Kad pustiš mašti na volju...

Razgovor s Nikolom Šubićem, RPG pustolovom!

Priče

Pustolovi i pustolovke, sadašnji i budući, ovaj tekst je za vas!

Vjerujemo da je do vas došla vijest kako je nedavno izdana jedna vrlo posebna, simpatična i zanimljiva knjižica naslova Priručnik za pustolove… Radi se o, kako sam naslov kaže, priručniku, ali nije vam ovo klasičan priručnik poput onih kako popraviti puknutu cijev ili vešmašinu (iako su i to pustolovine za sebe…), već se radi o knjizi koja sadržava pravila za RPG (eng. role-playing game), odnosno stolnu društvenu igru uživljavanja u uloge!

Sigurno ste nekada čuli za DnD, jednu od najpoznatijih role-playing igara. Ovaj priručnik je vrlo sličan tomu, ali ima i nekih razlika.

Ma znate što? Neću duljiti i ja vam pričati o knjizi, već će pričanje odraditi Nikola Šubić, autor ove knjižice s kojim sam imala prilike prošlog tjedna popričati i upitati ga goruća pitanja koja svih nas zanimaju!

Sladoled u ruke i pročitajte što mi je sve Nikola ispričao!

Prvo pitanje koje sam Nikoli postavila jest da nam se ukratko predstavi, tako da ga svi malo bolje upoznamo!

Ukratko, Nikola nam dolazi s Lošinja, a u Rijeci živi već otprilike 15 godina i bavi se grafičkim dizajnom.

Udugačko, Nikola vam je čovjek od puno interesa! Kaže kako se između ostalog bavio s amaterskom glumom (dok je još živio na Lošinju), a po dolasku u Rijeku, počeo je organizirati pub kvizove – i to među prvima u Rijeci!

No Nikola nije mogao ljubav prema glumi tako lako pustiti, tako da se priključio Teatru Scena. No ni to nije sve – nakon nekog vremena počeo se zanimati za pisanje predstava i tako napisao čak njih 3, od kojih su dvije izvedene!

Glume, pub kvizovi, pisanje predstava i grafički dizajn definitivno su mu pomogli u stvaranju ovog priručnika, ispričao mi je, što me vodilo u iduće pitanje: kako je nastao sam Priručnik i otkuda ideja za ovakvu vrstu knjige?

Sve je počelo malo prije pandemije, ispričao mi je, kada su se Nikola i ekipa nalazili i počeli igrati tabletop igre.Počevši s onim najjednostavnijima, zanimalo ih je kakve sve postoje i krenuli su u pravu istraživačku pustolovinu! Otkrio je kako za doslovce svaki žanr koji možemo zamisliti postoji tabletop inačica!

Eee, ali onda se dogodila pandemija, i druženja su se smanjila, no to je Nikoli, kao i mnogima, pružilo priliku za bavljenje različitim projektima. Osim šetnjica, serija i filmova, Nikoli je postao hobi ‘kopati’ po različitim priručnicima, istraživao kakvi sve postoje, gdje ih može naručiti i nabaviti i slično.

Ono što mu je zapelo za oko je da i unatoč tomu što sam engleskim jezikom barata izvrsno, u tim priručnicima postoje neki zeznuti i teški pojmovi, te kada uzmemo u obzir da se uz čitanje na engleskom treba istovremeno prevoditi i učiti različita pravila, može postati jako komplicirano!

Ideja mi je bila napraviti priručnik na hrvatskom, s jednostavnim pravilima, tako da se može otvoriti, baciti par kockica i u 15 minuta napraviti lika i krenuti s igrom! Dakle, da se može prolistati, dogovoriti, sjesti za stol i krenuti igrati, bez pretjeranih računanja, opisa itd.

Ono što je Nikoli bilo dakle važno je otvoriti svijet RPG-a svima koji to žele bez onog teškog prvog koraka, što je po našem mišljenju s ovim Priručnikom skroz uspio! Em na hrvatskom, em lagana za pročitati, em razumljiva pravila! Vidjet ćete kako je knjiga pisana vrlo laganim tonom prepunim humorističnih opisa!

Kao što imate prilike vidjeti (ukoliko nemate fizički primjerak, online verziju potpuno besplatno možete preuzeti ovdje), radi se o vrlo klasičnom mini priručniku!

Iduće pitanje koje sam postavila Nikoli ticalo se samog procesa stvaranja knjige  – od same ideje pa do izdavanja fizičkog primjerka.

Nikola mi je ispričao kako mu je prvo najvažnije pitanje bilo pitanje žanra.

Želio sam napraviti nešto što je iz popularne kulture poznato svima. Mnogi kada zamisle neku ovakvu igru zamisle četvero ljudi koji sjede za stolom, te su u priči vilenjaci, zmajevi, patuljci… Stoga nije bilo teško kao žanr odabrati fantasy!

Žanr imamo, što dalje?

Naravno, potrebno je osmisliti što se sve nalazi u tom fantasy svijetu – tko sve tamo živi, kako je raspoređen, koja sve stvorenja tamo obitavaju?

Ako razmišljate zašto nisam napisala čudovišta, postoji razlog za to!

