Ples, cirkus, ples, cirkus, ples, cirkus…to je Zbirkus!

Ove subote sprema se veliko finale Plesnog zbirkusa, festival cirkusa i suvremenog plesa za djecu, čiji su program osmislila – djeca!

Niz radionica i predstava koji se u riječkoj Filodrammatici održavao protekla tri vikenda oduševio je prisutnu publiku te ih upoznao s novim, neobičnim i zabavnim načinima rekreacije za djecu i odrasle, a ovog vikenda, 7. i 8. prosinca, čekaju nas prave cirkuske poslastice!

U subotu, 7. prosinca, učit ćemo dvije važne cirkuske vještine! Venezuelanski cirkuski umjetnik Emilio Alcantara još jednom će održati radionicu Rola Bole, klasične cirkuske discipline održavanja ravnoteže na cilindru i dasci. Na radionici mogu sudjelovati djeca od 7 do 16 godina.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca prijave na radionice su obavezne i primaju se putem obrasca na ovoj poveznici najmanje tri dana prije početka radionice ili do popunjavanja mjesta na radionici. Cijena radionice je 50 kn.

Nakon Rola Bole na redu je radionica hula-hoopa za djecu! Učit ćemo kako vrtjeti i kontrolirati hoop i kretati se s njim kroz prostor koristeći razne trikove i tehnike. Radionicu drži Marko Kalc, koji je svoju vještinu izučio uz svjetski poznatog hulahopera Karisa Wildea, a posljednjih deset godina održava radionice i nastupa diljem Europe.

Nedjeljno prijepodne, 8. prosinca, je rezervirano za drugi dio Markove hula-hoop radionice i još jednu, već rasprodanu, radionicu plesa na tkanini koju drži Nives Soldičić, cirkuska umjetnica i performerica, plesačica, klaunesa i autorica koja se suvremenim plesom bavi posljednjih četrnaest godina!

Plesni zbirkus zatvorit ćemo u nedjelju, 8. prosinca u 18 sati, pravim zbirom cirkusa i plesa! U kratkim točkama pod nazivima WAKE THE HELL UP! (hula-hoop), DREAMCATCHER / HVATAČ SNOVA (zračni obruč), AGUA (akrobatsko-plesna točka) i THE FLACOS CIRCUS SHOW (ples na svili, žongliranje, rola bola) djeci i odraslima će svoje vještine i znanja na najzabavniji mogući način prenijeti Marko Kalc, Nives Soldičić i Emilio J. Alcantara, uz zabavne međutočke s Tikom (Marijom Maksimović)!

Ulaznice za predstave možete rezervirati na email adresi plesnizbirkus@gmail.com ili kupiti sat vremena prije početka predstave.
Cijena ulaznica je 20 kuna.


Posebnost Plesnog zbirkusa, njegovih predstava i radionica, je u tom što su ih, kao i samo ime i vizualni identitet, odabrala i osmislila djeca u skladu s njihovim željama. U suradnji sa stručnim edukatorima/cama, cijeli kreativni proces odvio se tijekom ciklusa radionica Festivalska smišljaonica u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci”.

Podržite naše kreativne klince i njihov trud te nam se pridružite na velikom finalu Plesnog zbirkusa!

Cjelokupan program s više informacija dostupan je na internetskim stranicama Prostora Plus i Vijeća mladih Benčić. Za sve novosti pratite nas na Facebook eventu Plesnog Zbirkusa.

Program Plesni zbirkus dio je KLIKER SEZONE, a podržava ga KLIKER platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku. Program financiraju Odjel za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture RH i Primorsko-goranska županija.

Manifestacija Plesni zbirkus rezultat je ciklusa radionica Festivalska smišljaonica koje su se provele u suradnji s Vijećem mladih Benčić u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci”. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Prostor Plus.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne Zaklade Kultura nova.
Vijeće mladih Benčić je program financiran od strane kanadske fondacije Musagetes. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.