VMB lab

Djeca na umjetničkim izložbama?

Priče

Ako se prepoznaš u barem jednoj od uloga koje ću nabrojati, onda te, dragi moj čitatelju, lijepo molim da pročitaš ovaj članak od početka do kraja i prihvatiš moj izazov. Spreman/na?

Jesi li možda: dijete, roditelj, baka ili djed, odgajatelj, prijatelj nekog djeteta, prijatelj s nekim tko je roditelj, prijatelj nekom odgajatelju, osoba koju zanima umjetnost ili osoba koju zanima kako se djeca i umjetnost mogu slagati (znam da umjetnost nije osoba, ali svejedno mislim da s njome možemo graditi odnos😉)?

Sjeti se dogovora, ako si se prepoznao/la, čitaj dalje…

Djeca su publika koja nije samostalna i ovisi o volji odraslih hoće li posjetiti izložbu, a kad ju i posjete, često interpretacija izložbe (popratni tekstovi, deplijan i sl.) nisu njima prilagođeni. Zbog toga se stvorio neizrečen opće prihvaćen stav da djecu ne treba voditi na umjetničke izložbe, jer ih oni jednostavno ne mogu shvatiti. Dragi moj čitatelju, ja se s ovim ne slažem, a evo i zašto. Jedna sjajna mala ekipa djece u dobi od 8 do 12 godina srušila je ovu predrasudu. Stiže i objašnjenje o čemu je zapravo riječ.

VMB Lab program odlučio je proslaviti 25. godišnjicu osnivanja Galerije Kortil. Ova galerija najveća je i najznačajnija galerija na području grada Rijeke i šire, a iz godine u godinu u naš grad dovodi zanimljive umjetnike i izložbe. VMB Lab i Galerija Kortil dugogodišnji su prijatelji te je ekipa iz VMB Laba, kao i svaki dobar prijatelj, za 25. rođendan Galeriji pripremila poseban poklon. Kroz 10 interaktivnih radionica u sklopu 10 različitih izložbi, djeca i odrasli će kroz suradnju pokušati proširiti (mlađu) publiku galerije gradeći dublji i trajniji odnos između djece, umjetnosti i galerijskog prostora.

Možda se pitaš, zašto smatraju da su djeca tako važna publika? Više je razloga.

Prvi je taj da odgajanje i privlačenje publike te dobi odgaja buduće odrasle redovne posjetitelje muzeja i galerija koji već od tada grade temelj znanja kako bi kasnije mogli promišljati i kritički razmišljati o umjetnosti.

Drugi je razlog da djeca uče u zajednici, tj. da prilikom dolaska u galeriju uz sebe imaju mame, tate, sestre, braću, djedove i/ili bake koji se uz njih puno lakše zainteresiraju i privuku na programe.

Treći je razlog trend promjene muzejskih i galerijskih prostora u prostore zajednice, a koji se najviše vidi upravo u odnosu s djecom.

Prve dvije radionice već su vrlo uspješno održane. Mala ekipa koju sam prije spomenula, posjetila je izložbe „Ni stijega ni bijega“ i La grande belleza”. Naučila je sve o Galeriji Kortil, kako je nastala, tko sve u njoj radi, kako se organiziraju izložbe i sl. Učili su i o tehnikama slikarstva i analizirali su slike koje su činile izložbe pomoću novonaučenih tehnika. Svoje znanje pokazali su nam na vodstvima izložbi u kojima su glavni akteri bili upravo oni. Uvodnu riječ održala je voditeljica programa, a o samim umjetnicima, slikama i njihovom značenju mogli ste saznati od malih stručnjaka. Gotove su 2/9, ali ova ekipa ne staje, već punih baterija nastavlja raditi.

Izvor: Facebook Vijeće Mladih Benčić

Na kraju dragi moj čitatelju slijedi izazov koji sam obećala! Na dnu ovoga članka nalazi se jedan prilog. U prilogu se nalaze zadaci, a ja tebe izazivam da ih pokušaš riješiti. Nije toliko lako koliko se čini. Ako želiš uspješno riješiti sve zadatke, morat ćeš posjetiti našu dragu Galeriju Kortil.

PRAVILA IGRE:

  1. igrati mogu samo djeca u dobi od 7 do 15 g.
  2. ovaj listić potrebno je isprintati i popuniti
  3. popunjeni listić može se slikati ili skenirati i poslati na adresu e-pošte: vm.bencic@gmail.com
  4. prvih 3 najuspješnijih dobiva nagrade

Ipak nije ovaj listić namijenjen samo za „sad“ i „ovdje“, nego za bilo koju priliku kada dijete prvi put posjećuje Galeriju Kortil. Mame, tate, djedovi, bake, brzo print i trk u Galeriju, jer zabava je zagarantirana, a možda usput nešto i naučimo!

Još izazova i novosti slijedi, a o ovome projektu i izložbama u Galeriji Kortil nastavi pratiti društvene mreže i službenu web stranicu Udruge VMB.

VMB Lab u Galeriji Kortil je projekt podržan od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.