Uskoro ćemo moći reći da smo dočekali i to – prvi hotel u svemiru! Uf, koliko su nam puta to obećali.

Svima vama koji vjerno čitate naša tiskana izdanja ova vijest bit će poznata iz jedne (ne tako davne) Vijesti iz budućnosti!

Budućnost je u ovom slučaju malo požurila te se čini kako će u 2025. ovaj famozni hotel napokon vidjeti svjetlo dana (ili Mjeseca, ne znam kako se to kaže u Svemiru).

Gateway Foundation dizajnira prvi svemirski hotel – Von Braun Space Station – s ciljem da put u Svemir bude dostupan svima!

Jednog dana, odlazak u Svemir bit će samo jedna od opcija za godišnji odmor, kao primjerice Disney World, ili krstarenje.
Tim Alatorre, jedan od arhitekata

Hotel će biti izrađen uz pomoć iste one tehnologije koju koristi i ISS (International Space Station – Međunarodna svemirska postaja), no za razliku od nje, ovaj hotel imat će svoju umjetnu gravitaciju kako bi i kraći i duži boravak ondje bio puno ugodniji.

Dizajn je baziran na konceptu razvijenom još ’50ih godina po kojem je hotel i dobio ime.

Ovo zdanje izgledati će kao kotač, promjera od 190 metara. Kako će se okretati, tako će stvarati gravitacijsku silu. To znači da će posjetitelji i zaposlenici moći koristiti WC, tuširati se, i jesti jednako kao i na Zemlji (za razliku od astronauta na međunarodnoj svemirskoj postaji koji nemaju taj luksuz!).

Bacite oko kako izgleda pranje kose bez gravitacije…

Na svojim krajevima imati će 24 modula koji će služiti kao spavaće i pomoćne prostorije.

Neki od njih bit će na prodaju, a neki će se iznamjljivati vladama u svrhu raznih istraživanja. Očekuje se da će populacija stanice u cjelosti biti oko 400 ljudi.

Kako bi osigurali da posjetiteljima nikada ne bude dosadno, ovaj svemirski kotač nosit će i neke tipične zabavne stvari sa Zemlje, poput koncerata, filmova, poučnih predavanja i slično.

Izgled prostorija unutar samog hotela uvelike će podsjećati na “dom” – umjesto onog bijelog, sterilnog izgleda kakav je često prikazivan u raznim filmovima i serijama, ovaj hotel biti će dekoriran od prirodnih materijala kako bi se stvorila poznata “kućna” atmosfera na koju su ljudi navikli. Zahvaljujući razvitku tehnologije materijala moguće je izraditi laganije, prijenosnije i otpornije materijale koji i dalje podsjećaju na primjerice drvo ili kamen..

Gateway Foundation očekuje veliki interes za ovaj prvi svemirski hotel, te već kuju planove za 2030., i to veliki projekt pod nazivom The Gateway, koji će moći zaprimiti 1400 ljudi!

To će biti pravi gradovi u svemiru!

Vjeruješ li da će se sve ovo doista i dogodili ili nam samo raspiruju maštu?