Osim što je dokumentarac jedan od primjera kako YouTube sve više sadržaja “krije” iza usluge “Premium” primjer je i kako se podaci o onome što pretražujemo mogu koristiti i na pozitivne načine.

Do sada smo mahom navikli na YouTube gledati kao izvor besplatne zabave i znanja, ali već je dobro poznato da se kroz YouTube Premium odvija razdvajanje sadržaja koji su besplatni i koje se može gledati samo ako ste pretplaćeni. Možemo se početi odvikavati od toga da ćemo najbolje sadržaje gledati potpuno besplatno.

A da je sve više motiva i za pretplatu svjedoče originalni sadržaji s nekom dozom kvalitete. Jedan od njih je “Glad You Asked“, upravo objavljen dokumentarni serijal pod etiketom YouTube Originals koji otvara znanstvena pitanja.

Epizode traju po dvadesetak minuta, znači kao školski veliki odmor, a u vrlo dopadljivom obliku otvaraju zanimljiva pitanja – zašto plačemo, hoćemo li preživjeti na Marsu, što se događa kada umremo, zašto trošimo novac u video igrama, zašto su memeovi važni…

Ono što je važno je da pitanja nisu izabrana slučajno već su rezultat YouTubeovog odnosno Googleovog uvida u veliku bazu podataka toga što pretražujemo. Jezivo i divno istovremeno.

U svakom slučaju, YouTube Premium se može isprobati besplatno mjesec dana, a to je dovoljno da pogledate sve epizode prve sezone Glad You Asked i ispadnete mudri u društvu odgovorom na pitanje što se događa ljudskoj psihi pri tako dugom putovanju poput onog na Mars.