Ako još uvijek neznate što je BGG, mislim da ćemo se posvađati…

Šala mala 🙂 Ne volim se svađati, ali volim zaigrati dobru igru!

BGG, ili BoardGameGeek, jedna je od najvećih online board game zajednica za najnovije gaming informacije. Registracija je besplatna, i neke od fora funkcija su to da možete otkriti mnogo fantastičnih igara, ostavljati svoja mišljenja, recenzije i ocjene , vidjeti kako igra izgleda, pronaći prijevode i uključiti se u razne diskusije na forumima s drugim igračima.

Igara je zaista mnogo, a kad kažem mnogo, zaista to i mislim: mnoge od njih nikada niste vidjeli u dućanima! Ukoliko primjerice kupujete novu igru, za sebe ili kao poklon nekome tko ih jako voli, postoji 2019 Board Game Gift Guide, vodič najboljih igara u 2019!

BGG sadrži ogromnu bazu ne samo za board gameove iliti stolne igre, već i za igre s kockama, kartama, tileovima, preko raznih žanrova (ratne, puzzle, strategije, party igre itd.). Ako nemate s kim diskutirati kvalitetu komponenti starog i novog Monopolyja – ovo zvuči kao mjesto za vas!

Top 5 igara

Da vidimo što kažu BGG-ovci, koje su igre po njihovom mišljenju zaslužile biti u prvih 5 (ako sumnjate u njihov sud, samo pogledajte ogromne liste nagrada koje je svaka od ovih igara osvojila)! 

1. Gloomhaven (2017)
Broj igrača: 1-4
Dob: 14+
Trajanje igranja: 60-120 min.

Cijena: od 114 $

Opis: radi se o taktičkoj combat igri nadahnutoj Europom, gdje su igrači u ulozi avanturista s posebnim setom vještina i razlozima zašto su se uopće odlučili na putovanje u ovaj tamni kutak svijeta.

Igrači moraju surađivati kako bi napredovali u vještinama, otkrili nove lokacije i proširili priču svojim odlukama. Idealno, ova igra se igra u više sesija, i nakon scenarija, igrači samostalno donose odluke što kasnije diktira nastavak priče.

2. Pandemic Legacy: Season 1 (2015)
Broj igrača: 2-4
Dob: 13+
Trajanje igranja: 60 min.

Cijena: od 72 $

Opis: Pandemic Legacy je co-op kampanja s vrlo kompleksnom pričom koja se igra kroz 12 do čak 24 sesije, ovisno o tome koliko dobro će vaša grupa igrati 🙂 U početku, igra započinje kao i osnovna verzija Pandemica, u kojoj se vaš tim stručnjaka koji se bori protiv bolesti utrkuje s vremenom kako bi ugasio žarišta dok pokušava pronaći lijek…

3. Brass: Birmingham (2018)
Broj igrača: 2-4
Dob: 14+
Trajanje igranja: 60-120 min.
Cijena: od 58 $

Opis: Ovaj nastavak je jedna vrlo zanimljiva igra ekonomske strategije i priča priču o kompetititvnim poduzetnicima iz Birminghama tijekom industrijske revolucije između 1770. i 1870. Kao igrač moraš razvijati, graditi i uspostaviti svoju industriju, i to sve u pokušaju nadmudrivanja tržišta.

4. Terraforming Mars (2016)
Broj igrača: 1-5
Dob: 12+
Trajanje igranja: 120 min
Cijena: od 42 $

Opis: Godina je 2400. Čovječanstvo počinje oblikovati planet Mars, a divovske korporacije pod pokroviteljstvom Svjetske Vlade na Zemlji, pokreću ogromne projekte kako bi podigli temperaturu, razinu kisika i pokrivenost oceanom tako da Mars postane naseljiv. U ovoj igri, igrač izabire jednu od tih korporacija i sa ostalima surađuje kako bi preoblikovali Mars. Bodovi se dobivaju ovisno o uspješnosti i doprinosu preoblikovanju.

5. Through the Ages: A New Story of Civilization (2015)
Broj igrača: 2-4
Dob: 14+
Trajanje igranja: 120 min
Cijena: od 52 $

Opis: Kroz ovu igru gradite civilizaciju – od doba antike pa sve do modernih vremena. Svaki igrač pokušava izgraditi najbolju pažljivim upravljanjem resursima, otkrivanjem novih tehnologija, biranjem pravih vođa, održavanjem vojske i sl. Ukoliko ste slabi u bilo kojem području, to protivnici mogu iskoristiti protiv vas!