Učenje o arhitekturi i urbanizmu treba početi rano, a neke super ideje mogu se dobiti na izložbi DeltaLab predstavlja Slatko i slano…

…koja će ponovno biti otvorena u četvrtak 17. siječnja u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Rijeka te biti dostupna do 14.2..

Riječ je o izložbi koja prezentira aktivnosti programskog pravca “Slatko i slano” projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, predstavljajući javnosti arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Idejne prijedloge potpisuje 16 arhitektonsko-dizajnerskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, STUDIO UP..).

Aktivnosti programa orijentirane su na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca. Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo. A upravo posljednja lokacija  zanimljiva je i nama.

Uragan kao točka pogleda na Baltazargrad?

Brod “Uragan”, smješten na lukobranu kao mjesto koje pruža atraktivan i cjelovit pogled na grad, osmišljen je kao točka inspirirana omiljenim nam pametnim profesorom Baltazarom. Naime, kao što je poznato tvorci Baltazargrada upravo su i bili inspirirani estetikom i osjećajem Rijeke, a osim odličnog pogleda prema gradu, mjesto je to kojem nedostaje sadržaja za odrasle i djecu.

Razmatrajući povezanost vizura Rijeke i Baltazargrada, intervencijama na brodu “Uragan” usmjerit će se pozornost prolaznika s broda na vizuru grada te povratno s grada na brod.

Niz intervencija ima cilj pogled na grad učiniti bližim psihodeličnoj estetici animiranog serijala Profesor Baltazar, dok ostale transformiraju sam brod. Plan je i lokaciju broda koristiti za neki od programa Festivala Tobogan u 2019.

Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.  Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Ovo je jedinstvena prilika za dobivanje dobrog osjećaja o arhitektonskom poslu i vizijama budućeg grada, a hoće li Baltazarov pogled prema Rijeci doista i zaživjeti, ostaje vidjeti.

Tvoj Brickzine.