Teško je opisati na koliko je načina glazba važna od najmanjih nogu. Neka vam uvijek nešto svira ili još bolje – sami svirajte. Ove slikovnice će vas nadahnuti.

Glazbena iskustva djeteta započinju još u majčinom trbuhu. Dok dijete sluša melodične otkucaje majčinog srca, glazba koju slušaju majka i otac dopire i do njega. Po rođenju, djetetu se pjevaju uspavanke, dječje pjesmice i ono je gotovo u svakom trenutku okruženo raznovrsnom glazbom.

Roditelji instinktivno posežu za glazbom i zvukom kako bi umirili dijete, a vjerujem da je svim roditeljima poznat učinak “bijele buke” i da mi nismo jedini koji su svoju djecu uspavljivali pokraj nape ili fena. Danas je to ipak mrvicu lakše jer postoje aplikacije s takvim zvukovima pa ne morate usred noći paliti usisavač kako bi dijete zaspalo.

Uglazbljeni mozak

Mlađa djeca vole oponašati zvukove, pjevati pjesmice u kojima se tekst ponavlja, glumiti da sviraju razne instrumente, bubnjati po loncima i svim posudama koje pronađu u kuhinji. Već kao predškolci počinju sami smišljati melodije i pjesme, a u školi, putem glazbenog odgoja, uče pjevati zajedno te stvaraju određeni glazbeni ukus. Tinejdžeri, osim za slušanje i bunt, koriste glazbena iskustva za stvaranje novih prijateljstava preferiranjem određenog glazbenog žanra.

Istraživanja su pokazala da glazbena iskustva u djetinjstvu pozitivno utječu na razvoj djetetovog mozga. Glazba je najsvestraniji i najučinkovitiji medij razvoja djeteta. Ona pozitivno djeluje na fizički i intelektualni razvoj svakog djeteta i omogućuje razvoj estetskog odnosa prema umjetnosti. I puno toga zajedničkog ima sa slikovnicama. I glazba i slikovnice su umjetnost, utječu na razvoj komunikacijskih vještina, vizualne i slušne percepcije, pamćenja, mišljenja, opažanja, djelovanja, kritičkog mišljenja, motoričkih vještina, kreativnosti i mašte, vještine čitanja i emocionalne inteligencije.

Zato nisu rijetkost glazbene slikovnice. Višefunkcionalne, one su zapravo spoj glazbene, jezične i likovne umjetnosti. Ili slikovnice koje govore o glazbi, glazbalima, glazbenicima. Puno možemo naučiti, i mi i naši mališani, iz takvih slikovnica.

Note za medu i psa

Jedna od nama najdražih slikovnica s temom glazbe je Medo i klavir u izdanju Mozaik knjige. To je prva autorska slikovnica Davida Lichtfielda, inspirirana njegovom ljubavlju prema glazbi, šumama te pjesmom The White Stripesa “Little Room” i dobitnica je nagrade Waterstones Children´s Book Prize za najbolju dječju slikovnicu Best Illustrated book 2016.

Priča o malenom medvjediću koji je u šumi pronašao klavir kojem se svakodnevno vraćao sve dok jednoga dana, kad je medo već bio odrastao, iz njega nije počela izlaziti prekrasna melodija. David Lichtfield u svom crtanju koristi različite tradicionalne tehnike, ali i kombinira elemente u Photoshopu kako bi dočarao ozračje i stvorio jedinstvena umjetnička djela.

A njegova slikovnica Medo i klavir to zaista i jest. Prekrasna bezvremenska priča o glazbi, prijateljstvu i ljubavi koja donosi poruku o tome kako uvijek trebamo slijediti svoje snove, s predivnim ilustracijama koje vjerno prikazuju svaki medin doživljaj.

Na krilima prve uspješnice, David Litchfield uskoro je napisao i ilustrirao još jednu slikovnicu sa glazbnom temom – Pas i violina. Topla priča i mala umjetnička djela od ilustracija pustit će vas da utonete u mrežu mašte, uz nezaobilaznu pouku. Hugo i Hector su glavni likovi ove divne priče o prijateljstvu i pokazat će nam da pravi prijatelj ostaje uz nas i u dobrim i lošim vremenima “jer dobro prijateljstvo, kao i dobra glazba, traje cijeli život.”

Snažan serijal

Vjerujem da sada već svi znaju za glazbene slikovnice iz serijala Školske knjige – Orkestar priča priču. One su onaj čaroban spoj pisane, likovne i glazbene umjetnosti. Četiri su slikovnice dosad prevedene i izdane kod nas: Orašar, Četiri godišnja doba, Trnoružica i Labuđe jezero.

Sigurno svi znaju kako idu ove već dobro poznate priče, ali ono što će vas u potpunosti razoružati su ilustracije i glazba. Ilustratorica Jessica Courtney-Tickle ima čarobnu ruku. Toliko boja i detalja  pruža zaista neponovljiv doživljaj dok slušate glazbene predloške Petra Iljiča Čajkovskog i Antonija Vivaldija.

Nakon oduševljenja slikovnicama autorice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić “Ti nisi kao mi” i “Sretno srce“, dobili smo priliku pročitati njihove “Glazbene čarapice“. Zimska, božićna priča o jednom divnom učitelju – Cvrčku i vrlo marljivom učeniku – Zeki.

Taj je učenik imao samo jednu želju, zapjevati na šumskom božićnom koncertu. No unatoč svim naporima najboljeg učitelja Cvrčka, Zeko nije naučio pjevati. Niti svirati. Jer problem su bile njegove neobuzdane noge. Čim bi glazba krenula, on bi počeo skakutati. Zeko je bio strašno tužan, kao i Cvrčak koji je to smatrao vlastitim neuspjehom.

Šuma puna glazbe

Ali u razgovoru s Ježom i Vjevericom pojavit će se neobična ideja koja će razveseliti i Zeku i Cvrčka i njihove prijatelje. Često moji klinci traže da čitamo Glazbene čarapice. I to me jako veseli jer su u Nininim i Aninim slikovnicama prepoznali priče bliske djeci, jer kroz njih rastu i razumijevaju svijet oko sebe.

Ovo je priča o različitostima, o upornosti, o snovima, o razmišljanju izvan okvira, o pravom prijateljstvu upotpunjena prekrasnim, nenametljivim ilustracijama. Puno će klinci iz nje naučiti. I ne samo klinci.

A ako vam je želja najmlađima približiti glazbu i ključne pojmove vezane uz glazbu, a sve to kroz jednu divnu priču i čarobne ilustracije, onda je Ritam Zvukolik prava slikovnica. Autorica Lucija Stanojević na jednostavan način, kroz priču o Ritmu, Zvuku, Tonu i Melodiji te čarobnoj šumi kojoj treba pomoć, približava djeci svijet glazbe.

Priključuju se tu još i Zbor i Orkestar i mnoštvo djece koji će spasiti šumu koja će se od tada zvati Zvukolika Šuma jer svi će shvatiti kakvu moć ima glazba. Ilustracije Katarine Matković u ovoj slikovnici su zaista čarobne i odvest će vaše mališane, a i vas, na putovanje kroz zanimljive avanture Ritma Zvukolikog.

Uživajte u glazbi i slikovnicama, slikovnicama o glazbi i glazbenim slikovnicama s vašim klincima jer kako kaže autorica Lucija Stanojević, glazba ima moć da učini život ljepšim!