Moramo priznati kako se ne bi bunili kada bi jednoga jutra zateknuli ovu ponudu na našoj tržnici iako nije svima draga na prvu.

Svi mi imamo neku ovisnost i nismo tu da se lažemo. Vi, čitatelju, primjerice čitate ovaj članak dok čekate da vam prodavačica očita sniženje za zimski kaput. Drugi. U dva dana. A vi, čitateljice, isti članak čitate u iščekivanju još jedne šalice kave. Četvrte, točnije. Ne brinite, nisam zaboravio ni na tebe, limaču moj, koji članak čitaš dok čekaš novu partiju __________ (upiši sam jer upišem li ja, uvreda je neminovna).

I dok se vi s dozom frustracija prepoznajete u jednom od fiktivnih čitatelja (drugih za mene ni nema) ja ovaj članak pišem u iščekivanju paketa iz Velike Britanije. Naravno, radi se o paketu knjiga. Ne znam više ni kojem jer zaboravio sam lozinku svojega računa, a nisam među hrabrijim studentima kada se radi o gledanju na bankovni račun. Međutim, kao što bi moja mama rekla (sad pak ja lažem) – bolje knjige nego…

Ako se poistovjećujete samnom (ne morate s mojom mamom), onda će vas vijest zbog koje ste otvorili ovaj članak razveseliti. Naime, jedna knjižara u saveznoj državi Georgia (Lawrenceville) ima zanimljiv način poslovanja. Ime knjižare će vam otkriti tajnu – Books by The Pound. Teorija zvuči zanimljivo, ali što kaže praksa? Praksa kaže kako je funta knjiga vrijedna dva dolara što za nas Europljane znači kako je otprilike pola kile knjiga vrijedi 1,79 euro (13 kuna).

Iako u početku nisu bili sigurni hoće li ideja funkcionirati, sada kada imaju goste koji avionom dolaze kako bi kupili knjige kod njih znaju da im se rizik isplatio.

Vjerujem kako mi je sada jasno zašto imaju na lageru preko 70 000 knjiga. Nije mi samo jasno zašto nitko od nas još nije krenuo prema tamo.