodatni sadržaj nakon kojega se možeš nagraditi kupanjem.

Ako se odlučiš za kulturne sadržaje plus uživanje u moru, kulturna ruta Putovima Frankopana prava je stvar za tebe. Sigurno ste već čuli za Frankopane – hrvatsku velikašku obitelj koja je na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći, prije svega u obliku kaštela i utvrđenih gradova i dvoraca. Rutom je obuhvaćeno 17 kaštela i dvoraca od kojih se mnogi nalaze u blizini mora (Krk, Kraljevica, Bakar, Novi Vinodolski…). Preporučujem ti da svoju pustolovinu započneš posjetom Kraljevici, točnije Posjetiteljskom centru Putovima Frankopana koji se nalazi u dvorcu Nova Kraljevica.

Ondje ćeš u vrlo suvremeno uređenom muzejskom prostoru moći saznati više o Frankopanima i njihovoj ostavštini te se tako pripremiti za daljnja istraživanja kaštela i dvoraca. A zahvaljujući njihovoj brojnosti u našoj županiji svoju pustolovinu možeš nastaviti pod geslom „Svaki tjedan, dvorac jedan“, skupljajući uspomene s avantura umjesto sličica u albumu.

NEMO, Amsterdam

(znanstveni centar)

Ova velika zelena zgrada podsjeća na pramac broda, a kažu da se na njenom krovu nalazi najviši trg u Nizozemskoj, što nas odmah nasmije i podsjeti koliko je zapravo ova zapadnoeuropska zemlja ravna. U unutrašnjosti NEMO-a znanost se pretvara u igru koja ni u jednom trenutku nije dosadna, To je muzej iz kojega će vas tjerati van kad zatvaraju i jedini koji ima moto “zabranjeno je ne dirati”.

Goonies (The Goonies)

(film)

Uzbudljiv film duboko će vam se urezati u sjećanje i potaknuti vas da potražite zakopano blago u svom susjedstvu. Ovaj bezvremenski klasik redovito se nađe na popisu najboljih filmova za djecu svih vremena, u što ćete se i sami uvjeriti ako ga kojim slučajem spomenete svojim roditeljima!

Jedan od najutjecajnijih filmova za djecu bez kojega ni popularni serijal Stranger things ne bi bio ono što jest. Preporučujemo gledati u društvu prijatelja ili roditelja!

Adventure time

(animirani serijal)

Možda ste već, lutajući po mnogobrojnim televizijskim kanalima naišli i na ovaj šareni crtani serijal i zarazili se bizarnim pričama i pomaknutim humorom čudnovatog svijeta Adventure timea. Smještena u postapokaliptičnu zemlju Ooo,

Adventure time prati zgode i nezgode hrabrog dječaka Finna, njegovog najboljeg prijatelja psa Jakea te ostalih neobičnih likova kao što su princeza Bubblegum, Ice King, vampirice-rokerice Marceline ili dražesnog robota-igrače konzole BMO-a. Serija koju vole i djeca i tinejdžeri, ali i njihovi roditelji!

The Last Guardian

(igra)

The Last Guardian je uistinu predivna igra izašla iz radionice Fumita Uede koja prikazuje srdačan odnos dva nespojiva lika – bezimenog dječaka i divovskog stvorenja po imenu Trico. Kroz igru oni razvijaju uzajamno povjerenje, komunikaciju i suosjećanje unatoč nevjerojatnim preprekama koje im stoje na putu.

Način na koji je ispričana ova predivna priča je stvarno odličan te je pravi primjer pripovijedanja kroz mnoštvo suptilnih znakova i raznih zajedničkih iskustava. Iako će vas ponekad naživcirati prepreke u komunikaciji ova dva lika, kraj putovanja topi i najtvrđa srca te donosi ispunjenje odigranom igrom.

Igru započinjete buđenjem iz sna u tajanstvenoj špilji. U blizini dječaka nalazi se Trico, okovan metalnim ovratnikom i oklopom te teško ranjen s nekoliko koplja. Oslobađanjem izmučenog stvorenja vas dvoje krećete na put prema slobodi i nerazdvojnom prijateljstvu.

Doctor Who

(serija)

Najdugovječnija znanstveno–fantastična televizijska serija na svijetu koja i dan danas ima bezbroj vjernih poklonika, a iz sezone u sezonu stječe nove. Doktora je do sada glumilo 14 različitih glumaca kako bi se prikazala regeneracija glavnoga lika koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom svemirskom brodu TARDIS i bori se protiv zla.

