Najveći problem pri pronalasku kakve dobre slikovnice ili knjige je što nam nitko ne skrene pažnju da su se našli na policama knjižara i knjižnica. Marija ispravlja tu nepravdu prema sjajnim ilustriranim draguljima.

Lipanj je iza nas što znači da je prva polovica godine protutnjala brzinom munje. Čini mi se da u svijetu slikovnica i dječjih knjiga druga polovica godine ipak bude mrvicu aktivnija, možda zbog Interlibera, tko će ga znati. Pročitali smo dosta noviteta od siječnja do danas pa krenimo.

Dječja knjiga koja nas je prva oduševila i nasmijala do suza je A što će biti sutra? poljske književnice Renate Piatkowske i ilustratorice Katarzyne Bajerowicz u izdanju Srednje Europe. Rad ove autorice smo upoznali kroz Priče za predškolce, Priče iz pješčanika i Pjegaste priče u kojima glavni lik-dječak Tomica doživljava razne avanture.

Za razliku od tih priča, u ovima je glavni lik djevojčica Rozalija i u 14 kratkih priča, saznat ćete sve o njoj. Da su joj najbolji prijatelji Jan i Maja, da se jako voli igrati vani, da joj je najveća želja imati psa, i to jazavčara te da voli raditi nepodopštine kao i svi predškolci. Usput ćete se pošteno i do suza nasmijati jer ovu zbirku priča krasi istančan smisao za humor.

Majmunčić Mumi – privatni detektiv Briana Selznicka i Davida Serlina u izdanju Planetopije, kombinacija je stripa, slikovnice i knjige za učenje samostalnog čitanja. Što bi rekli, 3 u 1. Od samog izlaska kritičari ju jako hvale. Na listi je bestselera New York Timesa, Amazonovoj listi najboljih knjiga 2018., a Parents Magazine proglasio ju je najboljom knjigom za čitatelje početnike.

Pitate se zašto?

Pa jednostavno je nemoguće da se vama i djeci ne svidi majmunčić Mumi. On je beba majmun i privatni detektiv. Rješava zagonetne slučajeve nestalog nakita, pizze, nosa, svemirskog broda i bebe. I to sve uvijek na isti način. Prvo istražuje, pravi bilješke, jede grickalice, oblači hlače (na super zanimljiv i smiješan način) i na koncu s lakoćom pronalazi nestalu stvar.

Ilustracije su crno-bijele, raskošne, u stilu chiaroscuro ili film noira, načinjene olovkom, prepune detalja i tragova (tu vam može pripomoći kazalo na kraju knjige) i s crvenim sitnicama kojima je cilj naglasiti nešto. 191 stranicu pročitat ćete u trenu.

Vjerojatno se svi sjećate dječjeg klasika Riba duginih boja Marcusa Pfistera. A jeste li znali da je V.B.Z. naklada izdala još dva nova naslova iz serije slikovnica o ovoj malenoj ribici koja je svima u jatu podijelila po jednu svoju prekrasnu ljuskicu te osjetila kako ljubav i sreća rastu kad se dijele. U novim avanturama Riba duginih boja i mali stranac u nevolji,

Srebrica i njeno jato upoznaju malog stranca na svom grebenu, nepoznatog došljaka kojem ne daju da se pridruži jatu. No, ubrzo se Srebrica sjeti kako je to biti odbačen i usamljen te svi zajedno spase malenog došljaka velike opasnosti. U još jednoj novoj priči Riba duginih boja i čudovište iz morske špilje, Srebrica i njen mali prijatelj hrabro odlaze u mračnu, morsku špilju kako bi skupili crvene alge za bolesnu ribu Grbicu. U velikom su strahu zbog svih priča o morskoj špilji, no nakon ove avanture saznat će što znači da su u strahu velike oči te uspješno pomoći ribi Grbici. Predivne priče s poukom i prekrasne ilustracije Marcusa Pfistera nesumnjivo će postati novi klasici dječje književnosti.

