Ljetni odmor pravo je vrijeme za čitanje. Vremena za nove priče, pustolovine i likove imamo napretek!

Ljetno je čitanje zabavno i donosi iskustva koja obogaćuju. Važan je dio ljetnih praznika i to ne samo zato što mnogi u čitanju uživaju. Čitanje tijekom ljeta pomaže djeci zadržati stečenu vještinu čitanja, a ovogodišnja prilagođena nastava, u kojoj je podosta toga nedostajalo, čini ga još važnijim.

Imate li u obitelji mališana koji je upravo završio prvi razred, želite da najesen čita uspješno i s veseljem. Kako biste ga ohrabrili, potaknuli te pretvorili aktivnost čitanja u zanimljivo i uzbudljivo iskustvo, potražite dobre knjige za malene čitatelje u Dječjem odjelu Stribor. Zavirite na policu znakovita naslova „Učim čitati“, a za savjet što posuditi pitajte knjižničarke!

Donosimo neke od dobrih knjiga za prvašiće – za više preporuka dođite u Stribor!

Ingo Siegner: “Zmajić Kokos i njegove pustolovine” i druge knjige iz serijala o zmajiću Kokosu

Serijal knjiga o zmajiću Kokosu donosi duhovite i zanimljive priče o avaturama Kokosa i njegovih prijatelja. Zmajić je domišljat, hrabar i znatiželjan, a takvima kao on stalno se događaju neobične pustolovine. U ovoj knjizi zmajić je u novoj pustolovini, u kojoj se susreće s morskim čudovištem Amadeusom, zločestim čarobnjakom Kozobradim i vješticom Rubinijom. Potražite u katalogu.

Erwin Moser: “Mano i Dado: knjiga proljetnih i ljetnih pustolovina

Zbirka kratkih priča o dva pustolovna prijatelja donosi proljetne i ljetne doživljaje miševa Mana i Dade, uključujući potragu za novim domom, izradu “aviošešira”, traženje blaga…

Maštovite i duhovite pričice s neočekivanim obratom na kraju, jednostavnoga jezika i kratkih rečenica te zanimljivih ilustracija zanimljive su i lake za čitanje. Potražite u katalogu.

Rotraut Susanne Berner: “Priče o zečiću Karlu: razvojne priče za glasno čitanje” i druge knjige iz serijala

Zbirka priča nagrađivane njemačke spisateljice i ilustratorice donosi tople i zabavne zgode o zečiću Karlu i njegovoj obitelji. Zbog njihove kratke forme, duhovitosti, simpatičnog glavnog lika s koji se djeca mogu poistovjetiti i razigranih ilustracija, djeca ih rado čitaju. Svojom jednostavnošću, neposrednošću i duhovitošću priče će privući čitatelje nižeg školskog uzrasta. Potražite u katalogu.

Lena Steinfeld i dr.: Volim čitati

Zbirka zanimljivih priča, prilagođena djeci prvog razreda osnovne škole namijenjena je vježbanju čitanja. Tekstovi priča su kratki, a rečenice i riječi jednostavne. Nakon svake priče nalazi se kviz za vježbanje razumijevanja pročitanog. Potražite u katalogu.

Carola von Kessel i dr.: Radost čitanja iz priče u priču

Zbirka priča prilagođena je djeci drugog razreda osnovne škole. Pogodna je za početnike koji vještinu čitanja mogu vježbati uz jednostavne tekstove podijeljene na pregledne i kratke ulomke. Knjiga je ilustrirana, a nakon svake priče nalazi se kviz za vježbanje razumijevanja pročitanog. Potražite u katalogu.

Manfred Mai: Hrabre priče

Zbirka kratkih priča s kojima se djeca lako poistovjećuju te ih rado čitaju. Robertu je trebalo poprilično hrabrosti da stavi papirić u Marijinu knjigu. Bio je to važan, vrlo važan papirić.

Kiki odlazi bakinoj kući, ali bake više nema i njega je strah. Sve ga podsjeća na nju. Filip se razbolio baš kad je u školi sportsko natjecanje. No, njegovi ga prijatelji trebaju. Sve su to priče o hrabrosti. Potražite u katalogu.

Desa Muck: “Anica na ljetovanju” i druge knjige iz serijala o Anici

Osmogodišnja Anica obožava more i sve što je s njime povezano. Ovo ljeto posebno je uzbuđena i sretna jer su njezini roditelji na ljetovanje poveli i Aničinog prijatelja, dječaka Jakova.

Serijal knjiga o djevojčici Anici pogodan je za sve početnike u čitanju, tekst je tiskan krupnim, lako čitljivim slovima i popraćen vedrim ilustracijama. Potražite u katalogu.

Mary Pope Osborne: “Čarobna kućica”, serijal

Serijal “Čarobna kućica” prati pustolovine osmogodišnjeg Ivana i sedmogodišnje Ane. U prvoj knjizi “Dinosauri prije mraka” Ivan i Ana u našičkoj šumi u Slavoniji pronalaze čarobnu kućicu na stablu. Kućica je puna knjiga, a jedna je od njih o dinosaurima. Ivan otvara knjigu i zaželi vidjeti dinosaura sa slike.

U trenu se kućica zavrti, a djeca se nađu u društvu koje su poželjeli. Dinosauri na sve strane. Vrijeme je naravno pretpovijesno. Sada još samo valja pronaći kako se vratiti kući prije mraka ili će završiti kao tiranosaurova večera. Potražite u katalogu.

Knister: “Čarobnica Lili čara besmislice” i druge knjige iz serijala o Lili

Djevojčica Lili posjeduje pravu pravcatu čarobnjačku knjigu, a svoje slobodne trenutke provodi uglavnom se baveći čarolijama koje se ponekad i zakompliciraju. Tako se dogodilo i ovaj put, kada je Lili odlučila pomoću čarolije stvoriti nekoliko likova iz bajke.

Nitko nije mogao ni slutiti što će Lili svojim čaranjem prirediti susjedu, gospodinu Sretnom, misleći da je lik iz bajke “Sretni Ivica”… Serijal  knjiga prati dogodovštine djevojčice Lili, vlasnice čarobnjačke knjige koja joj pomaže u rješavanju svakodnevnih situacija pomoću trikova. Zanimljive i uzbudljive priče o Lili navode djecu da čitaju jednu za drugom, pa čitanje traje i traje… potražite ih u katalogu.