U toj borbi pomažu mu razni suputnici, ali i njegov jedinstveni smisao za logičko zaključivanje. Za one koje zanimaju pustolovne priče, svemir, izvanzemaljci, putovanje kroz vrijeme, i općenito koji vole mozgati za vrijeme gledanja serija, ali i nakon.

Bear with me

(igra)

Kako je to bilo jače od nas, morali samo dodati i jednu igru iz hrvatskih radionica. Bear with me je igra nastala u malom zagrebačkom studiju pod imenom Exordium Games. Sama igra je pravi oldschool primjerak 2D point and click avanture i ako ste igrali barem jedan naslov žanra, prikovat će vas ispred računala, a moguće i vaše roditelje.

Glavni protagonisti ove predivne priče su dinamični i zabavni duo, Amber i Ted. E. Bear. Njihov odnos je jednako zanimljiv i zabavan, protkan humorističnim dijalozima. Amber je školarka bujne mašte koja istražuje kamo je nestao njezin mlađi brat, a Bear je bivši privatni detektiv koji joj pritom pomaže. Naravno, Ted je plišanac.

Veoma zanimljiv dio priče je vješto skriven i nigdje nije jasno naglašen, ali vjerojatno se dobar dio radnje odvija u glavi same Amber. Osim Amber i njenog najdražeg mede na njihovom putu susret ćete razne druge plišance i igračke koji pomažu ili odmažu ovom detektivskom duhu.

Shadow of the Colossus

(igra)

Kada je igra 2005. ugledala svjetlo dana bila je otkrivenje za svakog gejmera. Raskošnog izgleda i originalne priče donijela je nešto novo, do tada neviđeno i ubrzo je postala bezvremenski klasik. Iako je to bila jedna od najboljih igara PS2 ere, imala je zbog svoje raskošne grafike i puno problema sa slabašnim PS2 procesorom. Jedanaest godina kasnije imate tu čast i mogućnost isprobati potpuno obnovljenu igru na vašem PS4.

Shadow of the Colossus jedno je od najboljih iskustava igranja na konzolama. Sama igra se odvija u drevnom svijetu, gdje mladi ratnik Wander i njegov konj Agro nose preminulu voljenu u zabranjenu, zapečaćenu zemlju. S mitskim mačem i običnim lukom, Wander se nada iskoristiti bajkovitost zemlje koja sugerira da nešto u ovoj izoliranoj pokrajini ima mogućnost vraćanja mrtvih.

Ondje susreće sveprisutni entitet koji ga natjera da uništi šesnaest kolosa raspršenih diljem teritorija kako bi mu ostvario želju, vraćanja preminule ljubavi. Predivna ljubavna priča koju morate odigrati.

Gone Home

(igra)

„Kad bi kuća mogla pričati?“ – sigurno ste čuli za ovu uzrečicu. E pa ova kuća ima svoju priču za ispričati. Gone Home vam daje cijelu kuću za istraživanje, a kako to činite, ta kuća polako otkriva priču o ljudima koji tu žive. Ta je priča intimna, iskrena i lijepa. Način na koji se priča upotpunjuje pomoću predmeta koje pronalazite dok istražujete gdje su svi, ujedno upoznajući obitelj Greenbriar, čini Gone Home jednom od najatraktivnijih igara.

U ulozi ste Kaitlin Greenbriar, starije kćeri obitelji Greenbriar. Nakon što je Kaitlin provela godinu dana putujući Europom, jedne kišne noći u lipnju 1995. stiže u novu kuću svoje obitelji. Iako je očekivala da će netko biti kod kuće, kuća je prazna. Izostanak obitelji pridonosi zlokobnijoj atmosferi kao i zagonetna bilješka sedamnaestogodišnje sestre Sam te nekoliko emocionalnih poruka nepoznate mlade žene na telefonskoj sekretarici. Uz sve to, te neprestanu kišu i nevrijeme, svaki zvuk u kući odavat će horor atmosferu iako to igra zapravo i nije. Ozračje i priča snažni su aduti ove igre i bila bi šteta da je ne odigrate.

Avanture Vita i Nade

(virtualni muzej)

Virtualna avantura u kojoj glavni likovi Vito i Nada vode radoznale u Zbirku Richter koja čuva ostavštinu Vjenceslava Richtera, svestranog umjetnika i arhitekta, buntovnika i neumornog istraživača. Vito i Nada vodit će vas u virtualnu vožnju do Richterove kuće, pokazati sve prostorije i park, a na kraju se možete poigrati bojama i kosinama, crtežima i kockama.

