Tko ne voli gledati u zvijezde i osjetiti dašak noćne svježine? Mislimo da britanske preporuke mogu pomoći i nama…

Šokantna je činjenica da brojna djeca u Velikoj Britaniji nikada nisu vidjela zvjezdano nebo.

Svako dijete u Britaniji mora provesti noć pod zvjezdanim nebom jer su brojni izgubili doticaj sa prirodom.

Julian Glover

U nezavisnom izvješću podnesenom za vladin Odjel za okoliš, autor, novinar i urednik, gospodin Julian Glover kazao je kako bi poticanje javnosti na korištenje engleskih nacionalnih parkova i prirode učinilo ljude sretnijima i zdravijima. 

Upozorio je javnost na tragičnu činjenicu kako brojna djeca grada nikada nisu i nemaju priliku posjetiti ruralne i seoske dijelove zemlje, a samim time nikada ne svjedoče zvjezdanom nebu i svim blagodatima boravka u prirodi, napisao je u izvješću.

Činjenica: parkovi, i nacionalni parkovi i mjesta izvanredne prirodne ljepote pokrivaju četvrtinu teritorija Britanije, te čak 66 % Britanaca žive unutar pola sata vožnje do tih mjesta…

Rekao je kako je poražavajuće da se o pjevu ptica ili zvjezanom nebu jednog dana govori u obliku legendi i priča – javnost treba potaknuti da upoznaju sve što im Britanija nudi, a ponajviše prirodu, parkove i mjesta od izvanredne prirodne ljepote.

U izvješću također savjetuje kako bi se trebala uvesti poveća rendžerska služba koja bi svojom dostupnosti i znanjem olakšala suradnju parkova i nacionalnih parkova sa školama i zajednicama, kako bi ih ohrabrili i poticali u što veći posjet i boravak u prirodi!

Ističe kako su potrebna i sredstva za revitaliziranje propalih parkova, kao i poticaji za povećavanje šumskih površina u svrhu borbi protiv klimatskih promjena.

Tajnica Odjela Theresa Villiers osvrnula se na izvješće rekavši kako se slaže sa prijedlozima te kako će se oni unutar Odjela detaljno razmotriti