Petak

12. 6. 2020

21:30 H
Čajni trg

Za male Riječane i Riječanke u sklopu Dana sv. Vida u Rijeku stiže popularni profesor Baltazar i to na šarmantnu lokaciju od milja zvanog Čajnog trga (Trg Matije Vlačića Flaciusa) koja kao da je preslikana iz neke od mnogobrojnih epizoda ovog antologijskog crtanog serijala. 

Lik popularnog profesora Baltazara ugledao je svjetlo dana daleke 1967. godine u animiranog filmu Izumitelj cipela te je upravo uspjeh ovog filma potaknuo ideju snimanja serijala crtanih filmova u kojem će simpatični profesor biti glavni lik.

Serija je snimana od 1968. do 1978. godine te je najuspješniji projekt proizašao iz Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a u cijelom je projektu sudjelovao niz poznatih autora među kojima su se isticali Ante ZaninovićPavao ŠtalterBoris KolarMilan Blažeković i Zlatko Bourek, uz legendarnu glazbu Tomice Simovića. Simpatičnom profesoru ime je dao Pavao Štalter, a inspiraciju za Baltazar-grad Zlatko Bourek našao je upravo u gradu Rijeci. 

Raspored programa epizoda:

  1. Hanibalove Alpe
  2. O mišu i satovima
  3. Pingvin Čarli
  4. Sportski život
  5. Ulični svirači
  6. Violeta i Franc

Trajanje programa: cca 45 minuta. Ulaz je slobodan.

Projekcija na Čajnom trgu u petak, 12. lipnja s početkom u 21:30 sati, idealna je prilika da naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi, zajednički uživaju u večeri posvećenoj još jednom zaštitniku grada, ali ovog puta imaginarnog Baltazar-grada. 

Program se organizira u suradnji s Gradom Rijekom i Čajanom Samovar. Ulaz je besplatan.