Vlatka Planina: Wend

(knjiga)

Dobrodošli u Wend, gradić neobična imena i tajnovite prošlosti, u kojemu vas čekaju jedan vremenski portal, tri nova hrabra prijatelja, jedna spasilačka misija, puno izazova i jedna nezaboravna fantastična pustolovina.

Life is Strange

(igra)

Igra započinje pomalo klišeizirano, svjetionik u tamnoj i olujnoj noći naznaka je melodrame. Iako sad očekujete neku tešku igru, možda i kakav horor, drame koje se događaju u igri iste su one koje prolazi svaki tinejdžer. Nalazimo tu svakakve likove i životne borbe koje treba voditi s njima, poput zlobnih djevojaka[H1] , povlaštenih snobova naviknutih da je sve po njihovom i mnogih drugih pozitivnih i negativnih likova. Učenici se često pasivno agresivno bave društvenim medijima, a odrasle osobe u igri su mentori ili zlostavljači. To je svijet kroz oči tinejdžera, svijet u kojemu svaki podražaj ili šapat, svaka sitnica ima značenje života ili smrti.

Očima tinejdžera gledaš kroz lik Max Caulfield. Ona pohađa privatnu školu i glavna joj je preokupacija fotografiranje. Nakon nekoliko godina života u Seattleu, koji i nije ispunio njena očekivanja, vraća se natrag u svoj rodni grad u Oregonu, gdje kreće na Blackwell Academy. Početak nas vodi u Maxin lik koji za vrijeme predavanja doživljava budno sanjarenje ili možda viziju.

Nećemo vam otkrivati što se zapravo događa s Max. Svijet tinejdžera, barem onih američkih, vjerno je prikazan i lako se uživjeti u njega. Teme i likovi poznati su svakome tko je pogledao barem jeda teen film ili seriju gdje možemo vidjeti strogog ravnatelja škole, tihu vjersku djevojku ili vjerno prikazanu anksioznost pred ispitivanje. Igra je pravo blago za svakog tinejdžera, a i za ponekog odraslog koji još nije odrastao.

Forgotton Anne

(igra)

Predivni 2D platformer. Uz klasične elemente žanra, ova igra obiluje zagonetkama kakve klasične point ‘n’ click avanture. Zapravo, igra je toliko posvećena tome da igraču ispriča priču da često zaboravimo da se igramo i čini nam se da gledamo anime film. Glavna junakinja kojom upravljate putuje svijetom pod nazivom „Forgotten Lands“, te ima moć upravljanja čarobnom energijom, anima, koja oživljava Zaboravljene. Upoznajte ih.

M83 – Hurry up, we’re dreaming

(album)

Pop album koji sjaji i iskri emocijama i zaraznim uzbuđenjem. Epski tribute djetinjstvu i godinama tijekom kojih je sve savršeno. Svaka je pjesma interpretacija snova i mogućnosti koje pred nas stavlja život.

Thorgal

(strip)

Radnja se ne može sažeto prepričati u nekoliko rečenica. Ako i može, nisam u stanju to učiniti! Pun je raznih obrata i zanimljivih likova, a recimo i da je Thorgal mješavina fantasyja, SF-a, skandinavske sage, drame, ljubića i epa, čistokrvni žanrovski mješanac o kojemu se može govoriti i pisati danima! I noćima!

David Walliams: Ponoćni pustolovi

(knjiga)

Pustolovina i humor pod perom omiljenoga Walliamsa ne može proći nezamijećeno. Ovo je priča s dušom o snazi prijateljstva i epskoj pustolovini na dječjem odjelu bolnice. Nakon ponoći počinje akcija!

Don’t starve

(igra)

Vaš lik je pušten bez puno objašnjenja u raskošnu divljinu kako bi preživio. Niste okovani pričom autora, već kao igrač sami ispisujete svoju priču poput slikara na platnu. Kroz igru morate izraziti kvalitete poput strpljenja, kreativnosti ili hrabrosti. Onog trenutka kad se stvorite u svom slučajno generiranom svijetu oduševit će vas mješavina 2D grafičkog stila kolaža i nekog od Burtonovih animiranih filmova.

Justice – † Cross

(album)

Debitantski album dvojice pariških dizajnera nema gdje se nije pojavio: u reklamama, serijama, filmovima, video igrama, sportskim prijenosima… Od pop hitova do prljavih electro ritmova koji su oznojili svijet, album od prve sekunde poziva na pokret i akciju.

