Čitanje putovnica: Tintin i Štrumpfovi završili u belgijskim putovnicama

Priče

Kada bi školski izlet odlučio da je dovoljno star da preskoči državnu granicu, znali smo kako je došlo vrijeme potrage za pečatima. Zauzeli bi zadnja sjedala u busu, zaredali svoje putovnice i jednostavno pokušali biti veće face. Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, ma i Mađarska se nekako znala naći otisnuta u stranice… Jasno, uvijek smo imali jednoga tko je imao kanadski, francuski, gotovo tanzanijski štambilj nakon kojeg je uvijek završavalo nadmetanje. Znali smo uvijek da ga ima, ali nam je bilo drago što je čekao do kraja da ga pokaže. Ipak, pečati bi mogli napraviti korak unazad ako se povedemo za belgijskim primjerom.

Čini nam se zgodnim preporučiti povratak na tekstove Darka Macana na GKR Magazinu u sklopu serijala Strip u knjižnici”. Dobar uvod u 101 razlog zašto je važno gledati kao na integralni dio kulture i umjetnosti.

Zašto? Jednostavno; Belgijci su odlučili stranice svojih putovnica ukrasiti akterima strip scene. Tamošnje vlasti odlučile su kako će stranicama njihovih putnih isprava odsada šetati Lucky Luke, Blake, Mortimer, Tintin i mnogi drugi. Jedan dio ilustracija je preuzet iz originalnih izdanja, dok je drugi dio iscrtan isključivo za ovu priliku. Ministrica vanjskih poslova, Sophie Wilmès, jasno je dala do znanja kako nove stranice belgijskih putovnica sada imaju dašak talenta, stručnosti, humora i poniznosti koje u pravim svjetlu predstavljaju, kako Belgiju, tako i njenu umjetnost i kulturu. Prve reakcije na iste su izrazito pozitivne što se slaže s činjenicom da je belgijski strip – uz francuski – bio i ostao jedan od najvažnijih temelja devete umjetnosti kroz 20. i 21. stoljeće.

Imamo i preporuke za one koji nemaju belgijsku putovnicu pri ruci! Samo kliknite ovdje i naći ćete se među knjigama za mlade od 7 do 77.

Zaključna misao? Drago mi je da mogu osobnom preko granice jer tko će htjeti pečatom po Macanu, Kordeju ili Žeželju jednom kada se nađu u našim putovnicama?