Lutamo svijetom i istražujemo posebne kutke koji su rađeni kao spoj edukacije, zabave i stvaralaštva za djecu! I uživamoooooo! 🙂

Rijeka dobiva svoju “dječju kuću”, a s njima, ne samo za njih! bit će jedna od njenih krilatica. No o čemu je riječ?

Fenomeni “dječjih kuća” prisutni su diljem Europe, ali i cijelog svijeta. Što je zapravo “dječja kuća”? Radi se o (fizičkim) prostorima namijenjenim u prvom planu djeci i ponekad mladima (ali i za sve one koji se tako osjećaju), a ti prostori egzistiraju s ciljem poticanja obrazovanja, neformalnog učenja te općenito razvijanja potencijala kroz zabavne poučne aktivnosti, radionice te razna događanja.

Svim “dječjim kućama” većinom je zajednički kreativni te individualan pristup, s ciljem samoostvarenja, otkrivanje individualnog potencijala te kreativno i produktivno ispunjenje slobodnog vremena. Rijeka doista dobiva svoju “dječju kuću”, no kako bismo što podrobnije opisali djelatnost i svrhu “dječjih kuća”, provest ćemo vas kroz neke svjetske i europske primjere!

Ovo je samo mali izbor, ponekad spektakularnih, ponekad skromnih primjeraka, ali od kojih se može učiti i uz koje dobivamo dojam što se rađa u Rijeci.

Dječje kuće u svijetu

Kako bismo dočarali točno o čemu je riječ, prvo vam želimo pokazati “dječje kuće” u dalekom nam inozemstvu, poput Al Jalila Cultural Centre for Children.

Al Jalila je kulturni centar za djecu sa sjedištem u Dubaiju, te je stvoren na premisi kako je kultura esencijalna za razumijevanje kako samih sebe, tako i svijeta u kojem danas živimo.

Cilj im je stvoriti sigurno, zabavno i kreativno okruženje prožeto emiratskim i arapskim kulturnim nasljeđem spojeno s dinamičnim svijetom današnjice, kako bi djeca i mladi poboljšali razumijevanje vlastitog okruženja, ali i njegovali svoju kreativnost, ambicije i povezanost s vlastitom kulturom.

Još jedan od svjetskih primjera dječjih kuća jest i vrlo poznata Montessori Children’s House, osnovana 1987. u SAD-u.

Glavna misao iza postojanja dječje kuće Montessori je edukacija s naglaskom na prirodi. Drugim riječima, cilj je povezati djecu s prirodom na način osvještavanja svog prirodnog staništa, odnosno spojiti prirodno okruženje te poticanje individualnog učenja.

Montessori nudi različite programe ovisno o dobi djeteta, te se uz igru implementiraju razne aktivne radionice, kao i interaktivno obavljanje poslova.

Chicago Park District također je jedna od varijanti dječje kuće. Radi se o kulturnom objektu koji uvelike podsjeća na tipičan američki “country club” kakav možemo vidjeti u brojnim filmovima, no sadržaji koji nude (uz, naravno, golf) primjereni su svim uzrastima sa ciljem obogaćivanja kulturne ponude zajednici.

Plesne, glazbene, glumačke i razne umjetničke radionice, kao i tečajevi kuhanja, crtanja, šivanja, lončarstva samo su neki od brojnih sadržaja koje CPD nudi, a izvanškolski programi za djecu dostupni su tijekom cijele godine. Tijekom blagdana, organiziraju posebna tematska događanja za obitelji.

Pomaknemo li se prema istoku put nas vodi u San Francisco, do Mission Cultural Center for Latino Arts, kulturnog centra osnovanog od strane umjetnika i lokalnih aktivista sa zajedničkom vizijom promoviranja, očuvanja i daljnjeg razvitka Latino kulture i umjetnosti. U MCCL – u vjeruju da umjetnost treba biti dostupna te da je sama po sebi esencijalni element za razvitak i dobrobit zajednice.

U tom duhu, vjeruju da kultura nije nešto statično već entitet povezan s neprestanom promjenom. Njihove aktivnosti, poput raznih koncerata i radionica, prilagođene su svim uzrastima, te su njihovi programi rašireni diljem SAD-a.