Gravity Falls

(animirana serija)

Glavni likovi ove uzbudljive animirane serije su 12-godišnji brat i sestra blizanci, Dipper i Mabel, koji odlaze na ljetne praznike kod strica Stana u gradić Gravity Falls. Okolne šume gradića pune su misterija i magičnih bića pa će braća Pines, umjesto planinarenja i vožnje kanua, praznike provesti u pustolovinama u kojima ne manjka vampira, zombija, patuljaka i ostalih čudnovatih bića i paranormalnih pojava.

Corto Maltese

(strip)

Kultni strip za one koji žele znati više i proživljavati ozbiljnije avanture. Osim što nemirni Corto prolazi kroz mnoge avanture morem i kopnom, taj isti osobenjak putem upoznaje razne povijesne osobe, istražuje mitove i legende. Za Corta znaju gotovo svi – domari, blagajnici, glazbenici pa i poneki knjižničari. Corto je poznat kao građanin svijeta, nijedno mu mjesto nije strano.

OliOli

(muzej)

U dalekom Dubaiju, postoji OliOli, muzej eksperimenta i igre, gdje djeca na svakom koraku kroz njegove hodnike uče, istražuju i kreiraju, ili se popnu na veliku šarenu mrežu, tešku više od 800 kilograma, koju je ispleo japanski umjetnik Toshiko Horiuchi Macadam. Kada čujete da imaju park budućnosti i galeriju za bebe te da u jednom trenutku treba odjenuti kabanicu i protrčati kroz kišu, poželjet ćete i vi posjetiti ovaj muzej, daleko na istoku.

Kate DiCamillo: Raymie Nightingale: Tri hrabrice

(knjiga)

Tri hrabre djevojčice udružile su snage u ovoj prekrasnoj avanturi života. Cilj je pomoći Raymie vratiti oca, ali put do cilja pun je prepreka. Život je avantura za koju treba hrabrosti i puno ljubavi.

Ori and the Blind forrest

(igra)

U ulozi ste okretnog, lemurastog bića imenom Ori s kojim skakućete i istražujete svijet. Atmosferu igre dodatno pojačava odlični živahni art na razini Pixarovih crtića, te orkestralna glazba poput ekranizacija kakvih književnih dijela. Osim vizualno, igra vas konstantno iznenađuje novim trikovima: gravitacijske razlike, novi načini kretanja kroz svijet te pažljivo osmišljene razine koje zahtijevaju brzo razmišljanje i odgovor. Jednostavno predivna igra u svakom pogledu.

Washed Out – Within and Without

(album)

“U dubini zime naučio sam da u meni leži nepobjedivo ljeto”, pisao je Camus. Želiš li se prepustiti nostalgičnim doživljajima proteklog ljeta, pa ponijeti ono najljepše sa sobom, da ti ljeto i dalje traje, slušaj Washed Out. Bit ćeš nepobjediv/a.

Strašna povijest/Horrible Histories

(serija)

Nastala prema istoimenim knjigama Terry Dearya, Strašna povijest je britanska televizijska serija koja se prikazuje od 2009. godine. Kroz zabavne skečeve i vesele pjesmice Strašna povijest nas vodi u razna povijesna razdoblja – od kamenog doba, starih Grka i Rimljana, preko srednjega vijeka pa sve do današnjih dana…

Jeremiah

(strip)

Strip serijal napravljen davne 1979. godine i još uvijek izlazi. Radnja je smještena u postapokaliptični ambijent, puna je živopisnih pozitivaca i negativaca, a nijedan lik nije stopostotna dobrica. Strip serijal Jeremiah zaslužan je za nastanak igranog serijala Mad Max. Znači, vrhunsko štivo!

Moss

(igra)

VR pustolovna igra u kojoj mišica Quill putuje svijetom s ciljem spašavanja svog djeda. Quill je odlično napisan lik prepun karizme i šarma. Igra se zapravo događa unutar knjige koju vi čitate pa tako i samu priču tijekom igre priča pripovjedač, čak i glasove za likove koje susrećete dok čitate knjigu. To dodatno pridonosi atmosferi igre i same priče te se zaista osjećate kao da ste u knjizi koju volite. Toliko da ćete kroz igru pustiti i pokoju suzu.

Ernest Cline: Igrač broj 1

(knjiga)

Futuristička akcija u virtualnoj stvarnosti, savršena za ljubitelje videoigara. Lov na bogatstvo u OASIS-u mamac je za mnoge igrače u svijetu budućnosti vrlo ograničenih resursa. Ova uzbudljiva knjiga postala je veliki hit pa je po njoj snimljen i istoimeni film.

Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

(glazba)

Puno ljudi želi neku avanturu, ali nema dovoljno samopouzdanja za to ili se boje nepoznatog. Kanye West zna brljaviti svašta u medijima i na društvenim mrežama, ali kad je glazba u pitanju, njegove grandiozne i glasne lekcije o ispunjavanju svih, pa i najluđih želja, strastvene su i motivirajuće. Čak i ako nisi neki ljubitelj hip hopa.

Božićna noćna mora/The Nightmare Before Christmas

(animirani film)

Što bi se dogodilo kada biste spojili Noć vještica i Božić? Odgovor leži u ovom animiranom glazbenom filmu u kojemu kralj bundeva, Jack Skellington, žarko želi zauzeti mjesto Djeda Božićnjaka. Postoji međutim nekoliko manjih problema – Božić kakav je zamislio Jack malo je premračan i prestrašan, a ni u svijetu Noći vještica nema tko bi ga naslijedio… Po sudu mnogih najbolji animirani film nastao u tehnici stop animacije, a poznat je i po odličnoj glazbi i pjesmama.

Daredevil

(strip)

Zna se da je Daredevil dobrica s natprirodnim sposobnostima. Kao dijete spasio je čovjeku životu i pritom stradao. Radioaktivni otpad oduzeo mu je vid, ali podario natprosječan sluh. Daredevilov najbolji neprijatelj je Kingpin, opaka faca koja misli samo na svoju korist. Ali zato je tu Daredevil, maskirani zaštitnik koji pomaže slabima i obespravljenima! I kada nije maskiran, Daredevil djeluje na strani pravde kao odvjetnik.

Viktor, Steampunk Adventure

(igra)

Igra je crtani film u pustolovnom stilu koji slijedi našeg protagonista Viktora, divlju svinju, u potrazi za novim carom Austro-Ugarske. Susrećete i poznate ljude iz povijesti kao što su Nikola Tesla, H.G. Wells i Franz Kafka. Uz klasični p’n’c način igranja, tu su i mini igre koje su često zabavne, a najbolji dio ove igre je komedija koja se kreće na načine koji su iznenađujući i smješno čudni.

E. K. Johnston: Vreteno

(knjiga)

Svi smo čuli za bajku o princezi na koju je bačena kletva povezana s vretenom zbog koje je duuugo spavala. Ali znate li da postoji i druga verzija? Modernija, fantastičnija, neizvjesnija. Osmišljena za odvažne pustolove spremne zakoračiti u pustinju, pronaći zatočenu princezu, razotkriti kletvu i spasiti kharufsko kraljevstvo. (Samo to. :)) Usudite li se istražiti ju?

Mirai/Mirai no Mirai

(animirani film)

Priča se vrti oko dječaka Kuna u čiju obitelj stiže novi član, mala sestrica Mirai. Kun se nikako ne može pomiriti sa svojom novom ulogom starijega brata te pokušava svim snagama pridobiti roditeljsku pažnju. Kada u stražnjem dvorištu kuće otkrije magično stablo uz pomoć kojega je moguće odlaziti u fantastičan svijet gdje se spajaju prošlost i sadašnjost, dječak kreće u veliku avanturu u kojoj susreće čak i sestru Mirai kao tinejdžerku iz budućnosti!

Spyro Reignited Trilogy

(igra)

Platformer koji je zapravo zbirka remasterirane prve tri igre u legendarnom Spyro serijalu. Igre su grafički preuređene, a izgled svake razine ostao je isti kao u originalima, uključujući mjesto neprijatelja i predmeta, što će oduševiti vaše roditelje koji će vam možda i zauzeti konzolu na neko vrijeme.

Tame Impala – Lonerism

(album)

Bogati retro zvuk stvoren modernom tehnologijom idealan je soundtrack za promatranje promjena oko nas i uživanje u stvarima koje nam možda promiču u svakodnevici. Pogledaj tu vizuru grada dok se voziš po zaobilaznici, stani ispred novih zgrada koje niču, promatraj kako sunce nestaje na horizontu, osjeti tlo pod nogama uz svaki korak… uživaj u trenutku.

Ivana Guljašević: Drugačija

(knjiga)

Biti tamnoputa djevojka iz Afrike, posvojena i s rastavljenim roditeljima, dovoljno je da Dorcas sebe smatra ponešto… drugačijom. Ako uz to dodamo da je iznimno lijepa, draga i pametna i da je nova učenica u školi u malenom selu u Hrvatskoj, mogli bismo reći da joj neće biti lako. No, avantura počinje ondje gdje postoje prepreke…

Erthlings

(glazba)

Kad se mladi ljudi uhvate glazbe, često se netko nađe pametovati kako su zapravo “premladi,” “nezreli” i blablabla… Četiri 16-godišnje Australke iskusile su to i same, ali se nisu dale smesti pa je njihov bend Erthlings počeo zapinjati za sve više ušiju željnih kvalitetnoga zvuka. Jako puno mladenačkih emocija i opuštenosti. A tek imaju tri pjesme na YT kanalu!

