Nije teško medu izgubiti: predstavljena videoigra Dječje kuće, Medvjeđa kuća

Dječja kuća

I do smo teoriju iza demokratizacije videoigara početkom tjedna prošli s Vidom Barićem i Igorom Belanom, praksu smo odradili daleko prije na Toboganu. Tijekom festivala sudionici su, pod mentorstvom ilustratorice Ivane Babić, tijekom radionice Nacrtaj videoigru (o Dječjoj kući) aktivno radili na osmišljavanju, crtanju i ilustriranju protagonista i nivoa. I dok je nakon tih pet dana sve stalo na crtežima, posljednjih mjeseci je iste na male ekrane prebacivao i programirao Zoran Krušvar.

Igru Medvjeđa kuća osmislili su te dizajnirali Krsto Klarić, Bartol Huljev, Luna Zanze, Tara Drakulić, Gael Andrić, Klara Huljev, Matej Kutleša i Ivan Skračić.

Višemjesečni trud se isplatio te je dio sudionika, uz Zorana Krušvara i Ivanu Babić, predstavio arkadni naslov Medvjeđa kuća u prostorima dječjeg odjela Stribor. Po moderatorskom paskom Kristijana Benića, glavnu riječ su vodili programer Zoran Krušvar te likovna mentorica Ivana Babić, dok su se mladi dizajneri pred sam kraj, pomalo stidljivo, izdvojili te iznijeli vlastita razmišljanja. Stoga, da ne duljimo, što se događa u Medvjeđoj kući?

Igra prati medvjedicu u potrazi za medvjedićima koji su, zahvaljujući majčinoj dobroj volji, dobili priliku ostati do večere u Dječjoj kući. No, po povratke medvjedica shvaća kako su joj se djeca razbježala po cijeloj kući. Tako započinje njena potraga za medvjedićima, vodeći igrača kroz svaki od katova, izuzev Šume Striborove. Svaki kat strukturiran je kao zaseban arkadni nivo te se tako medvjedica bori protiv velike kokice u kinu, bježi od knjižničarke, ali i skuplja jabuke kako bi pobijedila – plejku! Igra je kratka, ali dinamična, testirana na svim uzrastima, ističe Krušvar, ali, još bitnije, gotovo cijela igra rađena je prema grafičkim radovima mladih sudionika. Radova, za koje je voditeljica Ivana mogla samo reći da su bili brutalni.

Štoviše, ističe kako su “imali ambiciozne ideje koje bi studiji mogli mjesecima, godinama raditi.” Govoreći o cijelom procesu, isti je trajao pet dana te je otpočeo skicama, dogovorima i kompromisima. Zajedničkim snagama su dogovarali i razrađivali što ide u igru, kako ju razraditi te kako animirati iste. Uostalom, svaki od uzvanika je na kraju svega imao zadatak i uraditi vlastiti font za pisanje!

Kako ne bi sve ostalo na riječima voditeljima, tekst su hakirali pridošli sudionici: Krsto Klarić, Tara Drakulić, Luna Zanze i Klara Huljev. Razmišljajući o razlozima upisa na radionica, kvartet je složan: vole proučavati i osmišljavati razne stvari, a i, uostalom, fora je reći kako su dio kreatorskog tima! Svi su izrazito zadovoljni te su radionicu redom opisali kao zabavnu, super, zanimljivu i avanturistički nastrojenu. S obzirom na to kako su sada zakoračili u igraću industriju, svaki od njih morao je podijeliti svoje gejmerske ukuse te istaknuti što igraju u ovome trenutku; tako to ide sa slavom:

Krsto Klarić: The Last of Us, Uncharted, Assassin’s Creed Odyssey & Valhalla

Tara Drakulić: FPSovi, Elden Ring (u budućnosti!)

Luna Zanze: Genshin Impact, ritmične igre

Klara Huljev: detektivski, noir žanr

Njene misli nadopunjuje programer Krušvar, ističući iznenađenost odabranom temom videoigre. Ipak, pripremljeni scenarij, kao i ilustracije, istovremeno su mu predstavljale, kako užitak, tako i izazov, Nakon što mu je Ivana skenirala radove, krenuo je s radom, pridodajući im samo još dvije pozadine. Najveći problem predstavljao mu je nivo u knjižnici kada protagonist mora sam osvjetljavati put, ali vrijedilo je naučiti potrebne korake kako bi se prenijela igra na male ekrane.

U to se i sami možete provjeriti s obzirom na to kako je igru moguće skinuti na službenim stranicama Dječje kuće, a onda igrati na Windows ili Android sustavima. Za medvjedićima!