Imamo li ili ne doma lijepo sređenu malu kućnu knjižnicu možda određuje puno više toga nego što smo spremni misliti. Naša nova suradnica sa super bloga Mali čitači ima par jako dobrih savjeta.

Djeca kojoj roditelji čitaju pet knjiga dnevno do polaska u vrtić mogu čuti otprilike 1,4 milijuna riječi više nego djeca kojoj roditelji nikad nisu čitali, utvrdila su najnovija istraživanja. Ne mora to biti baš pet knjiga, bit će dovoljno i petnaestak minuta vašeg vremena dnevno.

Svi znamo koliko je važno čitanje od najranije dobi. Već i male bebe reagiraju na glas, pogotovo svojih roditelja. Čak i dok dijete ne razumije sve što mu govorite, čitanjem se stvara osjećaj bliskosti između roditelja i djeteta, dijete se osjeća sigurno i osjeća da se roditelj posvećuje baš njemu. Iako je u prvoj godini slikovnica zapravo igračka koju dijete proučava i prelistava, kasnije će postati predmet koji će zavoljeti poput igračke.

Roditelji, uz pravi poticaj i zainteresiranost za čitanje djetetu, svojim modelom i izlaganjem djeteta slikovnicama kod kuće i u knjižnicama uvelike utječu na razvoj ljubavi prema čitanju. Brojne su dobrobiti čitanja od najranije dobi za dijete. Ono utječe na cjelokupan djetetov razvoj, potiče razvoj komunikacije, govora, mašte, pažnje, kritičkog mišljenja, obogaćuje djetetov rječnik, stvara međugeneracijske veze između djece i odraslih, a dijete prepoznaje i razumije svoje i tuđe osjećaje.

Razne studije su otkrile da su osobe koje su bile okružene većim brojem knjiga dok su bile djeca, postigle bolje rezultate na područjima pismenosti, računanja i digitalne pismenosti. Djeca koja su okružena knjigama u svojoj obitelji i svom domu, sklonija su zainteresirati se za čitanje. Knjige u kući potiču na čitanje i pokazuju što ta obitelj smatra vrijednim, a djeca će više i brže zavoljeti čitanje ako ono zauzima važno mjesto u obitelji.

Važno je čitati djeci, a čitati ne možemo bez knjiga i slikovnica. Mi našu malu knjižnicu izgrađujemo i nadopunjujemo otkako je najstariji dječak bio beba i ona je sad, skoro deset godina kasnije, poprilično velika i ono što me najviše veseli, dio svakodnevnih dječjih aktivnosti. Nekoliko je stvari, prema mom iskustvu, važno za izgradnju dječje kućne knjižnice ili kutka za čitanje:

Prostor

Najvažnije je odabrati dobro mjesto. Odaberite jedan tihi kutak u dječjoj sobi (znam da zvuči nemoguće 🙂, pogotovo kad ih troje dijeli sobu ) ili negdje drugdje gdje se dijete može fokusirati na listanje i čitanje slikovnica i knjiga. Bit će vam potrebno i prigodno osvjetljenje, prirodno ili neka lampa za čitanje, jastuci i prostirke za udobnost. Bez obzira na sve vrste stolaca ifotelja koje smo dosad isprobali, najdraži im je i dalje pod.

U blizini uvijek držite olovke, bojice, flomastere i papir kako bi se djeca nakon čitanja mogla i likovno izraziti ako požele. Potaknite ih da napišu i nacrtaju vlastite slikovnice i straničnike ili izrade papirnate lutkice po uzoru na likove iz slikovnica I knjiga.

Police

Važno je da su slikovnice i knjige na djetetovoj razini, I to ne samo što se tiče njegove čitalačke vještine, već doslovno, fizički. Neka budu na niskim policama koje dijete može sigurno i samostalno koristiti. Mi smo od jedne naše police napravili korito za slikovnice i knjige jer sam primijetila da je djeci lakše tako ih pregledavati i izvlačiti.

Dobro je imati i makar jednu malu policu na kojoj su slikovnice i knjige izložene kao u knjižarama te su im vidljive naslovnice. Njih redovito izmjenjujte kako bi djeca vidjela i poželjela prolistati neke nove ili pak stare, već zaboravljene naslove.