Roblox: vrhunske pustolovne igre

(knjiga)

Vodič kroz pustolovne igre pomoći će ti u istraživanju hrpe uzbudljivih svjetova, bez obzira sprečavaš li nuklearnu eksploziju ili se boriš sa strašnim zvijerima. Zasigurno ćeš ubrzo postati vrhunski player uz mnoštvo korisnih savjeta koje ti knjiga nudi.

Love

(strip)

Love, strip koji ima više od 300 stranica i nijednu riječ. Autori su uspjeli ispričati četiri priče iz svijeta životinja bez ijedne riječi. Impresivan i rječit crtež sve ti u priči pojasni već tijekom prvoga čitanja. Ništa čudno ako taj nijemi strip pročitaš više puta. Iako nema riječi, ima puno toga za reći.

Kanjon Kamačnik

(izlet)

Kanjon Kamačnik nalazi se u Gorskom kotaru, točnije u Vrbovskom. Tamo je i 3,2 km duga glazbena staza koja nas vodi kroz idilično okruženje kanjona prema izvoru Kamačnik. Uz stazu se nalazi pet posebnih instrumenata postavljenih u prirodi kraj kojih možemo zastati i zasvirati ih..

Serious Sam: Tormental

(igra)

Duboko u napuštenom hramu drevnog Egipta nalazi se začarani artefakt, uređaj iz davnina s moćima kakve samo možeš sanjati; Bi li to mogao biti ključ za ulaz u um boga uništenja – Mentala? Ovaj put ni Sam Stone nije sam. Uz njega su simpatična žarulja Bulb, osobno računalo Netricsa te Bomb, klasična maskota Serious Sam igara.

Moje neobično ljeto s Tess

(film)

Pravi film za ljetne mjesece, prepun humora i emocija prati prijateljstvo samotnog dječaka Sama i neobične djevojčice Tess tijekom ljetnih praznika, prijateljstvo koje će osim avantura donijeti i spoznaju da ne treba brinuti previše što nam nosi budućnost nego uživati u sadašnjosti!

Ken Parker

(strip)

Neozbiljni ga ne shvaćaju, klone ga se kao krpelja ili herpesa. Radnja se odvija u Americi, u drugoj polovici 19. stoljeća. Zaokružena priča o čovjeku kojega ne drži mjesto, već stalno luta. Često mijenja poslove i nastoji biti dobar čovjek. Ken Parker može se posuditi u knjižnici, a odnedavno se može kupiti i na svim kioscima, izlazi jedno mjesečno.

Billie Eilish

(glazba/YouTube)

Njen prvi album “When we all fall asleep, where do we go?” u trenutku pisanja ovih rečenica još nije izašao, ali je ova 17-godišnjakinja sve samo ne nepoznata iole pažljivijim pratiteljima pop glazbe. Pjesme piše i producira s bratom Finneasom, a uspoređuju je s Lanom Del Rey i Lorde. Nema zezanja.

Maelstrom

(videoigra)

Programeri su se odlučili da je vrijeme u battle royale zajednicu uvesti i – brodove. Tako je – ovo je fantasy battle royale igra u kojoj se borite protiv Krakena, botova i – protivnika. Vjerujem da sam te kupio već na Krakenu. Što čekaš, mornaru?

Jason Reynolds: Duh

(knjiga)

Dvanaestogodišnji Duh posjeduje izniman talent za trčanje, ali se ne zamara time. Jednog dana iz dosade promatra trening trkaćeg tima i izazove na utrku najboljeg sprintera. Pobjeda mu osigura mjesto u timu, ali osim borbe za naslov, Duh će se boriti i s vlastitom prošlošću. Laži, sukobi i bježanje iz škole prepreke su koje mora prevladati ako želi pripadati timu i pobijediti u utrci.

Svjetionik Rt Oštro

(izlet)

Zaputi se u Kraljevicu. Malo tko zna da se u ovom malenom gradiću nalazi jedno sasvim posebno mjesto koje svakako treba posjetiti – svjetionik Rt Oštro. Sve do prije nekoliko godina u svjetioniku je još uvijek živio njegov posljednji svjetioničar. Danas svjetionik više nema svog svjetioničara, ali je obnovljen i možete mu slobodno prići šetnicom uz more.

