Imamo lice!

Dječja kuća je dobila i grafičko lice

Dječja kuća

Dječja kuća! Dječja kuća! Dječja kuća! Nećemo to baš šarati po zidu (osim možda kredom), ali naša novostvorena središnja gradska točka kulturnih sadržaja za djecu dobila je obrise svog grafičkog ruha.

Središnji znak Dječje kuće koji će biti ključni dio vizualne komunikacije i razvoja prepoznatljivosti nove tvornice dječje kulture izradio je Đorđe Balmazović iz eksperimentalno-dizajnerskog kolektiva Škart.

Glavni oblik čini slovni prikaz naziva u kojem se slova međusobno prožimaju, gotovo igraju, plešu i stapljaju.

Glavni znak Dječje kuće
Jedna od igri s Dječjom kućom

Osim glavnog znaka tu je i reducirana varijanta nastala specifičnim spajanjem prvih slova “d” i “k”, a tako gotovo spontano tvoreći simbol djeteta ruku uzdignutih prema nebu te podsjećajući na kineske znakove korištene u modernom japanskom jeziku što je dizajnerova trajna inspiracija.

Reducirana varijanta znaka Dječje kuće
Zamišljeni na fasadi Dječje kuće

Škartje osnovan 1990. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Sama riječ škart znači smeće; ime je izravna aluzija na način na koji ovaj kolektiv pristupa realizaciji i distribuciji  svog kreativnog rada. Svjesnom uporabom svakodnevnih i skromnih medija, Škart se je infiltrirao u nekonvencionalna mjesta i situacije i stvorio neortodoksne suradnje utemeljene na suradnji zajednice. Vole reći i da je posebna snaga njihovog kolektiva da kroz proces stvaranja prigrle “predivne” pogreške i neumorno streme ka spajanju rada sa zadovoljstvom

Đorđe Balmazović priznati je dizajner koji danas živi i radi u Ljubljani, a veliki je poznavatelj i prijatelj Rijeke gdje je boravio i u Rezidenciji Kamov, sudjelovao u radu niza važnih riječkih manifestacija poput “Moje, tvoje naše”, a za Dječju kuću najvažnije s programom gotovo od samog početka – naime, upravo je Đorđe autor i prepoznatljivog znaka festivala Tobogan koji nas uveseljava ljeti te magazina Brickzine. S oblikovanjem osnovnog znaka Dječje kuće u prepoznatljivoj formi igranja sa slovima tako je zaokružena jedna lijepa kreativna priča.

Više detalja o Balmazovićevom radu kao i tajne iza oblikovanja Tobogana, Brickzinea i Dječje kuće možete čitati u razgovoru s dizajnerom, a kako sve grafički funkcionira za početak možete vidjeti na stranici djecjakuca.hr. I naslovnoj slici. 🙂