Spomenik živom čoviku

Tvoj rad

U svakoj priči postoji glavni lik, a u današnjem osvrtu to će biti Tisja Kljaković Braić. Tisja je akademska slikarica, spisateljica i ilustratorica. Na likovnoj sceni prisutna je već dvadesetak godina, a vjerujem da je mnogi poznaju po duhovitim karikaturama iz života bračnog para koje je pred pet godina prvi put počela objavljivati na svom Facebook profilu. Karikature su postale toliko popularne da je već 2018. godine izdana i cijela knjiga njezinih karikatura pod nazivom Oni, a 2021. nadopunio ju je nastavak Oni 2 2020. godine.

Upustila se i u spisateljske vode knjigom U malu je uša đava te smo dobili rijetku priliku čitati knjigu čiji je autor također i ilustrator. Mislim da se već iz aviona vidi i da zaključiti da je heroina naše današnje priče svestrana i talentirana, a kao najbolji pokazatelj možemo uzeti činjenicu da knjiga U malu je uša đava već dvije godine za redom zauzima prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja.

Dvadeset godina prisutnosti na likovnoj sceni Tisja je obilježila monografskom izložbom Spomenik živom čoviku koja je presjek njezinih najboljih djela. Izložba se prvo održala u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a onda je doputovala u Rijeku i svoje mjesto pronašla na zidovima Galerije Kortil.

Tu su je naravno vrlo uzbuđeno dočekali naši mali stručnjaci VMB lab ekipe koji i dalje bez stajanja marljivo posjećuju umjetničke izložbe i po uzoru na različite umjetnike ovladavaju novim vještinama i znanjima. Uvodni tekst koji je stajo u deplijanu izložbe koju je ova skupina posjetila, ponudio je zanimljivu postavku za razmišljanje, kaže ovako: Govori se kako običnog čovjeka ne zanima umjetnost, no možda je istina i da umjetnost ne zanima običan čovjek.

U današnjem društvu u kojem svi trče za inovativnim i dosad neviđenim, naša heroina okreće se prema banalnom i svima poznatom. Kao što svatko prolazi različite faze u životu, tako i umjetnici prolaze kroz različite faze stvaralaštva, a to se osobito može vidjeti u monografskim izložbama poput ove. Tisjin umjetnički opus započeo je djelima snažno izražene ekspresije koju je okarakterizirala velikim crnim reljefnim površinama, a odmičući se od takvog stila okrenula se prema svijetlim, bijelim površinama punim vedrine.

Zanimljivo je da se kroz sve faze i sve radove bilo slike, skulpture ili crteže provlači jedna konstanta: primitivističke forme. Ova autorica svoju otvorenost, nesputanost i duhovitost izražava kroz jednostavne linije i oblike, suženu paletu boja (uglavnom koristeći kontrast crnih i bijelih površina) i općenito dodajući različite predmete ili dijelove predmeta na sliku, a koji nisu tipični za slikarstvo. Primjenom takvih grubih materijala i predmeta, stvara kontrast s nježnošću i jednostavnošću likova na slici te stvara poetični ugođaj koji je blizak i razumljiv publici.

U središte gotovo svakog rada stavlja onog običnog čovjeka kojeg navodno umjetnost ne zanima, a kojeg su ipak mnogi došli vidjeti na ovoj izložbi. Stvaralaštvom slavi život i svakom slikom priča priču. Naglašava radost življenja u različitim trenutcima koji nam često lako promaknu i prenosi nam poruku koja je jednostavna i snažna. Spomenike treba dizati živim ljudima! Moramo naučiti cijeniti što imamo sada i ovdje, trenutak u kojem živimo i ljude koji nas okružuju. Djeca iz VMB lab ekipe, analizirajući Tisjine radove, motive, boje, emocije i proučavajući neobične materijale i predmete kojima se koristila, ovu su poruku iščitali i ponijeli sa sobom. Hoćete li i vi?

ZADATAK:

1. Prouči raspored izložbi neke galerije (Galerije Kortil😉) i izaberi jednu izložbu.

2. Sa sobom ponesi ovaj listić i jednu olovku.

3. Prođi cijelu izložbu, a zatim izdvoji 2 slike koje su ti najviše zapele za oko.

4. O slikama koje si izabrao/la ispuni informacije u za to predviđene kvadratiće.

5. Mobitelom fotografiraj slike koje si izabrao/la.

6. Potpiši se na dnu ovog listića.

7. Listić i fotografije slika pošalji na mail: vm.bencic@gmail.com

Najbrži osvajaju nagrade 😊

VMB Lab u Galeriji Kortil je projekt podržan od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.