Volimo igre, a ova je uz sebe razvija i cijelu kulturu od glazbe do videa.

Svakodnevno svjedočimo novim trendovima koji kolaju digitalnim svijetom, od onih najmanjih, smiješnih i prolaznih do nekih velikih koji mogu potrajati i nekoliko sezona ludila. Jedna od aktualnih virtualnih groznica je Fortnite: Battle Royale, videoigra koja trenutno nosi titulu najpopularnije, prestigavši i Minecraft (čiji su krakovi unazad nekoliko godina uz Minione i Elsu dosegli i trgovačke centre). U javnost je puštena u rujnu prošle godine, a još uvijek je poprilično aktualna te uz vjerne igrače svakodnevno skuplja i one nove. Kako joj to uspijeva i može li dugo potrajati?

Fortnite: Battle Royale virtualna je oružana borba na život i smrt u kojoj je 100 igrača bačeno iz aviona na mali otok i igra traje dok ne ostane samo jedan igrač kao pobjednik. Klasična je to video igra takozvanog battle royale žanra, u kojem se velik broj igrača stavlja u jedan veliki prostor s ograničenim brojem resursa, a cilj im je istražiti područje, skupljati oružje i sredstva te u konačnici pomoću skupljenoga i oslanjajući se na vlastite vještine preživjeti. Kako igra napreduje i broj se igrača smanjuje, tako se i područje na kojem se može igrati sužava, što igrače tjera da se sretnu i sukobe.

Igra je zapravo nastala pod utjecajem još jedne veoma popularne videoigre, PlayerUnknown’s Battleground, koja je pak bila inspirirana Igrama gladi i japanskim filmom Battle Royale, objema pričama originalno nevezanima uz igrice, ali u formi kruha i igara, toliko nam stoljeća već dragim oblikom zabave (u sadašnjosti ipak samo u fikcionalnim svjetovima), dok je Fortnite prvotno bila apokaliptična borba protiv zombija.

Popularnosti igre svakako je doprinijela njena dostupnost – besplatna je i moguće ju je igrati na različitim platformama i konzolama, od računala do PlayStationa, a priprema se i mobilna verzija dostupna i korisnicima Androida, a ne samo iPhonea. Fortnite je tako moguće igrati u cross-play opciji, koja omogućava da igrači s različitih platformi i na različitim konzolama istovremeno igraju jedni protiv drugih. Moguće je igrati individualno ili u timovima od najviše četiri igrača, što dodatno začinjava igranje.

Tjedne nadogradnje i različite nove ponude uspješno održavaju Fortnite na samom vrhu popularnosti. Igrači tako mogu birati zabavne kostime, česte su i reference na popularnu kulturu (primjerice, ubacivanje Thanosa iz najnovijeg nastavka Marvelovih Osvetnika), kao što je bio slučaj i s Minecraftom, a popularni gameri s YouTubea svojim videima u kojima igraju igricu ili streamovima na Twitchu dodatno zatvaraju začarani krug popularnog virtualnog svijeta. Igra je također podijeljena na sezone (četvrta je upravo najavljena), a svaka od njih ima posebne ponude koje vrijede samo za jednu sezonu, no za njih se ipak moraju odvojiti i neka manje virtualna sredstva.

Ne čudi, stoga, previše što je veoma popularna među djecom. Istovremeno je jednostavna i zabavna, a sadrži i određeni socijalni element omogućujući timsku igru, što je dodatno čini privlačnom. Iako se zapravo radi o ratnoj igri u kojoj je cilj eliminirati što je više moguće igrača, nasilje ipak nije brutalno i krvavo, a i čitava je više fokusirana na zabavu, nego na brutalnost.

Pitanje je koliko će još dugo ova video igra vladati virtualnim svijetom, budući da se svega zasitimo, i to sve brže i brže, no činjenica je da je Fornite: Battle Royale ostavila traga i da će se zasigurno još određeno vrijeme boriti da održi svoju visoku poziciju.

Iva Kolar