U moru slikovnica u kojima su glavni likovi muškog roda, Ada Vijugica, znanstvenica iskače i pokušava na zanimljiv i humorističan način djeci približiti znanost i žene u znanosti. Sva sreća, sve je više ovakvih slikovnica i dječjih knjiga jer otkako postoji znanost, postojale su i žene znanstvenice, samo se rijetko o njima pisalo, učilo i čitalo u školskim udžbenicima.

Ada Marie, Vijugica je dobila ime po dvjema znanstvenicama – Adi Lovelace koja je bila matematičarka i prva računalna programerka i Marie Curie koja je otkrila elemente radij i polonij i tako dovela do otkrića rendgenskih zraka. Ovo je prva slikovnica autorice Andree Beaty prevedena na hrvatski jezik u izdanju Profila, a nadamo se još nekima koje je također ilustrirao David Roberts, osebujni britanski ilustrator.

Još su dvije slikovnice u izdanju Profila oduševljavale klince u prvoj polovici godine – Upoznaj stare Rimljane i Upoznaj stare Egipćane Jamesa Daviesa. U njima je hrpa zanimljivih detalja i činjenica koje, priznajem, ni sama nisam znala o životu starih Rimljana i Egipćana. James Davies je ove stare narode opisao i ilustrirao na tako zanimljiv i duhovit (nimalo nevažno!) način da će vas klinci sami tražiti da im čitate još i još.

Svega pomalo ima u ovim knjigicama, od opisa Rimskog Carstva i careva, starog Egipta i faraona, kućanstava, stila odijevanja (mnogo dječjih pitanja), hrane (još više dječjih pitanja), medicine (tu ćete se zadržati), religije, balzamiranja (vrlo, vrlo zanimljivo klincima) do današnjeg Rima i Egipta. Neke će vas informacije, vjerujem, iznenaditi kao i mene, a nekih ćete se sjetiti iz vremena školovanja i poželjeti da ste imali ove knjigice tada jer u njima povijest nije nimalo dosadna kakve je se ja sjećam.

More, o more. Jedna od naših omiljenih dječjih knjiga u zadnje vrijeme, koja je s nama putovala i na more kako bi teoriju pretočili u praksu, je upravo More, autorice Mirande Krestovnikoff i ilustratorice Jill Calder u prijevodu Vedrana Pavlića i uz stručnu redakturu Maje Novosel, a u izdanju Školske knjige. Ova knjiga pruža pregršt zanimljivih informacija o morima, oceanima i njihovim stanovnicima, o fenomenu plastičnog mora, brodolomima i našem divnom, plavom Jadranu. Prekrasne će vas ilustracije očarati i uvući u čudesan svijet podmorja iz kojeg više nećete željeti izaći.

Slikovnica koja nas je očarala već samom naslovnicom, nekako pročišćenom, skandinavski minimalističkom, je Potraga Manuela Šumberca u izdanju Profila. I sam format slikovnice je neobičan, a takve volimo. Priča je također minimalistička, nema tu puno teksta. Na nekim stranicama čak samo po jedna jedina riječ. Ilustracije su te koje pričaju priču, komuniciraju sa čitateljem na način da pružaju uvid u likove i njihovu potragu.

Iako su jednostavne , ipak ćete na njima naići na mnoštvo detalja koji će oslikati likove, njihove karakteristike i osjećaje. A likovi su psi. I svi sudjeluju u potrazi. A kako to obično i biva u životu, tražeći nešto uvijek usput dobijemo još nešto što nismo tražili, ali što nas obogati. Tako će i likovi ove priče iz svoje potrage izaći bogatiji za nešto što nisu niti znali da će pronaći, a to je prijateljstvo.

Osim što je napisao i ilustrirao Potragu, Manuel Šumberac je ilustrirao slikovnicu koju je napisao Roman Simić, a izdao Profil – Jura i gospođica zavissst. Ovo nije prvi Jura, već nastavak priče Jura i kuckalo protiv dosade koja nam se jako svidjela. U prvoj slikovnici Jura se bori protiv dosade, a u ovoj uz pomoć svog djeda, pobjeđuje jedan negativan osjećaj s kojim smo se svi susreli, a to je zavist.

