Fotografija je preuzeta sa službene stranice xl-muse.
Fotografija je preuzeta sa službene stranice xl-muse.

Tko je rekao da knjižnice i knjižare izgledaju dosadno? Kineski primjer nas je zakucao za pod. Ili plafon. Ili zid. Skužit ćete u čemu je fora.

San po san – nova .

Dok maštamo o tome kako će izgledati Dječja kuća, potrebno je s vremena na vrijeme nalaziti na pogonsko gorivo. Znate – i naša mašta nailazi na zidove koje je potrebno razbiti malo jačim čekićem. Stoga sam ja tu jer sam uspio pronaći čekić koji tražite. Gdje?

U Kini.

Točnije, u Chongqingu gdje je firma X+Living redizajnirala knjižaru Zhongshuge da izgleda kao da ste zakoračili u svemir. Hoću reći – u knjižnicu. Pitanje je kako su uspjeli stvoriti knjižnicu čije se knjige nalaze lijevo, desno, gore, dolje, u istom vremena i na zemlji i na nebu? Jednostavno – zrcala!

Suradnja dizajnera i arhitekata je spretnim postavljanjem zrcala uspjela pretvoriti san u javu koju nestvarnijom čine same knjige koje svojom raznolikošću cijelu knjižaru čine još začudnijom. Naravno, cijela priča ne staje tu jer je knjižara protkana stepenicama i katovima koje na prvi pogled nemaju kraja jer kada pogledate otkuda ste krenuli zamislite se – zašto se opet nalazim na početku ako sam ušao prije tri sata?

Kineska firma X-Living poznata je po surrealnim knjižarama te je ovo samo nastavak projekta Zhongshuge knjižare koja se sastoji od više dijelova koji su svaki na svoj način specifični. Književna zemlja čudesa čini se prikladnim nazivom za ono što su dizajneri ostvarili unutar te knjižnice koja vam jednostavno želi poručiti sljedeće – čudnovati su putevi do knjiga.

Kao i same knjige.