Ok, čitaš možda puno, možda malo, ali na ovom kvizu dobro je provjeriti kako stojiš. A možda dođeš i do nagrade. 🙂

Knjižnice grada Zagreba, u skladu sa svojom misijom poticanja čitanja kod djece i mladeži, već više od dvadeset godina organiziraju nacionalni kviz uz svesrdnu pomoć knjižničara.

Od 2011. godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se online.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladGradske knjižnice s Mediotekom, provodi se u Hrvatskoj putem mreže narodnih i školskih  knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige 2020. godini i posvećen je planetu Zemlji. Naziv ovogodišnjeg kviza je ISTRAŽIVAČI PLANETA Z.

Ove je godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, treba istražiti ponuđene online izvore informacija.

Mladim čitateljima, učenicima viših razreda osnovne škole, nudimo zanimljive i zabavne, kvalitetne online izvore informacija koje je potrebno proučiti za točno riješiti kviz.

U namjeri da Kviz bude što atraktivniji, jednostavniji i pristupačniji djeci, od 2019. godine mrežne stranice Kviza redizajnirane i prilagođene prikazu i rješavanju i na mobilnim telefonima. Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza.

Kviz se može riješiti kod kuće ili u nekoj od dječjih knjižnica (narodnoj ili školskoj) te vas molimo da djeci pomognete oko rješavanja kviza i upućivanja na online izvore.

Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja održat će se u petak, 13. 11. 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz prigodan kulturni program i izvlačenje nagrada koje su i ove godine bogate.

Zbog epidemiološke situacije moglo bi doći do promjene načina održavanja završne svečanosti, a sve obavijesti bit će pravovremeno objavljene na mrežnoj stranici kviza.