Samo sedam godina star, a već klasik. I to besplatan.

Svijet iz dana u dan ubrzava. Sve mora biti sad ili nikad. Taj trend je primjetan i u gejming zajednici, bilo kroz kupovinu kraja igre, bilo kroz okretanju dinamičnijim žanrovima koji gotovo da sve više zasjenjuju ostale žanrove. Pano ploče uistinu nikada nisu bile sjajnije (svjetlosno zagađanje).

I unatoč svemu tome razveselit će vas činjenica kako su strategije opstale. A ako ste na ovu rečenicu frknuli jer “naravno da su strategije opstale, ša ovaj priča”, onda će vas zasigurno oduševiti činjenica kako je klasik pod nazivom Crusader Kings II postao besplatan!

Ako (nedajbože) niste upoznati s Paradoxovim klasikom iz 2012. godine, izađite iz busa te duboko udahnite. Riječ je o naslovu koji vas baca natrag u osmo stoljeće gdje vam se pruža prilika postati jednom od osoba u vladarskom lancu jedne od srednjovijekovnih europskih država. Međutim, za razliku od primjerice Total War franšize (simulator rata), Crusader Kings II tendira više biti politički simulator koji igračima nastoji približiti vladarske mehanike koje su bile uobičajene za tadašnje doba (neke se preslikavaju i dan danas). Ujedno, riječ je o izuzetno kompleksnom naslovu koji ne prašta ni greške ni uspjehe. Odlično generirane radnje igrače će konstantno bacati u izazove koje ponekad neće uspjeti riješiti (kao primjerice onaj scenarij u kojem vi kao kralj nemate potomke). Međutim, ta kompleksnost ne odbije koliko vas zarazi da krenete u drugu partiju.

Od ostalih informacije vrijedi spomenuti kako postoji mogućnost kako igra neće biti besplatna poslije 20. 10 te kako su ekspanzije snižene za 50%.

Ako vas kratak opis i moje užurbano pisanje nije ohrabrilo da se iskušate kao vladar, onda vjerujem kako je vrijeme za jednu “back to the past” recenziju.

Vidimo se na bojnome polju, čitatelju!