Moramo priznati kako nam se jako sviđa novi UEFA-in pristup ženskom nogometu

Disney i UEFA odlučili su kroz program Playmakers udružiti snage u potrazi za nogometašicama. Zašto prijašnja rečenica izgleda izmišljeno? Moguće zato jer su se u istoj rečenici našli Disney i UEFA, a i nogometašice te nepoznati program koji je očito spona smisla ispisane rečenice.

Mora da je do toga.

Do suradnje između filmske kompanije i nogometne organizacije došlo je zbog istraživanja koja su počela ukazivati na povezanosti sporta sa pričanjem priča koje bi trebalo potaknuti djecu da se prime lopte. Stvar je jednostavna – pozitivni narativi ohrabruju djecu u njihovoj odluci da se prihvate sporta. U ovome slučaju – nogometa. Projekt Playmakers cilja djevojčice (5-8 godina) te je u njegovu izvedbu uključeno sedam nacionalnih saveza – škotski, belgijski, norveški, poljski, austrijski, srpski i rumunjski.

Kako bi to trebalo točno izgledati? Treninzi će biti spojeni s narativom Izbavitelja 2 koji bi trebao kod djevojčica poslužiti kao temelj za razvoj komunikacije, kretanja i razmišljanja, a posljedično i za odlazak na nogometne treninge unutar kojih će biti uključen narativ animiranog filma.

Ako ćemo učiti o nogometu kroz igru i pričanje priča, to moramo učiniti s najboljim likovima na svijetu “ izjavila je Nadine Kessler, UEFA-ina rukovoditeljica ženskog nogometa koja se nada kako će se projektu u narednim mjesecima priključiti i drugi savezi.

Možda je ovo trenutak za ponovno vađenje uradaka Zagrebačke škole crtanog filma iz arhiva?