Još jedan daleki, ali ne manje važan primjer jest Lang Prabang Culture Center. Smješten u dalekom Laosu, ova instanca “dječje kuće” pruža vikend i izvannastavne aktivnosti u Laosu za djecu i mlade, kako bi učili o vlastitoj kulturi i tradicijama.

Kroz aktivnu participaciju u tradicionalnoj glazbi, glumi, pričanju priča, pjevanju te raznim drugim umjetničkim aktivnostima, djeca kroz zabavan način uče o svojim korijenima te razvijaju vještine koji potiču zdrav način života uz prezerviranje kulture.

Dječje kuće u Europi

Kako i po svijetu, dječje kuće raširene su diljem Europe, te su ih mnoge zemlje prepoznale kao izvrstan spoj edukacije i zabave mladih. Jedan od primjera je Ama’r Children’s House. Ova na prvi pogled neobična kuća nalazi se u Københavnu u Nizozemskoj.

Dorte Mandrup, arhitektkinja “dječje kuće”, u par riječi opisala je svoju viziju ovog nesvakidašnjeg i imaginativnog dizajna: krov i fasada tretirani su jednako, a time je postignut efekt da kuća nema “početka niti kraja”, poput običnih kuća.

Interijer kuće podsjeća na planinu, te su sve prostorije, kao i namještaj, fleksibilni i prilagodljivi, što poboljšava dječju kreativnost i aktivnu participaciju te igru.

Ova “dječja kuća” nudi razne radionice, tečajeve te organizira događaje koji su vođeni od strane profesionalnih umjetnika i stručnjaka u kulturi, fokusirajući se na djecu i mlade od 0 do 18 godina.

Cilj i svrha ovog centra je pružiti djeci priliku na vlastitu ekspresiju i pronalazak kreativnog procesa, poticaj na vlastito razumijevanje svijeta, ali i rad na samopouzdanju.

FEZ Wuhlheide još jedna je varijanta “dječje kuće” koja se nalazi u Berlinu. Riječ je o kulturnom centru za djecu, mlade i obitelji. Ovo nije tipična kuća u klasičnom smislu, već rekreacijski park, s naglaskom na provođenje slobodnog vremena na otvorenom, uz razne sportske i kulturne aktivnosti i zabavu.

Titula europskog najvećeg neprofitnog obiteljskog centra zasigurno nije samo puka fraza: razne aktivnosti od plivanja, svemirskog centra, obiteljskog kina, plivanja i pecanja do glasnih koncerata samo su neke od aktivnosti koje ovaj kulturni centar nudi!

Nezaobilazno je spomenuti i The Ark, kulturni centar za djecu smješten u Dublinu. Glavna misija im je kreirati atmosferu i prilike za djecu, a i njihove obitelji i prijatelje kako bi otkrili i pronašli ljubav za umjetnošću.

Kroz suradnju s poznat im irskim, ali i internacionalnim umjetnicima djeca mogu uživati u predstavama u njihovom unikatnom mini kazalištu, sudjelovati u interaktivnim izložbama, te participirati u kreativnim radionicama.

Subtopia je kulturni centar smješten u predgrađu Botkyrke u Švedskoj, također instanca dječje kuće. Služi kao kreativna platforma individualaca u izražavanju vlastite kreativnosti i osobnog razvoja.

U rad Subtopije uključene su brojne organizacije i obrazovne institucije, te sudjeluje i nudi razne projekte i radionice poput cirkusa, filmske produkcije, plesa i raznih drugih umjetničkih formi.

Implementirajući Quadro Helix metodu (spoj sektora kulture, businessa, edukacije i socijalnog angažmana) nudi plodno tlo za razvijanje potencijala ljudi svih uzrasta.

Još jedna veoma zanimljiva i spomena vrijedna “dječja kuća” nalazi se u Stockholmu, punog naziva Kulturhuset Stadsteatern – House of Culture & City Theatre. Radi se o javnom prostoru za sve uzraste, te nude široku lepezu aktivnosti i mogućnosti, poput knjižnice, kazališta, umjetničkih izložbi, filma, glazbe i plesa, kao i debatnog kluba.

