VMB Lab u Galeriji Kortil: kraj staze

Tvoj rad

Dobrodošli na kraj naše male avanture. Javljam vam se po zadnji put nakon 8 mjeseci zajedničkog druženja. Iza nas je 10 radionica, 9 izložbi, 10 članaka, puno novih znanja i vještina. Za one koje su nas pratili na cijelom našem putu, ali i za one koji su nam se možda tek sad priključili, pokušat ćemo sažeti što se to sve događalo u proteklih 8 mjeseci.

Prije svega htjela bih podsjetiti da je VMB Lab program za osnovnoškolsku djecu u sklopu udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB. Radionice VMB Laba održavaju se jednom mjesečno kao jednodnevna ili dvodnevna vikend radionica. Ovaj program omogućuje prilike za upoznavanje djece s različitim oblicima umjetnosti, uključivanje u rad kulturnih institucija, ali i podizanje svijesti djece o povijesti njihovoga grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti, brige za prošlost te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada.

Sjedište udruge nalazi se vrlo blizu HKD-a Rijeka i Galerije Kortil koji čine vrlo važno središte umjetnosti i kulture u našem gradu. Zbog blizine, ali i zbog zajedničkih točaka u radu nije trebalo mnogo vremena da se između Galerije Kortil i programa VMB Laba pokrene zajednički rad koji je prerastao u dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. Godina 2022. za Galeriju Kortil bila je vrlo važna, jer je ova najveća i najpoznatija galerija našeg grada proslavila 25 godina djelovanja. Tako veliki događaj jednostavno se morao obilježiti, a jedna od ideja bila je uključiti zajednicu u svakodnevni život Galerije. Idealan način za to bilo je uključiti one najmlađe.

Održano je 10 radionica na temu 9 izložbi (jedna izložba poslužila je kao tema dviju radionica). U projekt su, osim Udruge VMB i Galerije Kortil, bile uključene i suradnice, umjetnice Tanja Blašković, Tihana Karlović, Jadranka Lacković i Una Rebić (uz Metoda Belejeca) koji su pojedine izložbe i teme mogli još bolje približiti djeci.

Na ovu avanturu odvažno se krenulo s nekoliko ciljeva. Htjela se srušiti predrasuda da djeci nije mjesto na umjetničkim izložbama te osvijestiti da odgajanje i privlačenje publike dječje dobi odgaja buduće odrasle posjetitelje muzeja i galerija. Osim djece, ovim projektom htjelo se privući i širu zajednicu, jer djeca uče u zajednici te prilikom odlaska u galeriju uz sebe gotovo uvijek imaju mame, tate, braću i sestre, bake i djedove, koji se uz njih lakše privuku i zainteresiraju za sadržaje, a upravo na taj način ovim projektom htio se pokrenuti trend promjene muzejskih i galerijskih prostora u prostore zajednice.

Tako se kroz proteklih 8 mjeseci u Galeriji Kortil vikendima mogla vidjeti raznolika publika, od onih najmlađih do najstarijih. Radionice su uglavnom bile koncipirane tako da su na jutarnjem dijelu programa djeca imala vodstvo kroz aktualne izložbe, nakon kojeg su imali priliku sami odrađivati i izrađivati nešto zadano i povezano s temom izložbe. Zadnjih sat vremena radionice uvijek je bilo posvećeno vodstvu roditelja, braće/sestra, baka/djedova, a vodstvo su uvijek održavala djeca.

Na kraju dolazi i moja uloga u cijeloj priči. Kako bi dokumentirali ovaj projekt, ali i informirali širu lokalnu zajednicu o njemu, odlučili smo putem portala Brickzine.hr izvještavati vas o svim zgodama i aktivnostima koje je ekipa iz VMB Laba prolazila.

Naša želja bila je da kroz članke koji su pratili izložbe i radionice također ponudimo nešto i široj zajednici, pa smo tako svaki članak završavali izazovima i savjetima koji su bili vezani uz izložbe i Galeriju Kortil.

Na kraju, htjela bih se zahvaliti svima koji su marljivo radili na ovom projektu, ali i svima onima koji su nas pratili na cijeloj ovoj avanturi. Spomenula sam nekoliko puta kroz članke, a s time bih voljela i završiti naše druženje: mali su stručnjaci ekipe VMB Laba, djeca polaznici radionice, uistinu srušili mnoge predrasude i dokazali da umjetnički i galerijski prostori nemaju dobno ograničenje i da nikada nije kasno ili rano uključiti se u život zajednice.