Maja nas podsjeća na ono što jako često zaboravljamo – najbolja zabava je u improvizaciji, prirodi i svemu onome što doista osjećamo.

Zatvorite oči i vratite se u vrijeme djetinjstva, vrijeme kada ste bili bezbrižni. Prisjetite se najljepših trenutaka koje ste proveli u tadašnjem najvažnijem poslu, a to je bila igra. Kako ste se igrali? S čime? S kime?

Igre su vjerojatno bile jednostavnije, bez preskupih igračaka. Vani, penjući se po stablima, berući amule, skupljajući listove koji su postali novac kojim ste kupovali kolačiće od blata koje su spretno umijesili vaši prijatelji. Koliko je tu bilo zaprljanih ruku, poderane odjeće i obuće, puno dječje vike i smijeha…

Igra je uvijek – uživancija!

Sada otvorite oči i pogledajte kako se vaša djeca igraju. Na sličan način, uživajući u svakom trenutku provedenom u igri. Danas djeca imaju savršeno izrađene igračke koje su napravljene tako da jasno ukazuju kako njima rukovati i kako se igrati. Pa tako imamo male kućanske aparate, plastično voće i povrće, razne figurice i superjunake, kocke, legiće…

Ali, što se dogodi kada dijete u prirodi pronađe kamenčiće?

Oni mogu postati svašta, što god je u tom trenutku potrebno za dječju igru. Razne namirnice za pripremanje ručka, kocke, životinje, a grančice mogu poslužiti za pecanje, ali i kao kuhača. U tom trenutku djetetu smo pružili slobodu, slobodu da bude ono što je, da razvija maštu i kreativnost, da pokuša riješiti razne zadatke i probleme. Dali smo mu veliku moć…

Može se dogoditi da je djetetova soba puna raznih igračaka, a ono se ničim ne igra dugo, prelazi s jedne igre na drugu te ubrzo završava. Dijete na taj način ne razvija koncentraciju koja će mu kasnije u životu biti važna, već pokazuje površnost u igri. Kako tome doskočiti?

Čarolija stare kutije

Djetetu treba ponuditi dovoljno izazovan zadatak i igru u koju će se udubiti, u kojoj će morati razmišljati, logički i kreativno, u kojoj će možda trebati pomoć drugih te će na taj način razvijati socijalne vještine i važnost suradnje. Bez previše igračaka koje mu odvlače pažnju jer u sobi prenatrpanoj igračkama, one služe kao distraktori, ometači pažnje.

Zato sakupljajte stvari koje vam više ne trebaju, kartonske tuljke, boce, čepove i ostalo što može postati dvorac, kućica, garaža, telefon, prijevozno sredstvo, dalekoskop, ukras za dnevni boravak… Sakupljajte i stare aparate; telefone, tipkovnice koji su djeci zanimljiviji od „lažnih“ plastičnih. Zapravo sve pravo, sve „za odrasle“ je mnogo zanimljivije od igračaka. Pravo posuđe, čekići, pilice mnogo su atraktivniji. Primijetili ste da vam djeca žele pomagati u raznim poslovima.

Uključite ih, tako im govorite da imate povjerenja u njih, da oni to mogu. I zaista mogu, uz vašu pomoć i podršku. Stare krpe, razni materijali, vuna i kuhača mogu poslužiti za izradu jednostavnih lutki. Znate i sami kako se dobro osjećate kada nešto napravite vlastitim rukama. Možete li zamisliti kako će se dijete zadovoljno osjećati kada napravi vlastitu igračku?

U prozirne boce možete dodati pijesak ili vodu pomiješanu s temperom i gliterom te će obična boca postati zanimljivo sredstvo za igru. Staklene boce mogu postati glazbeni instrumenti ulijevanjem različitih količina vode te tako možete istraživati zvuk. Osim što zajednički uživate u izradi igračaka, ponovnom uporabom iskorištenih predmeta šaljete djeci važnu ekološku poruku.

Senzorno je super!

Kada ste u prirodi potražite prirodne materijale; češere, kamenčiće, pijesak, grančice… Vidjet ćete kako prirodni materijali mogu biti zabavni. Od njih možete napraviti senzornu stazu. Zalijepite materijale na karton po kojem dijete može hodati (možete dodati i meke materijale, vunu, hrapave materijale…), pogotovo u zimskom periodu kada nemamo mnogo prilika za bosonogo hodanje po plažama i livadama.

Ako želite napraviti senzornu ploču dodajte još i razne spužvice, brusni papir i ostale materijale različitih tekstura koje će dijete ručicama rado istraživati. Dodajte i ključeve, brave, privjeske, prekidače (znate koliko vole paliti i gasiti prekidače) te će užitak biti veći. Dijete će istraživati kako izložene stvari funkcioniraju, učit će rješavati probleme, razvijati motoriku i još mnogo toga.

Napravite i senzorne vrećice. Napunite prozirnu vrećicu gelom za kosu ili za tuširanje te unutra ubacite glitere, školjkice, pijesak, dugmiće i ostalo što vam se nađe pri ruci. Važno je dobro zatvoriti vrećicu kako bi dijete moglo nesmetano uživati u dodirivanju i opipavanju.

Senzorne staze, ploče, boce i vrećice su sredstva za razvoj senzomotorike, posebno važne za dijete u ranom i predškolskom razdoblju. Zato uključite sva osjetila, istražujte zvukove, mirise, razne materijale i teksture. Vratite se u djetinjstvo i probudite dijete u sebi, opustite se i zaprljajte se.

Ako vi istinski uživate u igri, uživat će i vaše dijete, a stvarat ćete i lijepe uspomene…