Upravo je ove dane u ruke prvih čitatelja stigao novi Brickzine, časopis za djecu o stvaranju kulture, čiji je temeljni zadatak provoditi stazama lijepog i kvalitetnog odrastanja, a sve u intenzivnom vizualnom i čitateljskom obliku.

Glavna tema svježeg, točnije drugog broja, nakon ulice je dosada. Riječ je o vrlo složenoj pojavi jer apsolutno svi se tijekom života na različite načine susrećemo s dosadom (situacijama, ljudima, radnjama…) , ali na nju reagiramo na potpuno drugačije načine, pa i u našem životu ima različite uloge. Paradoksalno, danas kada je ponuda iz smjera industrije zabave najveća u povijesti (npr. YouTube, Netflix, “gaming”…) sve je češća i dječja rečenica “ovo je dosadno”. I naravno, brzo traženje nove zanimacije…

Brickzine se odlučio mnoge oblike dosade prikazati kao temelj stvaralaštva i samo trenutak prije kretanja u pravu akciju. Dosada je onaj trenutak u kojem možemo na miru promisliti što učiniti dok nas ne pogodi iskra inspiracije i nešto stvarno zaokupi.

Brickzine je od 20.12. moguće pronaći na točkama:

Dječji odjel Stribor (u radno vrijeme knjižnice)

Ogranak Drenova (u radno vrijeme knjižnice)

Ogranak Trsat (u radno vrijeme knjižnice)

Ogranak Turnić (u radno vrijeme knjižnice)

Ogranak Zamet (u radno vrijeme knjižnice)

Središnji odjel Filodrammatica (u radno vrijeme knjižnice)

Središnji odjel Palača Modello (u radno vrijeme knjižnice)

Art-kino (u radno vrijeme blagajne)

Gradsko kazalište lutaka Rijeka (u radno vrijeme blagajne)

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (u radno vrijeme)

Najveći broj primjeraka distribuiran je u školske knjižnice osnovnih škola grada Rijeke te općina i gradova riječkog prstena te će biti mladim čitateljima na raspolaganju cijelu godinu.

Tu je i cijeli niz drugih tekstova koji nastoje potaknuti stvaralaštvo, pa vrijedi istaknuti veliku temu o kompostiranju koje je obradila profesionalna urbana vrtlarica Ana Smokrović, popularni hrvatski književnik za djecu Mladen Kopjar donosi novu originalnu kratku priču Kiosk, stručnjak za stripove Miroslav Cmuk preporučuje nove kvalitetne strip naslove koje pak nije moguće pronaći na kiosku…

…a tu su i prilozi o 3D printanju grada, nove pustolovine mladog arheologa Leopolda, rukotvorni savjeti za željne igre s drvom, novi recept razigranog Gladuša književnice za djecu Jelene Pervan, inspirativne vijesti iz budućnosti, razgovori s kreativcima poput slikara Ive Matošića i Igora Belana (HCL.hr portal i YouTube kanal), prisjećanje na VHS, preporuke društvenih i video igara, putopis legendarnim američkim cestama…  

Novi Brickzine jednako je bogato ilustriran jer je jedna od misija časopisa vizualna edukacija i razvijanje osjećaja za lijepo, a riječ je o mahom domaćim ilustratorima i dizajnerima mlađe generacije. Uz kreativnog direktora Dragana Kordića i glavnu dizajnericu Ninu Delanović kreativni doprinos pružili su ilustratori Hana Tintor, Anja Sušanj, Goran Radošević, Tea Jurišić, Klara Rusan i Vanda Čižmek.

Izdavač Brickzinea je Gradska knjižnica Rijeka, suizdavač RIJEKA 2020, a cijeli projekt kao dio razvoja Dječje kuće grade zajednički i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Vijeće mladih Benčić.

Uz profesionalno uredništvo na čelu s Kristianom Benićem iz Gradske knjižnice Rijeka pokrenuta je i grupa “mali urednici” koju čine djeca, a kroz koju se diskutiraju mogući sadržaji, analizira učinjeno, osmišljavaju potencijalne teme i energija časopisa.

Sve najbolje za blagdane i praznike želi ti…

Tvoj Brickzine

Foto: Ivan Vranjić (Brickzine) / Tanja Kanazir (predstavljanje)