Rijeka je dom časopisa za djecu Brickzine čiji je prvi i povijesni tiskani broj upravo objavljen! Nakon prve online verzije čitamo se i na papiru. 🙂

Papirnati Brickzine je časopis za djecu između 8 i 12 godina starosti (iako ne volimo govoriti o dobnim granicama tog tipa), a kao jedinstvena pojava u Hrvatskoj posvećen je stvaranju kulture u najširem smislu.

Stvaraju ga profesionalci specifičnih područja u rasponu od programiranja do vrtlarstva i stolarstva u suradnji s djecom, a želja je da s vremenom uloga djece kroz posebno dječje uredništvo bude sve snažnija i u konačnici presudna.

Brickzine je ujedno proizvod ili kako volimo reći “softver” Dječje kuće koja će do ljeta 2020. godine izrasti u kompleksu “Benčić” u sklopu njegove revitalizacije.

Predstavljanje časopisa bit će održano u srijedu 27.6. u 19 i 30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke ususret početku festivala Tobogan. Do svog primjerka tiskanog Brickzinea možete doći u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, Središnjem odjelu Filodrammatica, ograncima knjižnice Trsat, Drenova, Turnić, Zamet, na lokacijama održavanja festivala Tobogan, na info štandu Tobogana na Korzu, u Art-kinu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka…

Tema ljetnog broja je ulica koja je obrađena kroz priče o uličnoj umjetnosti i umjetnicima, istraživanja o povijesti ulica, prijedloge akcija kojima se ulice mogu oplemeniti, urbanističko problematiziranje… Uz priče o ulici tu su i stolarski, vrtlarski, elektronički “uradi sam” projekti, arheološka avantura, preporuke knjiga, igara, stripova za čitanje i gledanje ovoga ljeta. U svakom slučaju pravi čitateljski bombon.

Za atraktivno vizualno ruho prvog Brickzinea odgovorna je mlada riječka ilustratorsko-dizajnerska posada Dragan Kordić (Krokodil) i Nina Delanović (Mikser), a ilustracije su izradili Davor Pavelić, Goran Radošević, Klara Rusan, Anja Sušanj i Vanda Čižmek koji dokazuju da hrvatska ima izrazito zanimljivu ilustratorsku scenu.

Izdavač Brickzinea je Gradska knjižnica Rijeka, suizdavač RIJEKA 2020 d.o.o., a uz festival Tobogan nastaje kao jedan od proizvoda Dječje kuće u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Nakon ljetnog novi broj slijedi za zimske praznike, a ambicija je od 2019. i kroz 2020. godinu dodatno osnažiti digitalnu platformu za dječje stvaralaštvo umjetničkog i kulturnog oblika.