Juri se čini kako je kod nekog drugog sve bolje i ljepše. I rođendanska proslava i kostimi pa čak mu se čini i da su drugi tate bolji od njegovog tate. Sve dok ne obavi jedan mali razgovor sa svojim mudrim djedom. Iako se tako čini, nije uvijek trava kod susjeda zelenija.

Ovo je pjesma koja liječi ribe je neobična slikovnica Jean-Pierrea Simeona i ilustratora Oliviera Talleca koju je izdao MeandarMedia. Dječak Artur ima zlatnu ribicu, Leona za kojeg mama utvrdi da je bolestan i da ga može izliječiti jedino pjesma. Ali Artur ne zna što je pjesma i pokušava to doznati iz mnogih izvora.

No svatko ima drukčiji pogled na poeziju i svijet pa mu tako svatko da drukčiji odgovor. Možda Artur neće naučiti što je točno pjesma, ali će naučiti gledati na svijet iz mnogo različitih kuteva te tako otkriti začuđujuće detalje. Djeca će usput naučiti nekoliko novih i neubičajenih riječi te tako proširiti svoj vokabular, a možda napišu i koju pjesmu.

Kuku i Riku su dva pijetla blizanca koji su živjeli bezbrižnim pijetlovskim životom sa svojim vlasnicima Tončijem i Đurom, obožavateljima glazbenih instrumenata i sviranja istih. No, nakon mnogih bezbrižnih dana, Kuku i Riku završe kod Buraza. Kako bi se vratili svom prijašnjem životu i seoskom dvorištu, morat će biti vrlo hrabri i vješti.

Slikovnicu nagrađivane hrvatske autorice i ilustratorice Nikoline Manojlović Vračar izdala su Mala zvona. Ranije smo čitali ilustriranu zbirku dječje poezije ove autorice Kako misli jure jednog malog Jure kojom nas je oduševila baš kao i ovom novom slikovnicom.

Još jedna predivna slikovnica koju su izdala Mala zvona je Hrušt i brodić autorice Sanje Lovrenčić i ilustratora Mingsheng Pia. Priča je to o dva nježna prijatelja koji su to postali upravo zbog svoje nježnosti. Brodić od papira i maleni hrušt koji ne zna letjeti glavni su junaci koji plove gradskom fontanom.

Zajedno će otkrivati svijet oko sebe, opasan i divan u isto vrijeme i saznati da i on može biti nježan prema nježnima. Priče Sanje Lovrenčić obožavamo još od Mjesečeve splavi, a čarobne ilustracije južnokorejskog umjetnika sa zagrebačkom adresom zaista nije teško zavoljeti.

Ako ste ljubitelji Harryja Pottera, onda ćete sigurno uživati u prvijencu australske autorice Jessice Townsend, Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow u izdanju Znanja. Morrigan je ukleta djevojčica koja bi, zbog toga što je rođena na Staru večer, trebala umrijeti na svoj jedanaesti rođendan. Iako se čini hrabrom, Morrigan se zapravo užasno boji tog trenutka koji treba stići.

Uz pomoć zagonetnog čovjeka po imenu Jupiter Sjever, Morrigan završi na jednom čarobnom mjestu-Nikadgradu gdje može ostati zauvijek sigurna ako izdrži četiri teške kušnje. Ova nevjerojatna priča na preko 300 stranica puna je fantastičnih i zanimljivih detalja, a ljeto je pravo vrijeme za čitanje ovakve zanimljive literature.

