Šuma umjesto travnjaka zvuči kao novi mod za FIFA 20, ali u ovome slučaju radi se o umjetničkoj instalaciji.

Kako na najbolji mogući način skrenuti pažnju društva na problem? Amazonska prašuma je gorila (i još uvijek gori ako ste slučajno zaboravili), ali to je našu pažnju držalo koliko i pažnju medija – tjedan dana. Diljem svijeta mnogi glumci su se uhvatili mikrofona i pokušali reći pokoju (pametnu) rečenicu, ali kao da nisu. Stvar je jednostavna – daleko od nas, daleko od misli. Riječ kao riječ, ništa važno po našu ezgistenciju.

Što napraviti? Direktnu akciju. Što mislim pod tim? Pod tim mislim da vam se pred nosom napravi ono o čemu slušate u sigurnosti doma. Svjež primjer? Umjetnička instalacija Klausa Littmana Za šumu – Beskrajna privlačnost prirode“.

Što je Littman napravio? Uzeo je jedan austrijski stadion (u ovome slučaju stadion Wörthersee ) te je travnjak prenamijenio u šumu. Točnije, zasadio je 300 stabala na travnjaku. U tome mu je pomogao krajobrazni arhitekt Enzo Enea kojem nisu strani projekti stapanja moderne arhitekture s prirodom.

Littman je ideju preuzeo od Maxa Peitnera koji je 1970. godine naslikao ono što danas vidimo – šumu okruženu tribinama. Cilj ove direktne akcije? Ubrzo ćete gledate šumu jedino unutar svoja četiri zida ne izađete li iz svoja četiri zida. Želite li stvarno i šumu muzealizirati? Ne, ne želite.

Zanimljivo, na tome stadionu Hrvatska je 2008. godine pobijedila Njemačku na nikad prežaljenom EP-u. Iako Švicarac Littman nije imao u planu probuditi ekološki bunt u nas, uspio nam je pokazati kroz koju sferu možemo probuditi ekološku svijest kod nas.

Stoga – kada ćemo eksperimentirati pod stijenama Kantride? 😉