Tko se još sjeća najbolje Disneyeve princeze-ratnice?

Nakon što smo prije nekoliko tjedana imali prilike vidjeti kako bi trebao izgledati remake kultnog animiranog filma Kralj Lavova, Disney je jučer odlučio u javnost pustiti trailer za sljedeći nadolazeći remakeMulan.

Novi tip princeze

Animirani film o ženi ratnici pod imenom Mulan izašao je prije 21 godinu te je iznenadio pratitelje Disneyja. Stvar je vrlo jednostavna – do Mulan smo imali žene koje su ulogu princeze preuzimale te odigravale stereotipski – uvijek bespomoćne, uvijek u strahu i iščekivanju spasa u licu i djelu muškarca bilo kao viteza ili avanturista. Mulan je razderala to platno te je na sceni zasjala kao žena ratnica koja u rat odlazi umjesto svojega oca koji je dobio poziv zbog hunske invazije.

Film nam je pored glavne junakinje tada dao još jednog upečatljivog lika – Mushija! Zmaja kojeg je obitelj zazvala kako bi zaštitio Mulan, a scenaristi kako bi nasmijao publiku. Nije mu tada bezrazložno glas dao Eddie Murphy.

Iako će se danas rijetki sjetiti Mulan pored drugih Disney hitova koji, pogotovo u Europi, imaju dužu tradiciju kroz književnost čime ostaju u kolektivnom pamćenju, taj film je u svoje vrijeme bio veliki hit koji je osmijehe izmamio i kod najvećih kritičara zbog propitkivanja dužnosti prema obitelji te ulozi žene u društvu. Ujedno, bio je to film koji je za cilj imao približiti azijsku kulturu stanovnicima drugih kontinenata. Reci ne europocentričnosti!

Može li remake zadržati istu razinu?

Šest godina kasnije pojavio se i nastavak pod nazivom Mulan II koji je, nitko još nije siguran kako, uspio rastrojiti od prve do zadnje uspješno posložene komponente u svojem prethodniku te tako baciti ljagu na franšizu. Stoga – zašto sada dobivamo remake te može li on opravdati očekivanja?

Prema traileru koji je izašao jučer, remake bi se mogao (i trebao) uhvatiti novih polemika koja vežemo uza ženska prava (ženidba, uloga u društvu…) koja su do sada najbolju i najeksplicitniju seriju dobila u vidu Sluškinjine priče. Hvalevrijedna je odluka Disneyev odabir glumaca ( Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Gong Li, Jet Li…) koji odiše što većim približavanjem animiranom originalu. I azijskom tržištu naravno. Nikad ne smijemo zaboraviti na novce!

Vizualno je film već zadovoljio, ali koliko je lijepih filmova već propalo. Stoga je na nama sada samo da nastavimo iščekivati nove detalje te da potražimo kazete s originalom jer treba se prisjetiti starog gradiva. Istina, imamo vremena za potragom za kazetama – prema najavama bi remake trebao izaći tek 27. ožujka 2020.