Ako nemate mnogo slikovnica I knjiga, možete zajedno s djetetom urediti drvenu kutiju ili neku košaru u kojoj ćete ih držati ili oslobodite jednu svoju policu, po mogućnosti najnižu, gdje bi dijete moglo držati svoje slikovnice i knjige. Važno je da su nadohvat ruke. U našoj kući, slikovnice i knjige su na svakom koraku i zovu na čitanje.

Slikovnice i knjige

Možda mi roditelji znamo ponekad mrvicu pretjerati u svojim nastojanjima da djeci pružimo samo kvalitetnu literaturu pa im kupujemo one slikovnice i knjige koje se nama sviđaju i za koje mislimo da su dobre za našu djecu.

Pustite da vas djeca vode, neka izaberu ono što ih privlači čitanju. Napravite zajednički popis onoga što ćete nabaviti. Vi ih usmjeravajte, a oni neka odaberu. Time razvijaju svoje kritičke sposobnosti. Sakupljajte slikovnice i knjige raznih tema, veličina, za različitu dob jer djeca rastu, razvijaju se, mijenjaju interese i nikad ne znate što će im sljedeće biti zanimljivo.

Često pri pogledu na cijenu slikovnice ili knjige pomislimo kako je skupa. Ali to isto ne pomislimo pri pogledu na cijenu nekih igračaka. Pretvorite kupnju slikovnica i knjiga u potragu za blagom. Pratite rasprodaje, sniženja, posjećujte antikvarijate, čitajte oglasnike.

Zamolite obitelj i prijatelje da za rođendane i blagdane ne kupuju djeci plastične igračke, već slikovnice, knjige i dječje časopise. Oni su jeftiniji  od slikovnica i knjiga, a često donose pregršt zanimljivih priča.

Retro moć

Vjerojatno i vaši roditelji imaju negdje na tavanu ili u podrumu spremljenu kutiju s vašim prvim slikovnicama i knjigama. Djeci su takve stare, a pogotovo vaše, slikovnice i knjige vrlo zanimljive.

Razmjenjujte slikovnice i knjige s malim prijateljima. Posjećujte svoju lokalnu knjižnicu s djecom i posuđujte slikovnice i knjige. Za takve posuđene, možete koristiti jedan dio police ili imati posebnu košaru (kao mi) kako ih ne bi pomiješali sa svojim slikovnicama i knjigama. Na taj način izbjegnite drame i potrage epskih razmjera za odbjeglim posuđenicama skrivenima ispod jastuka.

Djeci je jako važan osjećaj posjedovanja što su urednici prepoznali pa u većini novih slikovnica i knjiga, na prvoj stranici možete pronaći natpis: Ova knjiga pripada… Samo upisivanje vlastitog imena daje djeci osjećaj posjedovanja, a može dodati i ono nešto “novo” rabljenim slikovnicama i knjigama.  Ako takva stranica ne postoji, lako možete na računalu dizajnirati svoje vlastite naljepnice, isprintati ih i zalijepiti u slikovnice i knjige.

Raspored na policama

Raspored slikovnica i knjiga na policama  jedna je od težih tema za mene s obzirom da sam ja knjižničarka pa imam profesionalnu deformaciju zbog koje dolazim u napast da sve naše slikovnice i knjige poslažem prema pravilima struke.

No, u našoj kućnoj knjižnici, klinci su profesionalci pa tako oni sami odabiru kako će poslagati svoje slikovnice i knjige. Nekad je to prema boji, nekad prema temama, nekad prema nečem trećem, a nekad prema nečem samo njima razumljivom. Naše pravilo je samo da to bude način koji će im pomoći da lako pronađu slikovnicu ili knjigu koju traže. Vi dogovorite vaš način i budite sigurni da ćete ga promijeniti još mnogo puta.

Bez obzira koliko slikovnica i knjiga imali kod kuće, sve dok čitate sami i zajedno sa svojom djecom, šaljete im najljepšu moguću poruku – da su knjige važne i da je čitanje važno. U njemu možemo uživati i naučiti toliko mnogo novih stvari. 

A  na kraju dana, to je ono što se broji.