Razoran potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolna mjesta prouzročio je ljudska stradanja i velike štete, ali je pokrenuo i lavinu dobrote. Svatko je nastojao pomoći kako je najbolje mogao. Možete to učiniti i vi – izdvojite 50 kuna za Priču o Petrinji, saznajte zanimljive činjenice o tom gradu i pomozite učenicima da se što prije vrate u školske učionice.

Slikovnica Tomislava Škrljca Priča o Petrinji, obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika, objavljena je u izdanju Školske knjige, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun I. osnovne škole Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu. Time se najveća hrvatska nakladnička kuća uključuje u vrijedan humanitarni projekt koji je samo nekoliko dana nakon potresa pokrenuo pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje

Nastojeći pridonijeti lavini dobrote koju su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje. 

Priča o Petrinji posebna je po mnogočemu, pa i po tome što ju je ilustriralo čak četrnaest ilustratora iz svih dijelova Hrvatske i gost iz Bosne i Hercegovine. Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice. 

Još dok je pisao tekst, Tomislav Škrljac bio je svjestan toga da će put do slikovnice predugo trajati bude li je ilustrirao sâm. Zatražio je pomoć svojih kolega ilustratora a oni su se odmah odazvali pozivu iako mnoge nije osobno poznavao, otkriva autor slikovnice. 

U priču je spremno uskočila i Školska knjiga, nakladnička kuća s kojom autor Priče o Petrinji odlično surađuje i koja je, kako tvrdi, zaslužna za njegovu kreativnu afirmaciju. 

„Razmatrao sam mogućnost da ideju o slikovnici o Petrinji upotrijebim za predstavljanje drugim izdavačima. Međutim, bio sam uvjeren da ću sa Školskom knjigom dobiti najbolji omjer brzine i kvalitete izdanja, odličnu marketinšku suradnju za predstavljanje našeg cilja i široke mogućnosti distribucije svima koji ovim projektom žele pomoći Petrinji. Najvažniji nam je cilj da se djeci ponovno omogući prostor za kvalitetno obrazovanje i spriječi odlazak mladih i njihovih roditelja iz Petrinje. Jer bez mladih nema budućnosti.”

Tomislav Škrljac

Slikovnica je nastala iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojeg potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu, napominje Snježana Marić, suurednica slikovnice (uz Tomislava Škrljca).  

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena simboličnih 50 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je I. osnovnoj školi Petrinja. Riječ je o školi koja je najviše stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom. 

I. osnovna škola Petrinja

„Prvoj osnovnoj školi Petrinja najpotrebnija je pomoć. Njezina je zgrada iz 19. stoljeća, potpuno je uništena i predviđena za rušenje, a s obzirom na to da je riječ o spomeniku kulture, ponovna izgradnja mogla bi se oduljiti. Umjesto nje, učenici će dobiti potpuno novu, suvremenu zgradu u blizini stare. Prvi koraci prema njezinoj izgradnji već su počeli. Nadamo se da će sljedeće školske godine učenici ući u nju.” 

Tomislav Škrljac

Nova školska zgrada gradit će se u neposrednoj blizini teško oštećene I. osnovne škole Petrinja, na lokaciji stare tvornice Gavrilović, a financiranje njezine izgradnje osigurala je mađarska vlada, potvrdio je Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja. 

„Zahvalni smo na ovom odličnom humanitarnom projektu. Sva sredstva koja prikupimo iskoristit ćemo za opremanje naše nove škole i poboljšanje nastavnog procesa na zadovoljstvo naših učenika i učitelja. Osim same materijalne dobiti, važno nam je i znati da nismo sami u našim problemima, već da imamo prijatelje koji su spremni pomoći nam.”

Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja