Archive.org odlučio je razveseliti stariju gejmersku zajednicu te u slobodan optjecaj pustiti 2 500 naslova iz prošlog stoljeća

Čini se kako je Božić ove godine uranio (kao i klišeji). Naime, Archive.org jučer je svoju riznicu obogatio s čak 2 500 igraćih naslova po kojima su naši roditelji lupali u osamdesetima i devedesetim godinama. Ako vam ime internetske stranice zvuči poznato, razlog je vrlo jednostavan. Archive.org je projekt koji zadnje 23 godine oformljuje digitalnu knjižnicu borhesovskih razmjera te ste sigurno u potrazi za knjigom nabasali na istu.

U čemu je kvaka? Naime, vi ne skidate igre na svoje računalo već sve funkcionira na principu streaminga što u prijevodu znači kako igrate preko vašeg pretraživača te kako vas kod nekih naslova mogu uhvatiti nenadani problemi u vidu loše internetske povezanosti što rezultira frustrirajućim čekanjem.

Međutim, ona ne sakuplja samo digitalizirane knjige već i ostale kulturalne sadržaje među kojima su svoje mjesto našle i igre. Prije nego što svi uzviknemu HURA zbog brojke 2 500, treba istaknuti kako u toj gomili ima mnogo igri za koje ćete vrlo vjerojatno prvi put čuti i to s razlogom. Ipak, ima vrijednih naslova koji vas napokon mogli uvjeriti kako možda vaš tata i nije u krivu kada vam tupi kako su mnogi originali bolji od verzija koje se danas igraju.

Na raspolaganju tako imate Alone in the Dark, WipeoutNight TrapMicrosoft Flight SimulatorLoomInternational Sensible SoccerThe Elder Scrolls: RedguardCannon FodderB-17 Flying Fortress, Descent, Ultimu i mnoge druge koje ostavljam vama da otkrijete na ovome linku.