Jako korisno

A baš mi se ne da…: super trikovi za brže učenje i bolje pamćenje

Priče Kolumna
Ilustrirao: Marko Butorac

Misliš isto kao i ja! Naravno! Ne da mi se učiti!!!

Evo, počelo je ne proljetno nego ljetno vrijeme, toplo, sunčano, i podrazumijeva se da bi radije izašao van s prijateljima voziti bicikl ili šetati se s prijateljicama. Škola više nije online, imaš puno zaostataka u učenju, pisanju zadaća ili neizvršenih aktivnosti? Imaš najave testova i ispitivanja?

Wow!! PANIKA!!! Moraš krenuti učiti. Mi ćemo ti pomoći, uvježbaj s nama trikove za SUPERPAMĆENJE, kako brže, lakše i efikasnije učiti, pamtiti i naravno dosjetiti se naučenih sadržaja.

Priprema za izvođenje trikova

(prije početka učenja OČISTI mjesto za učenje)

 1. Uvijek, ali baš uvijek, uči na istom mjestu, jer se u tvom mozgu automatski upali „lampica“ i uključi program za učenje.
 2. Pazi da ti je dovoljno svjetla da ne zaspiš i da ti se oči ne premore.
 3. Hej, znam, znam ovo će sada biti grooznooo, ali ISKLJUČI SVE: TV, mobitel, tablet, isključi internet! Možeš slušati Mozarta, on pomaže da lakše pamtiš, probaj, naravno,tihoooo.
 4. Sjedi na tvrđoj stolici, ne na fotelji, ne na kauču – mišići su ti aktivniji,a onda je i mozak budniji i spremniji za rad.
 5. Na stolu su SAMO, SAMO, SAMO knjige, bilježnice i pribor iz predmeta koji učiš.
 6. Napravi PLAN – ova kratka riječ jako je bitna. Planiraj kad ćeš i što učiti, naravno i koliko ćeš dugo učiti.

Prvi trik

 1. Započni učenje s nečim što ti je lagano,
 2. Onda se baci na teže i dosadnije zadatke i…
 3. Završi učenje s nečim što voliš i što ti ide.

Ovaj ti trik pomaže da ne odustaneš od učenja, pripremiš svoj mozak, „zagriješ ga“ pa se baciš na teže i dosadnije zadatke i za „finiš“ učenja imaš poslasticu u predmetu koji ti se sviđa i koji lako pamtiš.

Drugi trik – pomodoro tehnika

Koristi kad imaš jaaaaakooo puno za učiti.

Pomodoro tehnika dobila je ime po jednostavnom kuhinjskom pomagalu, brojaču vremena ili tajmeru, u obliku rajčice – pomidora. Možda tvoja mama u kuhinji ima sličan tajmer, posudi ga ili za ovu jednostavnu strategiju učenja pronađi na svom mobitelu aplikaciju (naravno, sada uključi mobitel) „pomodoro“. Mislim da je mudrije kupiti tajmer, jer ćeš imati bolji fokus i smanjit ćeš ometanja kao što su pristigle poruke ili pozivi.

 1. Podesi tajmer na 25 minuta, ovaj se period zove jedan pomodoro.
 2. Uči bez prestanka dok tajmer ne zazvoni.
 3. Odmori se  3-5 minuta, ne zaboravi tajmer namjestiti i kreni u drugi pomodoro.
 4. Nakon svaka četiri pomodora, uzmite duži odmor 15-30 minuta.

Psssttt..ako za vrijeme jednog pomodora prekineš učenje na duže od jedne minute, nažalost moraš štopericu vratiti na početak. Ovo će ti pomoći da sam sebe motiviraš, da se potpuno posvetiš zadatku koji imaš. Vježbaj samodisciplinu, samo naprijed, možeš ti to, ocjene će biti super.

I sada nam na našem stolu uz rožice – digitalne i uz pomidore (pomodoro trik) nedostaje još RIBLJA KOST. Da, da dobro si čuo – FISHBONE, smiješno i zabavo zvuči, zar ne?

Različita djeca uče na različite načine. Djeca dominantno vizualnog stila najlakše uče gledanjem i čitanjem, dominantno auditivnog stila najlakše slušanjem i govorenjem, a dominantno kinestetičkog stila najlakše dok se kreću te dodirivanjem. Istraživanja pokazuju da je oko 65 % djece vizualno, brže uče, lakše pamte i lakše se prisjećaju gradiva .

