Stopala su puna živaca i jako je važno da osjete zemlju, kamenje, pijesak… Imamo jedan projektić koji gotovo svatko može napraviti.

Neki ih zovu taktilnim stazama. Drugi senzornim putevima. Profesionalci refleksološkim stazama. Koje god riječi za njih koristili one su izrazito korisno pomagalo u odrastanju mlađem bratu, sestri i ostaloj djeci iz ulice. A riječ je zapravo o nečem relativno jednostavnom – stazi na tlu dugoj otprilike 2 metra na kojoj postoji pet ili više polja s različitom podlogom – u jednom polju je kamenje, drugom zemlja, trećem drvo… i tako po volji kao u kakvom receptu.

Dvije dobre vijesti – taktilne staze jako su korisne za djecu u ranim godinama razvoja, a moguće ih je obiteljski i samostalno napraviti kao korisnu zabavu jednog sunčanog vikenda.

U čemu je trik?

Na stopalima iliti tabanima nalazi se čak 7 000  živčanih završetaka koji vode do cijelog tijela. Upravo zato izlaganje različitim osjetima poput tvrdog hladnog kamena ili toplog hrapavog drveta utječe na mentalni razvoj, bolju koncentraciju i jednostavno dobar osjećaj opuštanja. Na stopala u debelim tenisicama i cipelama jako zaboravljamo, ali njihov kontakt s pravim tlom je koristan i potreban.

Izraditi samostalno taktilnu stazu nije teško i u svakoj ulici bi trebala biti bar jedna. Zato izaberite neki dio uz vlastitu zgradu u dogovoru sa susjedima ili pak, ako živite u kući, dio dvorišta na kojem ćete stvoriti taj poseban putić.

Staza prvo treba dobiti oblik i to je najvažniji i najkonkretniji dio izgradnje. Za oblikovanje možemo koristiti komade drveta, kamenja, ali najbolje je izraditi ga od pune opeke/cigli – svaka je duga 25 cm i trebat će ih jedno 25 za stazu od 2 metra. Posložite ih u dvije trake s oblikovanim poljima koja ćete napuniti materijalom za hodanje.

Popunjavanje polja je sladak i jeftin zadatak. Trebate sitno i veće kamenje (s plaže), par kantica pijeska (teren za odbojku na plaži ili neko gradilište), komade drveta raspiljene poput kriški salame ili koru (ostalu nakon piljenja ili cijepanja drva) te zemlju (iz obližnjeg šumarka) u koju presadimo travu ili kakvu drugu biljku pogodnu za gaženje. Svaki materijal se stavi u svoje polje, sve se lijepo oblikuje i to je zapravo to.  Vrijeme je za izuvanje obuće i prezentaciju mlađem bratu ili sestri. Osjetimo stopala u punom sjaju!

Zaviri u odličan primjer s konkretnim koracima i fotografijama.