U nakladi Planet Zoe ove je godine po prvi puta izašla knjiga namijenjena osnovnoškolcima – Knjižnica tajni: Divovska greška, autorice Zoe Penn. Ovo nije obična dječja knjiga koju će klinci samo pročitati. Naime, uz likove, dvanaestogodišnju Sophiu i njenog mlađeg brata Marka, mali čitatelji morat će rješavati zagonetne situacije i logičke izazove. Jer knjiga koju su Sophia i Mark donijeli iz knjižnice nije samo neka stara zbirka priča, već portal u Almation, neobičan drugi svijet koji će ih zarobiti.

Na svom uzbudljivom putovanju susrest će neobične likove i doživjeti avanturu života kako bi se mogli vratiti kući. Ako tražite napeticu i usput vježbanje moždanih vijuga da ne zahrđaju za vrijeme ljetnih praznika, ovo je knjiga za vas!

Još jedna divna slikovnica dolazi iz nakladničke kuće Planet Zoe. Radi se o prvom hrvatskom izdanju slikovnice koja je izdana 1977.godine, Opasnom putovanju nagrađivane finske književnice i umjetnice Tove Jannson. Ne znam jesu li zanimljivije ilustracije ili fantastična priča o djevojčici Suzani koja umorna zaspe na livadi kraj svoje mačke. U jednom je trenutku skinula svoje naočale i kad ih ponovno stavi, svijet se čini sasvim drukčijim.

Pa čak i njena mačka koja pobjegne, a Suzana kreće u potragu za njom. Na tom svom putovanju kroz bajkovite, ali vrlo opasne i neobične krajolike, susrest će jednako tako neobična i zanimljiva bića i doživjeti prave avanture. Odličan prijevod, vrlo zanimljiva priča i divne ilustracije svrstavaju ovu slikovnicu na popis najboljih koje smo pročitali u ovoj godini.

Dvije nove slikovnice kojima će biti oduševljeni najmlađi čitatelji, izdala je nakladnička kuća Naša djeca. Mjesec kaže laku noć Lodovice Cime i Marie Elene Gonano i Tko se boji mraka još? Melanie Joyce i Davida Creightona-Pestera, obje u prijevodu Filipa Kozine, kroz nježne stihove, rimu i bajkovite ilustracije progovaraju o najčešćem dječjem strahu-onom od mraka i prate mališane dok tonu u san.

Slikovnica koja je tek nedavno izašla u nakladi Mozaik knjige, Zašto ne volim proljeće, autorskog dvojca Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca na simpatičan način opisuje zašto jedan dječak nikako ne voli proljeće. Iako i sam na kraju shvaća da proljeće nisu samo blatna šuma, prljave hlače i zaštićeno cvijeće. Ovaj je dvojac već ranije ostvario uspješnu suradnju slikovnicom Ured za izgubljene stvari koja nas je oduševila pa su nastavili utabanim putem.

I na koncu, dugoočekivana knjiga Priče o neustrašivim hrvatskim ženama u izdanju Iris Illyrice. Još otkako sam čula za Priče za laku noć za mlade buntovnice (tada nisu bile prevedene kod nas), razmišljala sam kako bi bilo odlično da se netko odluči na sličan način prikazati važne hrvatske žene. I odlučila je to učiniti Tatjana Barat, mlada književnica, novinarka i profesorica. Za ilustracije u ovoj knjizi bile su angažirane brojne nagrađivane hrvatske ilustratorice.

Priče su ovo o pedeset žena koje su iznimne po svom doprinosu društvu, koje su bile pionirke u svojim područjima djelovanja, a za neke od njih možda nismo nikad ni čuli. Zajedničko im je da su sve smatrale kako je obrazovanje put prema uspjehu što i je poruka ove knjige. Iza svake priče nalaze se po tri pitanja koja će potaknuti na raspravu i razmišljanje o pročitanom.

Sad kad pogledam unatrag, mnogo je noviteta, i to odličnih noviteta, a tek je polovica godine. Kad se ujesen zahukta ovaj dječji književni vlak, vjerujem da ćemo do kraja godine uživati u još mnogim odličnim novim slikovnicama i dječjim knjigama.

Najave su već krenule!