Sada idemo nacrtati riblju kost.

Treći trik – riblja kost

Strategija učenja riblja kost sastoji se od „glavnog“ pravca – glavne riblje kosti iz koje prema gore i prema dolje (naravno ukoso) izlaze linije – poprečne kosti ribe. Nacrtaj i glavu i naravno trokutasti rep.  Tvoja riblja kost može plivati (vodoravno nacrtaj) ili plutati (okomito nacrtaj).

U glavu ribe upiši glavni pojam možda „PADEŽI“ i kreni upisivati padeže po gornjim linijama (nominativ, genitiv..), a na liniju ispod objašnjenje tog padeža (odgovara na pitanje tko? ili što?). Kada si ispisao sve padeže, preklopi papir točno po glavnoj ribljoj kosti da ne vidiš objašnjenja i pročitaj pojmove i naravno odgovori. Provjeri jesi naučio – okreni papir.

Kad naučiš sve padeže, odmori se i  ponovi svoj FISHBONES. I znam, znam ti misliš: „Pa naučio sam!!! Ne da mi se…“ Moram ti reći da je zaboravljanje najopasnije prvih sat vremena, zato odmori se ili uči drugi predmet i ponovi. Vjeruj, sutra ćeš se s lakoćom sjetiti padeža.

Koristi različite boje, stvori asocijativnu vezu između boja i napisanoga teksta, kao i mjesta gdje se nalazi na tvojoj ribljoj kosti. Koristi se vizualizacijom kada se ne možeš odmah dosjetiti, prošeći u mislima po slici svoje ribe.

Četvrti trik – izradi flash kartice

Flash kartice su super jer se već pri njihovoj izradi mnogo toga zapamti, a primijeniti se mogu na gotovo svaki predmet. Rade se tako da se s jedne strane papirića ispiše pitanje (ili pojam, formula, i sl.), a s druge strane odgovor, definicija ili objašnjenje. Poželjno je da na svakoj kartici bude po jedno pitanje ili pojam.

Krenimo ispočetka:

 1. Pripremi kartice, to znači izrežeš (rezalicom za papir ili možeš naručiti indeksne kartice preko interneta) čvrsti karton (možda imaš staru mapu iz likovnog i u njoj čvršćih papira). Uobičajeno je da budu pravokutnici veličine npr.3×5 cm.
 2. Pripremi dobre markere, kemijske, flomastere.

 Učenjeeee!!

Aktivno čitaj gradivo i ključne pojmove ili pitanja napiši – VELIKIM slovima s jedne strane flash kartice (da ti bude lako čitati). S druge strane kratko odgovori na to pitanje ili opiši pojam – SAMO NAJVAŽNIJE piši (pazi da ti se slova ne ocrtavaju na prednju stranu kartice (kao što to znaju flomasteri ili imaš pretanak papir). Možeš i crtati odgovore, sheme.

Zapamti da su ti boje prijatelji, možeš kodirati jedan dio gradiva s jednom bojom – budi kreativan.

Pripazi da uvijek s lakoćom možeš čitati, znači ne crveni flomaster na crvenoj flash kartici.

U ovo naše internetsko doba imaš i u MS WORDU predložak „flash kartice“, ispiši ih i isprintaj, naravno na deblji papir. Psiholozi su otkrili da ćeš bolje pamtiti i lakše se dosjetiti odgovora kada ručno pišeš kartice.

Probuši rupice u jednom kutu, spoji kartice metalnim prstenom da budu zajedno ili provuci spajalicu,spremi u omotnicu ili stavi na njih gumicu.

Ne žuri se za izradu flash kartica, jer je to tvoj najveći korak. Dok ih čarobiraš, učiš, koncentriraj se, obrati pažnju!

I sad, kada si cijelu lekciju napisao po karticama, možda imaš 10, 15 kartica, kreni odgovarati na svaku karticu. Ako ne znaš odgovor, okreni karticu i pročitaj. Naučio si kada znaš odgovor (PAZI da naglas ponoviš svaki odgovor iako pomisliš „ovo znam, ne trebam ponavljati“) na sve flash kartice i po redu i napreskokce).

