Ježeva kućica

Pod ove teške i sparne dane kada nam ni more više ne pomaže, dolaze nam u spas knjige u slušnom obliku. Da, dobro ste čuli.

Koliko sam samo puta od mojih prijatelja i neprijatelja, poznanika i stranaca, čuo kako nemaju vremena čitati. 24 sata izgledaju puno jedino na papiru, ali u praksi i ne baš.

Pokušavao sam ljude uvjeriti kako uvijek mogu imati knjigu u torbi, vreći, cekeru, kuferu, pod pazduhom, ali ne – njima treba mir za čitanje, a ne vreva gradskoga života. No, onda vidim svoje prijatelje i neprijatelje, poznanike i strance, kako uredno sjedaju i listaju sadržaj na mobitelu i nakon što se sjetim svih onih svojih opaski, počnem razmišljati kako to „okrenuti protiv njih“.

Odgovor glasi – e-book. I to ne mislim na PDF koji listate jer u taj rat ne ulazim sada („To nije knjiga!“) već mislim na knjigu za koju su vam potrebne jedino slušalice.

I ubrzo aplikacija Book&Zvook.

Knjige u novome ruhu

Duo Ljubica Letinić i Lana Deban, vidjevši situaciju u kojoj se knjige, nemoćne protiv mobitela i drugih svaštarija iz ovoga stoljeća, nalaze odlučio je napraviti aplikaciju pod nazivom Book&Zvook, prvu mobilnu aplikaciju za slušanje knjiga na hrvatskome jeziku. Savršeno za dane kada naočale ostavim doma.

Na web stranici Book&Zvook trenutno su dostupne tri knjige– „Ježeva kućica“ Branka Čopića, „Što je muškarac bez brkova“ Ante Tomića te „Sjećanje šume“ Damira Karakaša. Ono što nam Book&Zvook čini posebnim je činjenica što nam pruža jedno sasvim drugačije iskustvo time što knjige čitaju – glumci.

Ježevu kućicu“ tako pripovijeda Sven Medvešek, a glasove redom daju Filip Križan, Jelena Miholjević, Livio Badurina, Filip Šovagović, Elizabeta Kukić i Lela Margitić. Uključena je i glazba za koju je zaslužan Dubravko Robić. Tomićev bestseller pak čita Ivica Vidović, dok Karakaša čita Živko Anočić. Kreatorice aplikacije najavile su kako će dolazak aplikacije na mobilne platforme tempirati s dodavanja autora redom Miljenka Jergovića, Sonje Manojlović, Zorana Ferića, Ivice Đikića, Jurice Pavičića, Ivane Sajko, Ivane Bodrožić

Aplikacija trenutno još nije dostupna na Apple i Android uređajima, ali ubrzo će i taj dan svanuti. Na sreću jer pored svih ovih radova u gradu Rijeci nikad nije loša opcija se nakratko izgubiti u nekoj knjizi.