„Htio sam smanjiti aspekt nasilnog i agresivnog. Da, svima je fora zmajevima odrubiti glavu, ali nisam htio da igra nužno mora biti bazirana na tome. Dakle, da se ne igra s namjerom da se nekom otfikari glava, nego s namjerom kako nekoga nadmudriti!“

Ovo je svakako vrlo vrijedan i važan aspekt ovog priručnika, jer ipak igre tjeraju da razmišljamo van okvira, tako da je Nikolin cilj bio izazvati igrače na razmišljanje možemo li sa stvorenjima popričati, nadmudriti ih, namamiti u neku klopku, zaobići… Sve je na vama kao igračima!

Još jedan korak bio je osmišljavanje likova koje će igrač odabrati na početku, slično kao i kod većine RPG-ova na računalu. No kako osmisliti lika a da uzme previše vremena? Dosjetio se ideje da tu problematiku riješe kockice – tako da upravo one odluče u kojem se znaku lik rodi, dobije određenu količinu novčića i kreće igra!

Kad smo već pričali o sadržaju knjige i o lokacijama fantasy svijeta kojeg je Nikola osmislio, spominju se Šarendol, Rumengrad, Zlatandvor, pa čak i Guvernerova palača! Naravno, zanimalo me, je li naša Guvernerova bila inspiracija za ovu u knjizi?

Pa naravno da je! Neki svjetovi imaju kraljeve, neki kneževe, a ovdje imamo guvernera!

A što se tiče ovih zanimljivih naziva, primijetit ćete kako im je svima zajednička stvar – boja! To je upravo bila Nikolina tema, sve nazvati po bojama ili pak asocijacijama na njih!

Nikolu sam upitala i za pustolovine – je li ih već negdje igrao pa otud inspiracija ili su proizašle iz njegove mašte?

Ispričao mi je kako postoji razlog zašto sve pustolovine u knjizi (a ima ih 3) kreću iz lokalne krčme, a to je zato što je htio zadržati element tradicionalnosti, jer je to početno mjesto avanture u brojnim RPG-ovima. Tako da kad se jednom odlučite igrati neku drugu role-play igru, ipak imate nešto prepoznatljivo!

Tako se prva pustolovina zove Brbljava lubanja, koja igračima na samom početku nudi mogućnost ulaska u svoje likove i način da se povežu sa svijetom. Druga, naziva Dveri kralja gavrana standardna je avantura s obećanjima o velikom blagu, dok je treća, koja se zove Zapravo ljubav, ona najmanje nasilna, gdje je ključna stvar mudrost, a ne sila!

E sad, izdati knjigu nije lako… Zanimalo me je li se susreo s nekim teškim izazovom, na što mi je Nikola vrlo ležerno odgovorio kako ništa nije predstavljalo problem koji se ne može riješiti!

Knjiga nije nastala preko noći, već je to bio proces od kojih godinu i pol dana, no malo po malo dobila je svoj finalni oblik.

Ali, izdavanje knjige nikada se ne radi samostalno, već je to zapravo jedan veeeliki timski rad. Tako je u svom ‘timu’ saveznika imao Odjel za kulturu Grada Rijeke i ekipu iz udruge RiRoll, sjajnu ilustratoricu Tinu Radosavljević te strpljivog lektora Krunoslava Koprivnjaka! Ovo je jedna sjajna ‘kad se male ruke slože’ situacija iz koje je proizašao priručnik koji će mnogima otvoriti put u svijet RPG-a!

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka i besplatna je, pa me logično zanimalo kako netko od vas može prigrabiti svoj!

Nikola je rekao kako je mislio na to, jer zna da bi zasigurno svatko htio doma imati svoju knjižicu  (svi volimo knjige i u ruci ju listati), ali se istovremeno pitao kako da knjiga stigne baš u prave ruke nekog tko će ju zaista čitati i koristiti ju u igri?

To je vrlo jednostavno riješio – obrnuo je priču tako da knjiga nađe svog vlasnika! U malim slobodnim knjižnicama diljem grada svako toliko osvane pokoji primjerak, tako da preporučujemo da zapratite Facebooki Instagram Priručnika kako bi na vrijeme dobili hint 😉

Za kraj, upitala sam Nikoli što bi savjetovao svima onima koji tek drže priručnik u rukama ili ga čitaju na kompu i kreću igrati?

Krenite igrati odmah! – poručuje Nikola!

„Ne morate čekati! Dovoljan je i jedan prijatelj, a igrati možete i preko Zooma, telefona, čak i preko Messengera!“

Iako svjestan da je mnogima neugodno ili ih je strah, to totalno nije razlog da se ne upustite u igru i uživate! Uostalom, ovo je super vježba za javni govor i stjecanje organizacijskih vještina. Iako je igra, ima puno pozitivnih prednosti i drugih koristi osim same zabave, ističe Nikola!

Iduću srijedu (13.7.) u 18:30 sati u Dječjoj kući očekuje vas predstavljanje “Priručnika za pustolove” – dobro pročitajte, jer vas očekuje i neka nagradna igra!

Eto, mislim da vam sad ne preostaje drugo nego otvoriti Priručnik, uzeti nekoliko papira, olovki, dvije kockice sa 6 strana i nekoliko prijatelja! I da, grickalice, viče Nikola! 🙂