Kulturhuset Stadsteatern ujedno nosi titulu jedne od najvećih kulturnih institucija sjeverne Europe. Postoji i zanimljivost vezana uz samu fizičku zgradu, za koju je arhitekt Peter Celsing izjavio kako “ju je projektirao za nova ljudska bića koja tek trebaju doći”.

Ideja je bila sagraditi prostor koji će djelovati pozivajuće, zajedničko i dijeljeno, a staklena stijena i u noći odaje dojam transparentnosti i pozivajućeg osjećaja.

Kulturni kreativni centar za djecu Tinqueuxa dječja je kuća u istoimenom gradu Tinqueuxu, u Francuskoj, stvoren radi naklonosti za umjetnošću, umjetnicima i kulturama, bez objektificiranja, posebice za djecu.

Tijekom cijele godine kulturni centar Tinqueuxa nositelj je brojnih radionica glazbe, likovne umjetnosti, plesa, joge, glume, fotografije, ali i onih obrazovnog karaktera poput učenja stranih jezika, računarstva, multimedije, informatike i slično. Također, ima 2 izložbena prostora od kojih je jedna specijalizirana za postave suvremene umjetnosti, a druga je rezervirana za dječje izložbe, od kojih su većina vezane za dječju književnost.

U svojoj apsolutnoj predanosti podizanja umjetničke svijesti i dovođenja umjetnosti u ljudske domove i živote, ovaj centar u svoj rad implementirao je tzv. kulturnu putovnicu: svakom djetetu dostavlja se bilježnica pod nazivom “Kulturna putovnica”, a nalik je dnevniku, kako bi sačuvao dječja sjećanja na vlastita umjetnička iskustva.

Da je ovaj centar posebno predan prezerviranju umjetnosti u životima svojih sugrađana dokazuje i činjenica da svako novorođenče dobiva posvećenu knjigu, a po završetku vrtića, u suradnji s Centrom, djeca Tinqueuxa dobivaju umjetnički rad na svečanoj priredbi, kako bi se simbolički, ali i doslovno, umjetnost pozvala u njihove živote!

Susjedna nam Slovenija također ima svoju “dječju kuću, Hiža otrok in umetnosti. Radi se o još jednom modernom kulturnom centru za djecu i mlade, s ciljem poticanja vlastite kreativnosti, senzibilnosti i samoostvarenja. Fokusirana domena djelovanja im je kazališna umjetnost, gdje se posjetioci mogu družiti i učiti od renomiranih glumaca, ali i lutkarskih glumaca.

Cilj je stvoriti dijalog i omogućiti djeci kontrolu nad stvaralačkim procesom te ih postaviti u ulogu istraživača ali i stvaratelja umjetnosti. Na taj način stvara se jedinstvena atmosfera gdje posjetitelji dobivaju posve novo kazališno iskustvo: postaju i glumci i istraživači.

Dečji kulturni centar Beograd kao gradska institucija ima tradiciju dugu već preko 60 godina.

U njemu se realiziraju kreativni, suvremeni i interaktivni programi za djecu i mlade, koji nastoje pratiti suvremene trendove i interese mladih, sve s ciljem otkrivanja potencijala djece i mladih u svim domenama kulture, usmjeravajući ih na vlastitu umjetničku ekspresiju, samoostvarenje, uz naravno, zabavu.

Dječja kuća u gradu Rijeci!

Tako je! Grad Rijeka dobiva svoju dječju kuću! Prateći svjetske trendove,  Rijeka, kao prijestolnica kulture 2020. godine dobit će svoju prvu “dječju kuću”, u prostorima bivše tvornice “Rikard Benčić”.

U suradnji s važnim gradskim kulturnim institucijama (Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka i Art-kinom), “dječja kuća” bit će glavna platforma za kreiranje neformalnog obrazovanja, žarište kreativnosti i individualnog poticaja, osiguravajući ispunjeno slobodno vrijeme kao i pristup kulturnim sadržajima, informacijama i zabavim sadržajima.

U svom sklopovlju nudit će i novu dječju knjižnicu. Dječja kuća u Rijeci bit će mjesto edukativne zabave i kreativnosti, svojevrsna tvornica kulturne ponude za djecu i mlade!

Lucija Sučić