Rumunjska je također zanimljiva i inspirativna zemlja od koje se danas može i učiti.

Kada kažem Rumunjska, vaše prve asocijacije sigurno nisu pretjerano pozitivne. Vjerojatno su jedan od onih stereotipa koji se ljudima lako uvuku u kosti. Jer gdje je Rumunjska od nas? Tko je zadnji put čuo (pozitivnu!) vijest iz Rumunjske? Kada ste uopće čuli zadnji put za Rumunjsku od 1989. godine? Ako niste, pripremite se jer slijedi primjer za kojim se možemo (i trebamo) povesti.

Naime, umjetnička organizacija “Arta nu Muşcă” (Umjetnost ne grize) odlučila je u sklopu projekta Poetry Tram djelomično prenamijeniti jedan od tramvaja u – knjižnicu! Od 10. rujna do početka listopada građani Bukurešta imat će priliku čitati rumunjsku poeziju i slušati jazz ako se ukrcaju na tramvaj broj 1. Zašto? Zato jer umjetnost ne grize. Cilj ovoga projekta je prožeti grad i svakodnevne živote građana književnošću. Pokazati ljudima kako unatoč silnoj modernizaciji svega u životu knjige još uvijek nije moguće zamijeniti.

Osim činjenice da će građani sada na dohvat ruke imati poeziju, isti će imati prilike na raznim mjestima u Bukurešti slušati čitanje poezije naglas. I kao šlag na kraju, bit će održano i natjecanje u poeziji za mlade autore. Zanimljivo, finalistima toga natjecanja zadatak će biti napisati pjesmu na temu “Spasimo poeziju grada!“. Pobjednička pjesma bit će prikazana na pročelju jedne od zgrada u centru Bukurešta.

Nije prvi put da se Rumunji ističu sa projektima koji promiču čitanje. Prije nekoliko godina u rumunjskom gradu Cluj Napoca građani su se mogli voziti besplatno javnim prijevozom ako su planirali čitati od točke A do točke B.

Možda je vrijeme da prepravimo naše misli o Rumunjskoj na kraju dana. I još jednom razmisliti o čitanju u busu i poslije Noći knjige.