Jedan fanzin za kraj

Tvoj rad

Vjerovali ili ne, stigli smo do zadnje izložbe koju je posjetila mala ekipa stručnjaka iz VMB laba u Galeriji Kortil. Ciklus od 10 radionica doslovno je proletio. Toliko različitih izložbi, umjetnika, slika, skulptura, tema, malih i velikih ljudi pa se postavlja pitanje, kako na pravilan način zatvoriti ovu malu avanturu u koju smo se uputili pred 8 mjeseci?

Za sam kraj pripremili smo uistinu jednu poslasticu koja objedinjuje cijeli projekt. Zadnja izložba koju su posjetili naši mali stručnjaci bila je 76. Skupna izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Ova je izložba tradicionalna godišnja izložba koja predstavlja pregled stvaralaštva članova ovog vrlo zanimljivog društva.

Naglasak izložbe bio je na isticanju individualnih identiteta, umjetničkih tehnika, stilova i izričaja. Ono što ovu izložbu čini idealnim zaključkom projekta VMB lab u Galeriji Kortil je to što su se na ovoj izložbi objedinili i prezentirali umjetnici različitih koncepata, poetika, motiva i generacija, a unatoč različitosti zajedno su uspjeli predstaviti duh vremena i mjesta. Slično kao što su kroz 10 radionica naši mali stručnjaci imali prilike vidjeti radove različitih umjetnika, različitih koncepata, struktura, motiva i različitih tema, a ipak su sa svake radionice i izložbe doma odlazili s novim znanjem i žarom prema umjetnosti.

U sklopu 76. godišnje izložbe HDLU-a  i radionice, djeca su izrađivala fanzin. Fanzin je neprofesionalna i neslužbena publikacija koju izrađuju obožavatelji ili novinariamateri za druge obožavatelje nekog područja. Jednostavno rečeno DIY (izradi sam) novine. Naziv fanzin nastao je spajanjem riječi obožavatelj ili fan i časopis ili (maga)zine. Što je i kako se izrađuje fanzin malim stručnjacima objasnila je i pokazala umjetnica Tanja Blašković. U sklopu radionice mali stručnjaci izradili su fanzin od čak 24 stranice koji je mali pregled svih radionica koje su se održale u protekloj godini. Ovaj fanzin uskoro ćete i sami imati priliku prolistati u online i tiskanom obliku.

ZADATAK

Izradi svoj obiteljski fanzin!

Za ovaj ti zadatak trebaju osnovni materijali: papir, olovka, škare. Svi ostali materijali ovise samo o tvojoj mašti.

Ono što je bitno za izradu fanzina je da se radi o knjižici. To znači da ona ima naslovnicu i stražnju koricu. Na svakoj knjizi to su posebne stranice, drukčije od svih ostalih, a sadrže naslov tvog fanzina i neku ilustraciju (sliku). Druga važna stvar je da knjižica ima listove i stranice. Važno je paziti da je broj stranica djeljiv s brojem 4!! Jedino ćete tako dobiti potpunu knjižicu. To je zato jer svaki list ima dvije stranice i najmanji fanzin ima barem 2 lista, tj. 4 stranice (naslovnica, 1. stranica, 2. stranica, stražnja korica). Pokušaj staviti dva A4 lista papira jedan na drugi i zajedno ih presaviti na pola – dobiti ćeš knjižicu od 8 stranica!

Nakon toga kreni koracima:

  1. Odaberi temu svog fanzina (obiteljsko zimovanje, dan u životu mog kućnog ljubimca i sl.).
  2. Odaberi naslov svog fanzina.
  3. Odaberi format (veličinu) i dužinu (broj stranica) fanzina.
  4. Odaberi materijale – olovke, bojice, flomasteri, kolaž…
  5. Kreni u izradu, stranicu po stranicu!
  6. Sklopi stranice po pravilnom redoslijedu!

Svoj fanzin možeš sam/a ili uz pomoć odrasle osobe skenirati i pretvoriti u online fanzin! Podijeli ga s nama!

SRETNO 😊