Čuli za videoigru “Bear with me”? Nakon razgovora ispravit ćete nepravdu, a možda i krenuti u samostalnu avanturu izradu videoigre.

Andrej Kovačević je suosnivač i direktor igara u zagrebačkom studiju Exordium Games. Studio je najpoznatiji po nagrađivanoj i već sada kultnoj igri: Bear With Me. Andreja možemo čitati u Reboot časopisu u kolumni o indie sceni, a kada nađe vremena za odmor uči novajlije dizajniranju igara na Machina Game Akademiji. Poznat je i po borbi za bolje sutra hrvatskih game developera kroz Udruženje hrvatskih proizvođača igara.

Kako si se našao u game development svijetu?

Bio sam se zasitio posla koji sam radio prije game developmenta. Htio sam promjenu, nešto novo, nešto što volim i što će me veseliti u poslu. Iako nisam znao mnogo o game developmentu odlučio sam se probati. Uz pomoć Machina akademije sam stekao neka prva saznanja o tome kako se izrađuju video igre. Uskoro sam s prijateljem napravio koncept za našu prvu igru Bear With Me koju smo uspješno završili prije nekoliko mjeseci. Najbitnija je bila želja i volja.

Što ti je inspiracija za izradu igara? Pogotovo onih kao Bear with me.

Na igre gledam kao na interaktivni medij. Prostor za prenošenje nekog iskustva ili neke priče. Stoga se prije kreiranja svake igre pitam što ona treba igračima prenijeti. Nekada je to samo zabava, a nekada je možda i poruka u nadi da će igrači imati sluha čuti što smo im htjeli ispričati. Na taj način s njima dijelimo svoje iskustvo i pogled na svijet.

Što čitaš, gledaš i slušaš?

Najčešće čitam, gledam i slušam on-line sadržaje putem mobitela ili računala. Zanimaju me tehnološke inovacije poput umjetne inteligencije, analize podataka, neuralnih mreža, kriptovaluta. Volim čitati i o poduzetništvu, osobito iskustva drugih studija koji se bave izradom igara. Najmanje gledam serije i TV, a kada gledam onda najčešće nešto humoristično.

Kako se unapređuješ, kako učiš?

Vjerujem da je učenje dio stalnog osobnog razvoja i napretka. Oduvijek sam volio učiti nove stvari. U poslu često imamo izazove s kojima se susrećemo prvi put pa onda učimo kako ih riješiti. Često upisujem i razne on-line tečajeve koje pohađam u slobodno vrijeme kako bih otkrio nove stvari ili naučio nešto više o stvarima koje me zanimaju. Puno naučim i od kolega, domaćih i stranih, kroz dijeljenje naših iskustava. Svatko je prošao drugačiji put iza kojega se često kriju zanimljive lekcije.

Odaj nam neki opaki plan za budućnost (životni, game development, itd.)?

Volio bih jednoga dana upisati doktorski studij vezan uz video igre. A volio bih i u sklopu svoje karijere raditi na igri koja će imati široku ulogu u kulturi tj. pridonijeti razvoju medija video igara.

I naravno, kakve igre igraš, koja ti je najdraža i zbog čega?

Igram gotovo sve kako bih pratio trendove i znao što se traži na tržištu. Najdraže su mi one igre koje nisu predugačke, ali ih dugo pamtim zbog poruke koju prenose. Neki od najdražih naslova su mi Papers, Please, Hellblade: Senua’s Sacrifice, The Witness i Monument Valley.

Imaš li nekog najdražeg youtubera? Zašto on/ona?

Od stranih youtubera pratim Videogamedunkeya jer ima neozbiljne, smiješne i iskrene recenzije igara. A od domaćih podržavam Sansen’s World Kutak. Sanda vodi odličnu, opuštenu zajednicu s puno zafrkancije i pozitivne energije.

Savjet za sve buduće game developere?

Samo hrabro naprijed. Svijet igara je vrlo izazovno, ali i vrlo zabavno područje. Puno se uči i puno se radi, ali zato radimo ono što volimo. U Hrvatskoj je sve više prilika i sve više mogućnosti da se svatko sa željom i trudom može uključiti te i sam postati game developer.