Prvi put ti možda bude teže i duže napraviti kartice, ali zapamti TI TO MOŽEŠ! Svaki sljedeći bunt flash kartica brže i lakše ćeš izraditi i poboljšati se u učenju. Predlažem da  pomoću njih ispituješ prijatelje, bit će ti zahvalni, a ti ćeš još više učvrstiti svoje znanje.

Kada završi ispit, spremi kartice u svoju Banku flash kartica.

Peti trik – palača sjećanja

Metoda rimske sobe je jedna od najpopularnijih mnemotehnika (tehnika pamćenja). Koristi je kada trebaš zapamtiti nepovezane informacije, poput popisa za kupovinu ili učenja planeta.

Ovaj se triksastoji u sljedećem: zamisli svoj stan, kuću ili prostoriju (koja ti je dobro  poznata ), u koju, jednu po jednu, stavljamo stvari koje trebamo zapamtiti. Zamišljaj – vizualiziraj slike tih stvari, možeš ih povećati, smanjiti, obojati, stvoriti asocijaciju, možeš raditi s tim pojmovima što god hoćeš, samo da ti budu lako pamtljive. Važno je i mjesto na koje ih odlažeš, hodajući kroz prostorije, jer tako pamtiš i redoslijed.

Evo ja krećem u svoju palaču, otvaram vrata svog stana i na njih „zakačim“ Zemlju (vrata su mi smeđa i ja tu ŽIVIM, jedini planet sa životom). U hodniku zamislim Merkur, skidam Masku (m kao Merkur i zapamtim da mi je jako toplo ispod maske baš kao što je Merkur najtoplija planeta jer je najbliža Suncu). Uvijek me dočeka „ljubav“ – moja mačka i zato vidim Veneru. Ulazim u kuhinju i na štednjak stavljam Mars (crvena planeta –vatra),  na hladnjak „zalijepim“ Uran (najhladniji planet). U dnevnom boravku najveći mi je kauč i zato tu sjedi Jupiter kao najveća planeta, imam pogled na Saturn – polica s prstenjemJ i za kraj, u kupaonicu „zagnjurim“ planetu Neptun (bog mora – voda).

Probaj i ti, stvori svoju virtualnu „palaču sjećanja“.

Šesti trik – mnemotehnike

Već su stari  Grci domišljato razvili jednostavne, ali sofisticirane metode mnemotehnike, odnosno mentalne strategije za unaprjeđivanje i olakšavanje pamćenja.

Suvremena su istraživanja pokazala da se pamćenje može poboljšati čak i do 200 %!

 1. Nepovezane riječi složiti u logičnu rečenicu ili priču, neka bude smiješno, čak što gluplje to bolje zapamtiš.

Nominativ Genitiv Dativ Akuzativ Vokativ Lokativ Instrumental

Netko Govori Da Ante Voli Lijepu Ivu.

2. Kodiraj planete Sunčevog sustava (prva slova riječi napiši u boji)

Moja Vrlo Znatiželjna Majka Je Uvijek Svima Nabrajala Planete.

Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Uran, Saturn, Neptun, Pluton

3. Ritam i rima

Sjećam se k´o jučer rek´o si mi ti

Površina kruga je er na kvadrat pi.

4. Skrati, stvori akronim od prvih slova

Ako još nismo zapamtili padeže evo jednog akronima

N.G. DAVI L. (piše u Novom listu)

Znaš što? Isprobaj i  mnemotehnike i strategije učenja, isprobaj što ti najbolje odgovara, lakše ćeš pamtiti imena, adrese, školske zadatke i druge obveze. Kao i kod većine novih vještina, trebaš si dati vremena, biti uporan te istrenirati mozak u selekciji važnih, bitnih informacija. Potrudi se isprobati i vidjeti koja je za tebe najučinkovitija strategija, svi smo mi jedinstveni.

Ti to možeš! Nemoj se zaboraviti nagraditi i prije spavanja ponovi padeže i planete jer kad utoneš u san, padeži će uskočiti u ladicu padeža, a planete u ladicu planeta u mozgu i sutra ćeš s lakoćom znati i planete i padeže.

Brzo će proći i ova školska godina, želim ti lijepo, uzbudljivo ljeto.

Tvoja psihologinja,

Borka.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.