Što je CC, a što BCC? Kako da završim e-mail? Uff, koliko gorućih pitanja!

Mi veliki već znamo otprilike kako e-mailovi (e-pošta) funkcionira i koja su pravila, ali manjima je to možda još uvijek nepoznanica, jer e-mail ipak zahtjeva poštivanje određenih pravila te se razlikuje od primjerice pisanja SMS-a.

Napominjemo, sigurnost na Internetu je jako važna, stoga savjetujemo roditeljski nadzor u pisanju i slanju e-mailova!

Pisanje e-maila je vještina koja se može naučiti, tako da bez brige, pripremili smo za vas kratak vodič kako napisati dobar e-mail i na koje stvari moramo paziti!

Što znače sve te rubrike?

Kada otvorimo e-mail, obično to izgleda ovako:

Primjer: Gmail

A – Rubrika Prima (ili Primatelj, na engleskom To) obično je prvo polje u e-mailu, i tu upisujemo e-mail adresu osobe koja će primiti naš e-mail. Primatelja može biti više. Pripazite da je mail točno napisan, te on nikada ne sadržava velika slova, zareze, dvotočku, upitnike i slično!

BKopija (ili na engleskom CC) je rubrika u koju stavljamo e-mail adrese primatelja koji će primiti kopiju vašeg e-maila. Drugim riječima, ako želite da kopiju e-maila prime i druge osobe, njihove e-mail adrese stavit ćete u ovu rubriku. Imajte na umu da će glavni primatelj moći vidjeti osobe kojima ste poslali kopiju!

CSkrivena kopija (ili na engleskom BCC) se koristi kada ne želite da glavni primatelj kojem pišete zna da ste taj isti e-mail proslijedili još nekome. Tako će sve osobe u skrivenoj kopiji primiti mail bez znanja da ste taj isti nekom drugom poslali!

DPredmet (ili na engleskom Subject) označava naslov vašeg e-maila.

ETijelo (ili na engleskom Body) je rubrika u koju upisujete sadržaj vaše e-poruke.

FPrilog (ili na engleskom Attachment) je mala ikonica u obliku spajalice, pomoću koje možete u e-mail priložiti neku datoteku, poput Word dokumenta, slike, videa i slično. Imajte na umu da e-mailovi najčešće imaju ograničenje veličine priloga, pa se neki veći video možda neće moći poslati ovim putem, no manje datoteke poput Word dokumenata i slika možete slati bez problema!

GPošalji (ili na engleskom Send) tipkica je koju stisnemo kada smo sto posto sigurni da je sve lijepo rečeno i da je e-mail spreman za slanje! Nakon što ju stisnemo, nema povratka, stoga dobro provjerite štima li sve u e-mailu prije slanja!

A sad, kako složiti e-mail?

Najbolje je učiti na nekom primjeru, stoga ćemo se za potrebe učenja igrati da šaljemo e-mail učiteljici!

Za igru, neka se učiteljica zove Ana Brickzinović, a njen e-mail nek’ bude ana.brickzinovic@brickzine.com. Za vježbu, sastavit ćemo joj e-poruku s pitanjem u vezi zadaće iz matematike!

1. Smisli kratak i jasan naslov e-maila

Ovo je rubrika Predmet ili Subject, u koju upisujemo naslov našeg e-maila. Izbjegavajte dugačke kobasice od naslova, te pokušajte ga držati što kraćim (od 2-6 riječi) kako bi osoba koja prima vaš e-mail odmah znala otprilike o čemu se radi.

Na primjer, ako želimo našoj učiteljici poslati e-mail vezan uz pitanje zadaće iz matematike, naslov može biti na primjer: ‘Zadaća iz matematike‘, ili ‘Pitanje u vezi zadaće‘.

2. Obavezno pozdravi na početku e-maila!

Pisanje e-maila zahtjeva praćenje određenih pravila lijepog ponašanja i pisanja na Internetu. Kao što učiteljicu pozdravite s ‘Dobar dan‘ kada ulazite u razred, lijepo je i pristojno pozdraviti i na početku e-maila.

Pozdrav pišemo naravno na samom početku, a ovisno o tome kome pišemo, tako ćemo i pozdraviti. Našu učiteljicu možemo pozdraviti s ‘Poštovana učiteljice‘ ili ‘Draga učiteljice‘, a pritom možete dodati i njeno prezime.

3. Budite jasni u poruci vašeg e-maila!

Kome god da pišete, neka vaša poruka uvijek bude jasna, tako da se primatelj ne mora češkati po glavi i dešifrirati vašu poruku misleći što ste točno htjeli reći. Neka poruka bude kratka i jasna, jer također ne želimo našeg primatelja opteretiti brdom teksta. Budite pristojni i obavezno izbjegavajte pisanje OVAKO – to se smatra vikanjem, a zadnje što želite je vikati na učiteljicu, zar ne? 🙂

Ako želimo našu učiteljicu pitati pitanje u vezi zadaće iz matematike, to možemo učiniti na primjer ovako: ‘Možete li mi reći koje zadatke moramo riješiti za domaću zadaću iz matematike?

4. Pristojno i odzdravite!

Ne zaboravite na lijep način i završiti vaš e-mail! Neke sigurne formule s kojima ne možete pogriješiti su ‘Srdačno‘, ‘Srdačan pozdrav‘ ili ‘Lijepi pozdrav‘, nakon čega ćete napisati vaše ime.

Nakon svega, naš e-mail bi mogao izgledati ovako:


Dodatni savjeti

Nemojte psovati!

U e-mailu izbjegavajte psovanje, ružne riječi ili pak nerazumljive riječi koje primatelj ne zna što znače. Pristojnost je važna!

Ne šaljite osobne podatke!

Nikada nemojte dijeliti broj mobitela, adresu, PIN-ove ili brojeve kartica ili računa! Morate biti oprezni!

Odgovarajte na vrijeme!

Ako vam netko pošalje e-mail, pokušajte odgovoriti u što kraćem roku, kako primatelj vaš odgovor ne bi čekao danima!