Zima je idealno vrijeme da počnemo razmišljati o ljetnim vrućinama i kako se od njih obraniti. Možda isprve ne zvuči logično: zimi već od jutra gledamo kako se dobro obući i ugrijati, kakve sad ljetne vrućine?! Ali u tome i je fora, sad imamo dovoljno vremena za smisliti nešto pametno za ono što dolazi

Bečani rade upravo to, razmišljaju kako olakšati podnošenje visokih temperatura i izbjegnuti što je više moguće toplinske otoke, a nova mjera koju su smislili je tzv. park za rashlađivanje.

U postojećem parku Esterházy postavit će se jedinstvena, četiri metra visoka kružna konstrukcija površine 30 kvadratnih metara koja bi trebala sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva. Sastojat će se od tri luka okružena zelenilom, a posebno dizajnirani stupovi ispuštat će osvježavajuću vodenu maglicu. Posadit će se i nova stabla i biljke te postaviti nove klupe i podne fontane. Radovi bi trebali početi u proljeće ove godine i biti gotovi na ljeto.

Tu priča ne staje, jer će se potom dvije godine promatrati kako park funkcionira u praksi i stečena znanja i iskustva iskoristiti za iduće “zelene” projekte. Postoje gradovi u kojima razumiju da je dovoljna ponuda zelenila i mjesta za odmor od velike važnosti za kvalitetu života i zdravlje ljudi. Mogli bi i mi nešto naučiti od njih, kao što bi uostalom na primjeru trenutnih groznih požara u Australiji trebali početi razmišljati o mogućim požarima diljem Jadrana tijekom vrućih ljetnih mjeseci.