Granice se pomiču jako brzo, a za desetak godina glazba i glazbenici bi mogli imati potpuno drugačije izazove od današnjih.

OpenAI američko je poduzeće koje je kao jedno od mnogih trenutno posvećeno istraživanju mogućnosti umjetne inteligencije, a za razliku od drugih, puno svojih eksperimenata, kodova i radnih materijala dijele sa svima.

Jedno od područja interesa svakako im je glazba odnosno pitanje može li sofisticiran softver praktički samostalno kreirati uvjerljiva umjetnička djela koja simuliraju prave izvođače. Kao rezultat toga pojavio se Jukebox.

Možete poslušati kako zvuče stvari koje pjevaju Elton John, Kate Perry, Ramonesi iako oni nikada nisu radili na tim pjesmama, pjevali ih ni skladali., a baš optimistični i hrabri mogu proučiti složeni materijal i znanost iza cijele priče.

Primijetit ćete da je rezultat još daleko od savršenog, ali čini se da se sve kreće prema tome. Najveća dilema vremena u kojem će doći do savršenstva AI rada bit će svakako kako razlikovati stvarno od nestvarnog. Ili postojećeg od nepostojećeg – pjevač iza super pjesama možda će biti softver, a ne prava osoba.

Upravo je prošli tjedan popularni reper Jay-Z podnio tužbu jer se pojavila uvjerljiva snimka kako recitira Shakespearovog “Hamleta”, a to se nikada nije dogodilo. Kriv je AI kaže Jay-Z!