Netko u knjige, netko u ekrane. Pronašli smo novi indie naslov u kojem ćete se izgubiti.

Zadnjih nekoliko mjeseci akcije Epic Gamesa popraćivali smo kratkim, ponekad simpatičnim, ponekad suhoparnim, ali gotovo uvijek kratkim tekstovima. Ovoga puta odlučili smo izdvojiti nadolazeći dragulj – A Short Hike.

Nazivanjem igre draguljom automatski smo si postavili izazov, ali i tezu. Razloga za to ima napretek. Produkt studija Adamgryu na tržištu se našao prošle godine te je igračima ponudio na papiru kratak sadržaj – vi ste ptičica Claire koja na zabačenom otoku provodi godišnji odmor. Međutim, njen odmor prožima majčin poziv koji željno iščekuje. Problem je izostanak signala na otoku. Barem u podnožju istoga jer njena teta joj poručuje kako signala ima jedino na planinskom vrhu koji se postavlja kao jedini cilj.

Ako se usmjerite na penjanje do vrha, igru možete dovršiti u manje od sat vremena. Interaktivne elemente izuzetno je lako pohvatati, kao i riješiti nekolicinu izazova na koje naiđete tijekom linearne progresije. No, esencija A Short Hikea nije u njegovoj osnovi već u suplementu, otvorenom otočnom svijetu koji smo slobodni istraživati od samoga starta. Od skupljanja školjaka, traženja satova, utrkivanje, igranja bejzbol-odbojke igraču je ponuđeno beskraj opcija unutar dobro strukturiranog mikrokozmosa. Iza svakoga lika nalaze se mnogobrojni izazovi što stvara zanimljive petlje koje će raspetljati jedino oni koji odluče stati na loptu i spustiti pogled.

Igru možete skinuti preko službenih stranica Epic Gamesa.

Odabrani retro stil te kvalitetno odrađen scenaristički dio uvlače igrača u svijet koji samo na papiru izgleda maleno. Dijalog je prožet metatekstualnim šalama koje propituju mnoge automatizme unutar igara čime su autori dobili i svojevrsni intelektualni sloj. Ujedno, on (nenadano) uspijeva u samo nekoliko riječi stvoriti osobnost lika s kojim u tom trenutku vodite razgovor. Uistinu ne znamo kada smo se zadnji put tako lako prepustili drugom svijetu.
______________________________________________________________________________

A Short Hike je kratak uspon. Međutim, tko je rekao da se moramo odmah popeti?