Made in Italy

Priče

Sviđaju li vam se vaši susjedi? Ovo je pitanje inače ime jedne odlične igre upoznavanja koju vam možda jednom prilikom i objasnim, ali danas će mi poslužiti samo kao uvod u novu temu o kojoj sam odlučila pisati.

Sviđaju li vam se vaši susjedi? Ovo je pitanje inače ime jedne odlične igre upoznavanja koju vam možda jednom prilikom i objasnim, ali danas će mi poslužiti samo kao uvod u novu temu o kojoj sam odlučila pisati. Vjerujem da, dragi moji čitatelji, svi vi, bilo da živite u kući ili u stanu, imate susjede i dobre ili loše susjedske odnose. Naravno vjerujem da među vama postoje i vrlo rijetke iznimke kao što su moji prijatelji Marija i Ivan koji doslovno žive u šumi pa su im prvi susjedi sve životinje koje možete nabrojati. Međutim susjedi o kojima ćemo malo više pričati u ovome članku nisu oni koji žive u kući ili stanu pored, nasuprot, ispod ili iznad nas, već oni čija se država nalazi tik uz našu.

Ako ste pročitali naslov (logično da jeste, ali mogla bih se kladiti da ste ga u ovom trenutku ponovno škicnuli krajičkom oka), znate i o kome je riječ. Mnogo je toga što vežemo uz spomen naših susjeda Talijana, a moram priznati, čini mi se da su velikoj većini nas prve asocijacije vezane ni više ni manje nego uz talijansku hranu, a kako i ne bi bile kada je riječ o pizzi, nutelli, sladoledu, tiramisuu, lazanjama, tortelinima i uglavnom pašti na sve moguće načine.

Osim dobre klope, osobno bih dodala i dobre glazbe, postoji još jedna industrija koja je naše susjede stavila na sam vrh ljestvice uspješnosti. Znate li o čemu je riječ? Evo nekoliko malih hintova: Ferrari, Lamborgini, Maserati…. Ok, shvatili ste!

Tijekom druge polovice 20. st. talijanski automobilski dizajn inovativnim i originalnim proizvodima kao što su Vespa i Fiat 500 osvojio je pozornost svijeta, a ono još bolje, tu pozornost zadržava i do dan danas. Talijanski auto stilisti toga vremena radikalno su promijenili pojam ljepote automobila, čime se stvorio veliki utjecaj talijanske automobilske industrije na europske i prekooceanske autokuće. Svaka čast susjedi!

E sad, ako ste redovni čitatelji Brickzinea ili pratitelj projekta i suradnje Galerije Kortil i VMB laba, vjerujem da znate da je ovaj članak jedan u nizu koji prati ekipu mladih galerijskih posjetitelja našoj dragoj Galeriji Kortil. Vjerujem da se onda pitate kakve veze talijanska automobilska industrija ima s njima? Ekipa VMB laba imala je priliku posjetiti izložbu „La Grande Bellezza“ održanu u Galeriji Kortil (a ako ste pozorno čitali prošli članak, onda ste to možda i zapamtili 😉). To je izložba koja je poput uzbudljivog putovanja našu ekipu povela na putovanje kroz pejzaž, povijest i arhitekturu nekih od najljepših automobila talijanskog auto dizajna 20. st. Izložbu su činili izloženi automobili, fotografije, projekti, bilješke i skice koje prikazuju cijeli proces nastanka serijskog proizvoda.

Neki se možda pitaju kakva je to povezanost između umjetnosti i automobilske industrije, a naša ekipa VMB laba može vam potvrditi da je velika. Baš kao i svijet umjetnosti, svijet dizajna automobila pun je talenata i strasti, ali i truda i izazova. Dizajniranje automobila velikim dijelom teži estetici koja je neminovno povezana s umjetnošću i koja zahtjeva kreativnost i razmišljanje izvan poznatih granica, a osim estetike, ono zbog čega su izazovi ove industrije toliko veliki jesu i potreba za funkcionalnosti, održivosti i privlačnosti proizvoda.

Kroz vikend radionicu VMB laba provedenoj u Galeriji Kortil, mali dio povijesti talijanske automobilske industrije zaživio je te je na polaznike radionice i sve posjetitelje izložbe, baš kao i na kulturu tadašnjeg i sadašnjeg vremena ostavio veliki trag.

Sada kada smo nahvalili naše susjede i njihove ideje, da ne ostanemo samo na riječima, za vas smo ponovo pripremili jedan izazov! Zanima nas tko od vas ima potencijala biti kreativni auto dizajner! Jeste li spremni saznati?

PRAVILA:

  1. igrati mogu samo djeca u dobi od 7 do 15 g.,
  2. rad koji se želi prijaviti na natječaj šalje se na adresu e-pošte: vm.bencic@gmail.com,
  3. prvih 3 najuspješnijih bit će objavljeni na Brickzine.hr portalu,

UPUTE:

  1. Pronađi slike iz kataloga ili isprintaj različite slike automobila (obavezno drugačijih marki, a vrlo je poželjno da budu i različitih godišta)!
  2. Služeći se raznim metodama, kombinirajući drugačije dijelove različitih automobila, koje si pripremio/la u prvom koraku, probaj složiti jedan novi automobil (ovdje preporučamo metodu kolaža).
  3. Spomenuli smo da je osim izgleda kod automobila vrlo važna i funkcija pa nas zanima što tvoj automobil čini boljim od drugih? Uz sliku automobila koji si izradio/la u opisu poruke e-pošte možeš staviti naziv/model auta i koja je njegova posebna funkcija!

SRETNO! 😊