Evo nas opet zajedno! Naša ekipa malih posjetitelja Galeriji Kortil i dalje vjerno prati i posjećuje izložbe pa bi bio red da i mi nastavimo vjerno pratiti i ja pisati, a vi čitati o njihovim avanturama. Mislim da ovu ekipicu nakon ovoliko izložbi, stvari koje su naučili i vještina koje su savladali, slobodno možemo nazvati pravim malim stručnjacima.

Prije nego što vam otkrijem čime su se točno naši stručnjaci ovoga puta bavili, htjela sam vam postaviti jedno pitanje (uvijek ja s pitanjima 😊). Jeste li se ikada izgubili u prostoru?

Odmah ću s vama podijeliti da ja jesam i da, s obzirom na moje orijentacijske vještine, to nije ni previše čudno. Zašto vas to pitam? Zato što se naša ekipa VMB laba ovoga puta u posjetu Galeriji Kortil izgubila u prostoru, ali na jedan jako pozitivan način. Evo i kako…  

Ovoga puta mali stručnjaci imali su priliku uživati u radovima malo većih stručnjaka, a to su bili studenti i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ono što su studenti naučili u teoriji dobili su priliku prenijeti u praksu i tako pokazati svoja znanja i vještine.

Projekt koji im je to omogućio zove se, logično, Teorija i praksa, a tema ovogodišnjeg projekta, ujedno i tema izložbe koju su mali stručnjaci posjetili, bila je prostor.

Postav izložbe prenosi informacije o različitim ulogama prostora u umjetnosti, a to čini pomoću eksponata koji su grupirani prema likovnom/vizualnom mediju različitih prostornih odnosa. Neki od tih odnosa bili su istraživanja praznog i ispunjenog prostora kroz tipografiju, dvodimenzionalnog prostora kroz grafiku i slikarstvo, trodimenzionalnosti i fizičkog prostora kroz skulpturu i istraživanje virtualnosti i simulacijskog prostora kroz umjetničku instalaciju/ambijent.

Prolazeći kroz izložbu (ovoga puta čak i doslovno prolazeći kroz neke eksponate izložbe) i istražujući različite prostorne odnose, fokus radionice malih stručnjaka usmjerio se na trodimenzionalnost i fizički prostor tj. skulpturu. Na dosadašnjim izložbama stručnjaci su se upoznali s različitim likovnim pojmovima i tehnikama i uglavnom su svi bili promatrani na razini dvodimenzionalnosti, a ovoga puta imali su priliku poigrati se s formiranjem linija u prostoru i istražiti nastajanje trodimenzionalnosti i stvaranje vizualnih manipulacija. Sve to prošli su kroz jedan jednostavan i zabavan zadatak koji smo pripremili i za vas, a ispod ovog teksta čekaju vas upute koje su vam ostavili ni više ni manje nego sami naši mali stručnjaci. SRETNO!

ZADATAK: IZRADA SKULPTURE

KUPOVINA POTREBNOG MATERIJALA

potrebni materijali:

  1. drvena pločica
  2. savitljiva žica (1,5 mm debljine i 60 cm dužine)
  3. dokoljenke
  4. bijela akrilna boja ili bijeli akrilni sprej
  5. crni vodootporni marker

PRIČVRŠĆIVANJE ŽICE ZA DRVENU PLOČICU

Žicu možeš pričvrstiti za drvenu pločicu na nekoliko načina. Ako imaš pomoć (odraslih), postoje dva načina. Prvi je da izbušite dvije rupice bušilicom i prilikom stavljanja žice u rupice stavite ljepilo (drvofiks/vruće ljepilo), a drugi da žicu na pločicu pričvrstite jačom klamericom. Metoda za koju ne trebaju posebni alati (samo jedan čekić) i pomoć je ta da zabiješ čavlić u pločicu do pola, staviš žicu u obliku slova L uz čavlić, presaviješ ga preko žice na način da dobiješ oblik križa. Čekićem ga dodatno zabij u drvo kako bi učvrstio žicu, a možeš i vrućim ljepilom prijeći kraj žice.

PROVLAČENJE DOKOLJENKE i OBLIKOVANJE ŽICE

Žicu koja je sada stabilizirana na svoje postolje možeš oblikovati kako god želiš, ali prvo preko nje navuci dokoljenku. Ovdje si slobodno uzmi vremena i mičući žicu i rastežući čarapu poigraj se s različitim oblicima. Probaj krenuti od jednostavnih geometrijskih oblika poput kruga ili trokuta, a onda pokušaj možda oblikovati cvijet ili životinju, ma što god ti padne na pamet! Kada pronađeš željeni oblik, prijeđi na sljedeći korak.

BOJANJE

Kako bi stvorio/la bazu za crtanje, na sada već skoro završenoj skulpturi, akrilnom bojom, trenutno bijelom, ali inače i bilo kojoj drugom bojom, oboji cijelu skulpturu. Potrebno je nanijeti 3 sloja boje.

*Akrilna boja suši se dulje vremena, ako želiš da se podloga čim prije osuši, umjesto akrilne boje možeš koristiti akrilni sprej. Jedan sloj akrilnog spreja suši se otprilike 10 minuta.

ČEKANJE

Nakon uspješno završenih pet koraka čeka te kratka pauza u kojoj ćeš pričekati da se nanesena akrilna boja osuši.

DEKORIRANJE

Crnim vodootpornim flomasterom sada možeš crtati po skulpturi.

I za kraj jedan FUN FACT koji sam naučila od naših malih stručnjaka… Zašto savjetuju da podloga bude bijela i da se po njoj crta crnim flomasterom?

Reduciranjem na crno-bijelo, fokus ostaje na ispuni prostora. Crnu i bijelu percipiramo drukčije nego boje, stoga će pomoću crno-bijele skulpture biti lakše ostvariti optičke iluzije i općenito postignuti jači efekt.

Projekt VMB Lab u Galeriji Kortil podržan je od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.