Runestone Keeper

(videoigra)

Kineska igra, vrlo zabavna i zarazna. Za razliku od Tormentala koji se odvija u “real-timeu”, Runestone Keeper je igra na poteze. To je nikako ne čini dosadnijom, dapače, vrlo dobro morate promišljati što ćete i kako napraviti u svakoj sobi u kojoj se nađete. Kad uz to dodamo klasične RPG elemente i mješavinu strategije pa sve začinimo herojima, čudovištima, oltarima, zamkama, boginjama i trgovcima, jasno je da se radi o zabavnom naslovu.

We bare bears

(serija)

Kako izgleda kada se medvjedi pokušavaju uklopiti među ljude otkrit ćete u ovom simpatičnom animiranom TV serijalu. Glavni likovi su trojica braće medvjeda koji iz epizode u epizodu pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem u modernom svijetu što redovito prouzrokuje kaotične situacije, ali ih i podsjeća na važnost obiteljskih veza i sloge.

Gesaffelstein: Hyperion

(glazba)

Mračni princ se vratio bez imalo hypea. Hladni, nemilosrdni “Aleph” još odzvanja zvučnicima, a s novom, ne-toliko-industrijskom porcijom nota zadržava svoju naklonost tamnoj strani zvuka, synthevima i melankoliji. Ne tipka po netu, ne prati gotovo ništa. Nije ga bilo briga ni kad su djevojke rušile ograde kako bi došle do njega i dodirnule ga. Jednostavno, samo želi biti na miru i raditi glazbu.

Minit

(videoigra)

Minit je nešto neobično, moćno, zabavno, a radi se ponajprije o roguelite avanturi. Avanturi koju igrate po 60 sekundi. Izađite iz kuće, izvan svoje komforne zone, da biste pomogli neobičnim ljudima, otkrili mnogobrojne tajne i nadjačali opasne protivnike, a sve u nadi da ćete uspjeti ukloniti kletvu koja prisilno završava dan nakon samo jedne minute.

Batman

(strip)

Priča o maskiranome junaku Batmanu traje od davne 1939. godine. Neke su priče duže, treba ti po nekoliko sati kako bi ih pročitao. Debeli stripovi mogu poslužiti za vježbanje dok ne čitaš. Osobito preporučujem priču Godina prva u kojoj se prikazuje kako je Batman započeo karijeru junaka.

Moonlighter

(videoigra)

Akcijski RPG. Nalazite se u ulozi Willa, avanturistički nabrijanog vlasnika dućana koji potajno sanja da postane veliki istraživač i avanturist. Tako ćete noću obilaziti tamnice i skupljati svakakav loot, a danju ćete taj isti loot prodavati na policama svog dućana. Osjećaj napretka i zarade u odnosu na uložen znoj i trud u tamnicama tijekom noći ne ostavljaju gorak okus.

Ja ubijam divove

(strip)

U stripu Ja ubijam divove nema kauboja i Indijanaca. Radnja je smještena u naše vrijeme i vrti se oko djevojčice Barbare koju nitko ne razumije. Doma joj nije nimalo bajna situacija. U školi nema prijatelja. Odijeva se u kostim pa joj se vršnjaci smiju, predmet je izrugivanja. Redovito mora k ravnatelju jer upada u sukobe. No, ne odijeva se u kostim bez razloga…

Coolirpa

(DIY, YouTube)

Ovo je kanal djevojke po imenu April. Njezin đir je da piči uokolo po raznim trift i second hand shopovima, pronalazi raznu lijepu, ali i staru i ofucanu robu i po svojoj viziji, uz tako reći samo iglu i konac, preoblikuje tu bezličnu robu u nešto fantastično!

Hatari

(glazba)

Pazi ovu priču: u hladnom se Reykjaviku okupilo par mladića i odlučilo vrućom glazbom srušiti kapitalizam i razotkriti kako živimo okruženi lažnim vrijednostima. Da bi ih ljudi shvatili ozbiljno, odjenuli su na sebe brdo kože, latexa, lanaca i šiljaka raznih veličina. K’o fol nije baš išlo i već su dignuli ruke od svega, a onda ipak odlučili probati još jednom – preko Eurosonga. Vrhunsko trolanje uz EBM/industrial ritam.

Khruangbin: Con Todo El Mundo

(glazba)

Zadnji album američke cool trojke iz Hustona, Texas kombinacija je funka, soula i duba, a najbolji način da se opiše ovaj čudan spoj je Thai funk. Idealno za ljetne mjesece i opuštanje nakon završetka školske sezone!

