Ex libris

Tvoj rad

Malo po malo sve smo bliži kraju druženja ekipe VMB laba u Galeriji Kortil, ali još nismo došli do samoga kraja. Osam je radionica iza nas, a s njima osam izložbi i osam različitih tema.

Tema današnjega članka je retrospektiva međunarodne izložbe Ex libris Rijeka održane u Galeriji Kortil. Ova je izložba našu ekipu VMB laba uspjela barem kroz jedno subotnje jutro odvesti na kratko putovanje u prošlost i prenijeti nekadašnje običaje vezane uz čitanje i posuđivanje knjiga.

Biti vlasnik knjige nekada je bilo veliko bogatstvo, zato je bilo vrlo važno označiti svoju knjigu, kako bi svatko znao kome pripada. Tako kada biste na svojoj polici pronašli knjigu koja ne pripada vama, a znate da ste je od nekoga posudili, na početnoj stranici knjige najčešće ste mogli pronaći oznaku njezinoga vlasnika te se tako podsjetiti kome je trebate vratiti.

Ex libris, što u prijevodu znači iz knjiga, otisnuti je natpis koji se stavlja na knjige. Najčešće se stavlja na unutarnju ili vanjsku stranu korica ili na naslovnu stranicu, kao oznaka vlasništva. Uz natpis ex libris najčešće stoji ime i prezime, grb vlasnika knjige, crtež njegova portreta i sl.

Prvi su ex librisi bili pisani rukom vlasnika, uz jednobojne ili višebojne ukrase; poslije su se izrađivali s pomoću pečata ili naljepnica. Pretpostavlja se da ex librisi potječu iz Njemačke, gdje su prvi ex librisi pronađeni na knjigama iz 15. st. U Hrvatskoj se prvi ex librisi javljaju u Dalmaciji već u 15. st., a ubrzo nakon ih mnoge plemićke obitelji stavljaju na svoje knjige.

Inspirirani različitim ex librisima koje su imali priliku vidjeti u sklopu izložbe, mali stručnjaci ekipe VMB laba dobili su zadatak izraditi svoj ex libris. Kako to ne bi bilo prejednostavno, tehnika kojom su se morali koristiti bila je tisak, a materijali koje su imali na raspolaganju bili su uistinu čudnovati i neobični pa su tako neki od njih bili: krumpir, limun, luk, štapići za uši, uže… Unatoč neobičnosti zadatka i materijala, mali stručnjaci zadatak su odradili savršeno te su u sklopu radionice nastali zanimljivi ex librisi.

ZADATAK

Pokušaj i ti izraditi svoj ex libris!

Ono što će ti sigurno biti potrebno su tempere i papir, a ostatak materijala zapravo možeš izabrati sam/a. Za primjer možemo uzeti krumpir.

Krumpir izreži u obliku u kojem ga želiš otisnuti, a zatim na njega nanesi temperu u boji koja ti se najviše sviđa. Obojeni krumpir prisloni na papir i dobio/la si tisak! Možeš paralelno koristiti više materijala, više boja i više tisaka za izradu svog ex librisa.

Sretno! 😊