Dječju kuću pratimo od prve zamisli, a onda od prve pomaknute cigle, pa nas je razveselila super foto-priča Moje Rijeke s jednog od najvažnijih gradskih gradilišta.

Dječja kuća zamišljena je kao multifunkcionalna lokacija za razne predstave, događanja i radionice, prva takva u Hrvatskoj, gdje će se smjestiti dječji ogranak gradske knjižnice te brojne aktivnosti Gradskog kazališta lutaka i Art kina namijenjenih djeci do 12 godina s ciljem poticanja njihove kreativnosti kroz interaktivan način.

Na gradilištu „Dječje kuće“ dosad su izvedeni radovi rušenja krova, pregradnih zidova, međukatnih konstrukcija, čeličnih nosača i stupova te obijanja žbuke sa unutarnje strane fasadnih zidova. Montirana je teška skela, izvedeni su vanjski i unutarnji zemljani radovi te temeljna greda. Temeljna ploča je betonirana, izvedena je njena hidroizolacija i armatura, a napravljena je temeljna ploča lifta i ugrađene temeljne instalacije vodovoda i odvodnje.

Trenutno se izvode radovi betoniranja stropne ploče iznad prizemlja, zbog čega je montirana je čelična konstrukcija prizemlja na stupovima i gredama, te radovi na tribini kino dvorane i betoniranje zidova prvog kata.

Obnova se zbiva u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti više od 160 milijuna kuna, za kojeg je Gradu Rijeci dodijeljeno 68.2 milijun kuna bespovratnih europskih sredstava. Završetak radova na Dječjoj kući očekuje se sredinom 2020. godine.

Preuzeto s Moja Rijeka; autor Filip Brnelić.