Volimo neobične i pametne koncepte koji nas možda ne čekaju iza ugla, ali malo pokreću maštu. Takav je ovaj…

Zamislite situaciju. Došli ste na ravnu gradsku površinu s djetetom. Tamo nema ničega. Prazno. Vadite mobitel, u posebnoj aplikaciji pritišćete “start”, a pred vas iz posebne garaže stižu poput kakvih autića – sprave s dječjeg igrališta, pomagala, igračke… I oblikuju se u formu koju vi izaberete. Sami se kreću, pozicioniraju, paze na sigurnost. Zvuči dosta neobično.

Upravo takav koncept izašao je iz suradnje dizajnerskog studija Nendo iz Tokija te tehnološke kompanije DeNa koja se bavi razvojem uređaja baziranih na umjetnoj inteligenciji. Kako potonja želi stvarati i modernu urbanu opremu u skladu s tehnološkim dostignućima došlo je do prirodnog spoja. Pokretni parkić čine uređaji koji nalikuju autićima, a svaki sugerira jednu od glavnih radnji u igri: penjanje, okretanje, klizanje, odmor, skakanje…

Naravno, sve je ovo daleko od stvarnosti, posebno domaće gdje je problem preživljavanje i drvene ljuljačke, ali tko zna… Svakako se držimo one poruke iz davnog teksta – kada je riječ dječjoj igri dovoljni su kamenčići, štapići i pijesak. Ipak, fora je o urbanoj opremi razmišljati na pomaknute načine jer tko zna gdje će koncept pronaći svoju svrhu.

Kako sve izgleda pogledajte u zanimljivom videu, a korisno je zaviriti i na službenu stranicu dizajnerske ekipe s puno vizuala.