Jasminka Tihi-Stepanić: Ljeto na jezeru Čiču

(knjiga)

Netipična ljetna priča o obitelji, prijateljstvu, prvoj ljubavi i velikom gubitku. Lucija provodi ljeto na jezeru Čiču uz modernu baku arhitekticu koja umjesto pletenja i kuhanja, obožava jogu, zdrav život i prigovaranje. Ljeto će Luciji donijeti i prvu ljubav, nove prijateljice, ali i veliku tugu.

Fantastični gospodin Lisac

(animirani film)

Ekranizacija je istoimenog romana poznatog britanskog pisca Roalda Dahla (Čarli i tvornica čokolade, Gremlini, Matilda). Radnja ovog zabavnog filma, izrađenog u tehnici stop animacije, vrti se oko Lisca koji prije nego se konačno skrasi i posveti obiteljskom životu odluči poduzeti još jedan odvažan pothvat krađe na lokalnoj farmi. Fantastična priča s još fantastičnijim likovima.

BLACKPINK

(glazba)

Ok, puno nas je prespavalo invaziju korejske pop glazbe. Ali, sad su tu i BLACKPINK sa svojim amalgamom rapa i elektronike, blještavim spotovima i brojem pregleda većim od cjelokupne hrvatske diskografije proteklih 20 godina. Nema veze što ne znaš korejski, stvari su zarazne do bola! Da, da, odmahnut će netko rukom, ali odmahivali su tako i na električne aute…

Azil za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka

(izlet)

Na granici Viškova i Kastva. Onamo možeš svake subote ili nedjelje otići i uljepšati dan jednom od pasa koji tamo žive tako da ga odvedeš na izlet.

Psa možeš odvesti u šetnju na jednu od obližnjih kastavskih šetnica, neku od riječkih psećih plaža ili neko drugo mjesto koje će mu omogućiti da se barem na jedno popodne odmakne od azila i uživa u blagodatima života kućnih ljubimaca.

Davor Rostuhar: Polarni san

(knjiga)

Putopis koji to nije. Putopis o bjelini, ravnini, kraju bez početka i početku bez kraja. Putopis o čovjeku. Putopis o vama. Putopis o životu smješten na Južnome polu gdje se odvija prva hrvatska ekspedicija koju vodi Davor Rostuhar. I njegove sanjke.

I Hate Running Backwards

(videoigra)

Beskrajna (never-ending ako niste razumjeli “beskrajna”, haha) pucačina s roguelite elementima, nabijena adrenalinom, brutalno dobrom glazbom i podrškom za single player i kooperativni mod poznat kao “couch co-op” dok sami ili s prijateljem putujete vremeplovom kroz proceduralno generirane svjetove.

Mješavina synthwavea, techna i heavy metala jako dobro nabrijava ionako nabrijanu atmosferu u igri.

Marie Davidson – Working Class Woman

(glazba)

Pitajte ekipicu koja sluša elektroniku znaju li tko je Marie, 99% šanse je da ne znaju, iako su joj raniji radovi završavali na top listama najboljih albuma godine. Oh, well…

Možda bude bolje sad kad je almighty Ninja Tune uzeo ženu pod svoje i dao joj platformu da svoje duhovite, ali i cinične opaske o životu na turnejama uobliči u dugosvirajući minimal techno meets synthwave materijal.

Max Wainewright: Kako programirati 20 igrica u Scratchu

(knjiga)

Priručnik o programiranju u programskom jeziku Scratch. Pronaći ćeš upute kako na svom računalu jednostavno programirati 20 fora igara. Naravno da ćeš ih i isprobati i pritom se odlično zabaviti. Ne brini, Scratch je besplatan i na hrvatskom je jeziku, a u knjizi piše gdje ćeš ga pronaći i kako koristiti.

Marjane Satrapi: Perzepolis

(strip)

Marjane Satrapi oduševila je brojne ljude svojim autobiografskim stripom. U njemu opisuje svoje djetinjstvo i sazrijevanje u Iranu. Duhovita i ozbiljna priča. Po stripu je napravljen i istoimeni animirani film. Preporučujem da se najprije pročita strip, a tek onda pogleda film.

Brainchild

(serija)

Za sve one koje zanima znanost, a osobito one koji su uvjereni da su znanstvene teme dosadne ili nerazumljive! Polusatne epizode prve sezone bave se raznim područjima, od bacila, snova, društvenih mreža, svemira i oceana…

Stephane Nicolet: Želim biti ilustrator

(knjiga)

Ovako lijepe časopise možeš izrađivati samo ako crtati, dizajnirati, ilustrirati počneš rano i uporno, a ova simpa knjiga pomoći će ti na tom putu.